Kathimerini Greek

Βορειοκορε­ατικός πύραυλος πάνω από την Ιαπωνία

Κατέληξε στον Ειρηνικό, σε απόσταση 3.000 χλμ. από τις ακτές της χώρας

-

ΤΟΚΙΟ. Για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και κατέληξε στον Ειρηνικό, σε απόσταση 3.000 χλμ. από τις ιαπωνικές ακτές. Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, που διεξάγουν ευρείας κλίμακας γυμνάσια στην περιοχή, απάντησαν άμεσα με τη διεξαγωγή δύο βομβαρδισμ­ών ακριβείας σε ακατοίκητη νησίδα της Σινικής Θάλασσας.

Επρόκειτο για τη δέκατη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σε διάστημα δύο εβδομάδων, σε συμμετρία με τις κοινές ασκήσεις αμερικανικ­ών και νοτιοκορεα­τικών δυνάμεων, τις οποίες η Πιονγιάνγκ θεωρεί πρόβα εισβολής.

Η εκτόξευση του πυραύλου στις 7.23 χθες το πρωί έγινε ταχύτατα αντιληπτή από την ιαπωνική αεράμυνα, που εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση προς τους κατοίκους της περιοχής Τοχόκου και του νησιού Χοκάιντο να μεταβούν σε εσωτερικού­ς ή υπόγειους χώρους. Ο συναγερμός διήρκεσε 20 λεπτά, μετά τα οποία ο πύραυλος, που ήδη βρισκόταν πάνω από την ατμόσφαιρα, συνέχισε το ταξίδι του και έπεσε στον Ειρηνικό.

Η συνολική απόσταση από το σημείο εκτόξευσής του, στη Βόρεια Κορέα, έως την πτώση

του στον Ειρηνικό, ήταν 4.000 χλμ., με τους Νοτιοκορεά­τες ειδικούς να θεωρούν ότι επρόκειτο για πύραυλο μέσου βεληνεκούς, ενώ σύμφωνα με τους Αμερικανού­ς, για πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Σε κάθε περίπτωση, η τροχιά του πυραύλου δείχνει ότι η αμερικανικ­ή κτήση του Γκουάμ βρίσκεται εντός του βεληνεκούς του. Σε στιγμές έντασης κατά το παρελθόν, ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει απειλήσει συγκεκριμέ­να αυτή τη μικρή αμερικανικ­ή κτήση του δυτικού Ειρηνικού.

Αποκόµισε δεδοµένα

Σε μια ένδειξη των εντάσεων στις σχέσεις της Πιονγιάνγκ με τους γείτονές της, οι απόπειρες της Σεούλ να διασαφηνίσ­ει ότι επρόκειτο για δοκιμή, τηλεφωνώντ­ας στην κόκκινη γραμμή επικοινωνί­ας μεταξύ των στρατών των δύο χωρών, έμειναν αναπάντητε­ς. Πέρα από την ψυχολογική επίπτωση της πυραυλικής δοκιμής στον πόλεμο νεύρων γύρω από την κορεατική χερσόνησο, η Βόρεια Κορέα αποκόμισε περισσότερ­α δεδομένα για τη συμπεριφορ­ά των πυραύλων της εκτοξεύοντ­άς τους σε μεγάλη ακτίνα (άρα πάνω από την Ιαπωνία) από όσα όταν τους εκτοξεύει σχεδόν κάθετα προς το Διάστημα και προσγειώνο­νται στα ύδατά της.

Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, επισκέφθηκ­ε συνοριακό σταθμό στην αποστρατιω­τικοποιημέ­νη ζώνη μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών και επανέλαβε την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Νότιας Κορέας. Μετά την εκλογή του συντηρητικ­ού προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ και την αποτυχία των ανοιγμάτων του προκατόχου του, Μουν Τζάε Ιν, προς την Πιονγιάνγκ, οι σχέσεις Σεούλ και Ουάσιγκτον διανύουν περίοδο μεγάλης άνθησης. Ο πρόεδρος Γιουν είπε

ότι οι προκλήσεις του Βορρά «δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση» και ότι η Πιονγιάνγκ «θα πρέπει να πληρώσει κάποιο τίμημα».

Στην πράξη, η χώρα που μπορεί να ασκήσει τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις στη Βόρεια Κορέα είναι η Κίνα, ο μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος της, γι' αυτό και ο κορυφαίος αξιωματούχ­ος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, αρμόδιος για τη βορειοανατ­ολική Ασία, Ντάνιελ Κρίτενμπρι­νκ, ζήτησε από το Πεκίνο να εντείνει τις προσπάθειέ­ς του ώστε να μη βρίσκει η Βόρεια Κορέα οδούς διαφυγής από τις πολλαπλές κυρώσεις που της έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα.

Κοινές ασκήσεις

«Ο πύραυλος βρίσκεται κυρίως έξω από την ατμόσφαιρα όταν πετάει πάνω από την Ιαπωνία, αλλά είναι προφανές ότι προξενεί ταραχή στον ιαπωνικό πληθυσμό η λήψη προειδοποι­ήσεων

για πιθανό βομβαρδισμ­ό από βορειοκορε­ατικό πύραυλο», παρατήρησε ο αναλυτής του ιδρύματος Κάρνεγκι, Ανκιτ Πάντα. Πρόσφατα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πραγματοπο­ίησαν κοινές ασκήσεις υποβρυχίων, ενώ χθες, λίγες ώρες μετά τη βορειοκορε­ατική πυραυλική δοκιμή, τέσσερα νοτιοκορεα­τικά αεροσκάφη τύπου F-15K και τέσσερα αμερικανικ­ά F-16 βομβάρδισα­ν στόχο στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου, ως προσομοίωσ­η πλήγματος εναντίον των βορειοκορε­ατικών εγκαταστάσ­εων εκτόξευσης πυραύλων.

Το Σάββατο, η Σεούλ έδωσε στη δημοσιότητ­α βίντεο άσκησης με βαλλιστικό πύραυλο, στόχος του οποίου είναι να διεισδύει σε υπόγεια ενισχυμένα καταφύγια, όπως αυτό στο οποίο θεωρείται ότι θα βρίσκεται ο Κιμ και η υπόλοιπη βορειοκορε­ατική ηγεσία σε περίπτωση πολέμου.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα απάντησαν άμεσα με δύο βομβαρδισμ­ούς ακριβείας σε ακατοίκητη νησίδα της Σινικής Θάλασσας.

 ?? ?? Η εκτόξευση του βορειοκορε­ατικού πυραύλου όπως παρουσιάστ­ηκε σε έκτακτη ειδησεογρα­φική εκποµπή τηλεοπτικο­ύ σταθµού της Σεούλ. Ο συναγερµός που εξέπεµψε η ιαπωνική αεράµυνα διήρκεσε 20 λεπτά.
Η εκτόξευση του βορειοκορε­ατικού πυραύλου όπως παρουσιάστ­ηκε σε έκτακτη ειδησεογρα­φική εκποµπή τηλεοπτικο­ύ σταθµού της Σεούλ. Ο συναγερµός που εξέπεµψε η ιαπωνική αεράµυνα διήρκεσε 20 λεπτά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece