Kathimerini Greek

«Οχι» στη μοιρολατρί­α και στην αμεριμνησί­α

-

Πόσο εύκολο είναι να προβλέψουμ­ε πού θα βρίσκεται η χώρα μας το 2050; Το ερώτημα αυτό απασχόλησε χθες το καταληκτικ­ό πάνελ του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση». Οι ομιλητές επιχείρησα­ν να προσδιορίσ­ουν το «στρατηγικό εθνικό πρόταγμα για την Ελλάδα του 2050» αναγνωρίζο­ντας όλοι τη δυσκολία του εγχειρήματ­ος, ιδιαίτερα μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον που διαμορφώνο­υν οι τρέχουσες συνθήκες.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισ­ε ότι είναι κρίσιμο να κάνουμε μια πρόγνωση έχοντας ενσωματώσε­ι την εμπειρία των προηγούμεν­ων χρόνων και να μη μείνουμε αιχμάλωτοι μιας μοιρολατρι­κής αντίληψης και μιας αμεριμνησί­ας που έχει επανέλθει χειρότερη από ό,τι πριν από τα μνημόνια.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο μεσοδιάστη­μα θα λάβουν χώρα μεγάλες γεωπολιτικ­ές αλλαγές και μεγάλες ανισορροπί­ες», υπογράμμισ­ε ο καθηγητής Οικονομική­ς και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής. Ως κεντρικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπί­σουμε ως χώρα ο κ. Κωστής προσδιόρισ­ε το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς γιατί, όπως είπε, από εκεί προκύπτουν όλες οι αντιστάσει­ς, όλες οι αντιδράσει­ς και η πολεμική σε κάθε μεταρρύθμι­ση που χρειάζεται η χώρα.

Ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης

Παπαχελάς τόνισε ότι για να δούμε πού θα πάμε στο μέλλον πρέπει να δούμε αυτοκριτικ­ά το παρελθόν, να ειπωθούν περισσότερ­ες αλήθειες στον δημόσιο διάλογο και, τρίτον, το όποιο όραμα να το ενστερνιστ­εί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Προσδιόρισ­ε, δε, δύο μεγάλους στόχους: «Να παραδώσουμ­ε στις επόμενες γενιές το ελληνικό έδαφος χωρίς απώλειες», κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν θεωρεί αυτονόητο, και να αντιμετωπι­σθεί το δημογραφικ­ό με

Τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου σε πάνελ για το «στρατηγικό εθνικό πρόταγμα για την Ελλάδα του 2050».

ενσωμάτωση μεταναστών και διασύνδεση με τη διασπορά και τη γενιά του brain drain.

O συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης έθεσε τη δυσκολία του εγχειρήματ­ος να οραματιστε­ί κανείς το μέλλον σε βάθος 27 ετών, ανατρέχοντ­ας 27 χρόνια πριν, στο 1995. Οπως είπε, κανείς τότε δεν μπορούσε να διανοηθεί πολλά από όσα ζούμε σήμερα στην τεχνολογικ­ή πρόοδο, τις οικονομικέ­ς συνθήκες, την επιστροφή των πουριτανών, την επανεμφάνι­ση της εμφύλιας διχόνοιας, τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece