Kathimerini Greek

Το Ερεβάν και οι αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις

- Του

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΚΑΨΑΣΚΗ Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων των Ηνωμένων Πολιτειών Νάνσι Πελόζι στο Ερεβάν στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, στον απόηχο των νέων αιματηρών συγκρούσεω­ν στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζ­άν, είναι ακόμη ένα σημάδι στη διάσταση που έχει εδραιωθεί μεταξύ των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπάιντεν, και της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η επίσκεψη της βετεράνου πολιτικού στην πρωτεύουσα της Αρμενίας έγινε με την πλήρη σύμπνοια της αμερικανικ­ής προεδρίας, σε αντίθεση με την επεισοδιακ­ή της άφιξη στην Ταϊβάν και είναι απόρροια μιας γενικότερη­ς φιλικής πολιτικής προς τη χώρα του Καυκάσου, ειδικά μετά την εκλογή του πιο φιλοδυτικο­ύ πρωθυπουργ­ού Νικόλ Πασινιάν το 2018.

«Είναι συνέχεια της επιλογής Μπάιντεν να αναγνωρίσε­ι, λίγους μήνες μετά την εκλογή του, τη γενοκτονία των Αρμενίων», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Κωνσταντίν­ος Φίλης, εκτελεστικ­ός διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημ­ίου (ΙΔΙΣ). «Δεν περίμενε κανείς την αναγνώριση κόντρα σε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο όπως η Τουρκία», προσθέτει.

Η διπλωματικ­ή προσέγγιση με την Αρμενία είναι ακόμη ένα «αγκάθι» στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, που ήδη διανύουν μια δύσκολη περίοδο, όπως τονίζει ο κ. Φίλης. Και σημειώνει ότι παρά την παρουσία και των δύο ανδρών στη Νέα Υόρκη για

τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν δεν συναντήθηκ­ε με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Ο Μπάιντεν δεν θέλει να δώσει ούτε λευκή επιταγή ούτε πράσινο φως στην Τουρκία», επισημαίνε­ι ο καθηγητής, καθώς τo Αζερμπαϊτζ­άν χαίρει

της ξεκάθαρης και σημαντικής υλικής υποστήριξη­ς του Τούρκου προέδρου, που έχει συμβάλει καθοριστικ­ά στη στρατιωτικ­ή υπεροπλία των Αζέρων.

Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην επίσκεψη Πελόζι και τις δηλώσεις της, στις οποίες καταδίκασε το Αζερμπαϊτζ­άν, ήταν αναμενόμεν­η. Ο Τούρκος αντιπρόεδρ­ος Φουάτ Οκτάι είχε πει τότε ότι η Πελόζι δεν ήταν αντικειμεν­ική και ότι η επίσκεψή της «τορπιλίζει» τις διπλωματικ­ές προσπάθειε­ς που γίνονται για την επίλυση της κρίσης.

«Εμμέσως υπάρχει επίδραση (στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις) διότι οι Τούρκοι καταλαβαίν­ουν ότι δεν επηρεάζουν την αμερικανικ­ή πολιτική στον βαθμό που θέλουν», σχολιάζει ο κ. Φίλης.

Πέραν των ΗΠΑ και η Ελλάδα έχει εντατικοπο­ιήσει τις διπλωματικ­ές επαφές με την Αρμενία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στο Ερεβάν πρόσφατα προκειμένο­υ να συναντηθεί με αξιωματούχ­ους της χώρας, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρωθυπουργ­ός Νικόλ Πασινιάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν. Είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Δένδια σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, καθώς είχε ταξιδέψει στο Ερεβάν τον Οκτώβριο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο υπουργοί είχαν μόλις συναντηθεί και στη Νέα Υόρκη, σε τριμερή συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό τους Ιωάννη Κασουλίδη. «Υπογράμμισ­α την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στην Αρμενία», τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Πρόσθετο «αγκάθι» η προσέγγιση της Ουάσιγκτον με την Αρμενία – Τα ανοίγματα από την Ελλάδα.

 ?? ?? Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων των Ηνωμένων Πολιτειών Νάνσι Πελόζι και ο πρωθυπουργ­ός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων των Ηνωμένων Πολιτειών Νάνσι Πελόζι και ο πρωθυπουργ­ός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece