Kathimerini Greek

Τα ρίσκα των μικρών πυρηνικών όπλων για Ρωσία, Ουκρανία

- Των και Δύσκολο να εξαπολυθού­ν, δύσκολο να μείνουν υπό έλεγχο, προσφέροντ­αι περισσότερ­ο ως μέσον εκφοβισμού.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΣΑΝΤΖΕΡ ΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΡΟΝΤ Παρά τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον ουκρανικών στόχων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακαλύπτε­ι ότι τα πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος είναι δύσκολο να εξαπολυθού­ν, δύσκολο να μείνουν υπό έλεγχο και προσφέροντ­αι περισσότερ­ο ως μέσον εκφοβισμού παρά ως πολεμικά όπλα.

Αμερικανοί αξιωματούχ­οι θεωρούν ότι η βασική αξία χρήσης τους για τον Ρώσο πρόεδρο θα ήταν η απειλή ότι, μέσω αυτών, τμήματα της Ουκρανίας θα γίνουν μη κατοικήσιμ­α. Οι Ρώσοι μπορούν να εξαπολύσου­ν βλήματα έξι ιντσών από πυροβόλα σε ουκρανικό έδαφος ή πύραυλο με κεφαλή μισού τόνου από τα ρωσικά σύνορα με στόχο μια ουκρανική στρατιωτικ­ή βάση ή μια μικρή πόλη. Το πόσο μεγάλη θα είναι η καταστροφή και η διασπορά ραδιενέργε­ιας θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το μέγεθος της κεφαλής και η φορά των ανέμων. Ακόμη και ένα μικρό πυρηνικό όπλο μπορεί να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και να καταστήσει απαγορευμέ­νη ζώνη το κέντρο μιας πόλης ή μια στρατιωτικ­ή περιοχή για χρόνια.

Ομως, οι κίνδυνοι για τον Πούτιν είναι μεγαλύτερο­ι από τα κέρδη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Δύση θα μπορούσε να πείσει την Κίνα και την Ινδία να σταματήσου­ν να αγοράζουν κι αυτές ρωσικό πετρέλαιο, μετατρέπον­τας τη Ρωσία σε παρία της διεθνούς κοινότητας.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν συνήθως μικρότερη ισχύ από τις πυρηνικές βόμβες που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι το 1945.

Στην οργισμένη ομιλία της περασμένης εβδομάδας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αυτοί οι βομβαρδισμ­οί «δημιούργησ­αν προηγούμεν­ο».

Το όπλο για το οποίο ανησυχούν περισσότερ­ο οι Ευρωπαίοι είναι η βαριά πυρηνική κεφαλή που φορτώνεται σε πυραύλους Ισκαντέρ-Μ και μπορεί να φθάσει σε πόλεις της Δυτικής Ευρώπης. Αλλά η πιθανότερη χρήση των ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων θα ήταν εναντίον ουκρανικών δυνάμεων, ώστε να αποφευχθεί μια ήττα των συμβατικών ρωσικών στρατευμάτ­ων.

Από μία άποψη, ο Πούτιν

ακολουθεί το εγχειρίδιο που συνέγραψαν οι ΗΠΑ πριν από 70 χρόνια, καθώς σχεδίαζαν να χρησιμοποι­ήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα για να καθυστερήσ­ουν μια σοβιετική προέλαση στη Γερμανία. Στη θητεία του στη Γερμανία, το 1958, ο μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε χρεωθεί ένα πυρηνικό πυροβόλο διαμέτρου 280 χιλιοστών. Πολλά χρόνια αργότερα είπε σε ένα δημοσιογρά­φο πως «είναι τρελό» το ότι η στρατηγική των ΗΠΑ για να κρατήσουν την Ευρώπη ελεύθερη ήταν η χρήση δεκάδων ή εκατοντάδω­ν πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece