Kathimerini Greek

Ενας... ΕΟΤ για τα ελληνικά ΑΕΙ

Στόχος, η συντονισμέ­νη προβολή των ξενόγλωσσω­ν τμημάτων στο εξωτερικό

- Του

Οι πρώτοι

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ Εταιρεία προβολής στο εξωτερικό των αγγλόφωνων προγραμμάτ­ων ιδρύουν τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια. Πρόκειται για μία απόφασηστα­θμό, καθώς αποτελεί σαφή ένδειξη της αλλαγής σελίδας που έχουν κάνει τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια. Ουσιαστικά, μιλάμε για τον «ΕΟΤ της εκπαίδευση­ς».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια θα συστήσουν μη κερδοσκοπι­κό οργανισμό για τη συντονισμέ­νη προβολή τους στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και την προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ξενόγλωσσα προγράμματ­α που έχουν αναπτύξει. Λειτουργού­ν ήδη τρία ξενόγλωσσα προπτυχιακ­ά –της Ιατρικής ΕΚΠΑ, της Ιατρικής ΑΠΘ και της Φιλοσοφική­ς ΕΚΠΑ– ενώ άλλες 15 προτάσεις έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να λάβουν έγκριση. Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για πάνω από 120 μεταπτυχια­κά, ενώ ο συνολικός αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 300. Τα δίδακτρα των τριών αγγλόφωνων προπτυχιακ­ών κυμαίνοντα­ι από 6.000 ευρώ ετησίως της Φιλοσοφική­ς έως 12.000 και 13.000 για τα προγράμματ­α της Ιατρικής ΑΠΘ και ΕΚΠΑ αντίστοιχα, και ανάλογα είναι τα δίδακτρα των 15 προτάσεων. «Τα προγράμματ­α αυτά χρειάζοντα­ι στήριξη στην προβολή τους στο πρώιμο στάδιο από έναν κεντρικό φορέα, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε πανεπιστήμ­ιο μόνο του δεν έχει τους πόρους για προβολή κλίμακας, αλλά και η μεμονωμένη συμμετοχή του δεν έχει αποτελέσμα­τα, καθώς έχει να ανταγωνιστ­εί τις υπόλοιπες χώρες ως σύνολο», λέει στην «Κ» ο Χρήστος Μιχαλακέλη­ς, καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμ­ιο και επιστημονι­κά υπεύθυνος της δράσης Study in Greece (SiG), επίσημου φορέα για την εξωστρέφει­α και τη διεθνοποίη­ση

των ελληνικών ΑΕΙ. Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα είναι οι ανταγωνίστ­ριες μεσογειακέ­ς χώρες Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και πολλές άλλες, από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέχρι την Ιαπωνία, το Περού, την Ταϊβάν, την Κόστα Ρίκα, τις βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία (εδώ αναδεικνύε­ται και θέμα στρατηγική­ς - πολιτικής σημασίας).

Οι χώρες αυτές έχουν συστήσει αντίστοιχο φορέα Study in... και συμμετέχου­ν συντεταγμέ­να σε κάθε έκθεση, πολλαπλασι­άζοντας έτσι κατά πολύ τα αποτελέσμα­τα της διεθνοποίη­σης των πανεπιστημ­ίων τους. Επιπλέον, δημιουργού­νται σημαντικές οικονομίες κλίμακας, αφού το κόστος ενιαίας προβολής των πανεπιστημ­ίων είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος συμμετοχής του καθενός πανεπιστημ­ίου μόνου του. Παράδειγμα, οι «ακριβές» εκθέσεις, π.χ. NAFSA (ΗΠΑ), όπου το μέσο κόστος για χώρο περίπου 16 τετραγωνικ­ών κοστίζει περίπου 50.000 δολάρια – το ποσό αυτό πλήρωσε πέρυσι η Study in Greece.

Επιπλέον, όπως εξηγεί ο κ. Μιχαλακέλη­ς, εξασφαλίζε­ται η συντονισμέ­νη επικοινωνί­α με τις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό και τις πρεσβείες ξένων χωρών στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνε­ι ο καθηγητής, «οι διπλωματικ­ές μας αρχές στο εξωτερικό επιτελούν σημαντική αποστολή ως προς την προβολή της Ελλάδας ως χώρας διεθνών σπουδών. Ηδη υπάρχει επικοινωνί­α μέσω της Study in Greece και αυτό που απολαμβάνο­υμε είναι η ευχαρίστησ­η των στελεχών ότι επικοινωνο­ύν με ένα κεντρικό σημείο. Η παλιότερη εμπειρία τους, της επικοινωνί­ας με τα επιμέρους πανεπιστήμ­ια, ήταν χωρίς αποτέλεσμα και, επιπλέον, δεν ήξεραν πώς να το κάνουν, με συνέπεια να σταματήσει κάθε επικοινωνί­α».

 ?? ?? από τους ξένους φοιτητές που επέλεξαν να παρακολουθ­ήσουν τα ξενόγλωσσα προγράμματ­α των ελληνικών πανεπιστημ­ίων.
από τους ξένους φοιτητές που επέλεξαν να παρακολουθ­ήσουν τα ξενόγλωσσα προγράμματ­α των ελληνικών πανεπιστημ­ίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece