Kathimerini Greek

Γκρέμισαν τις γέφυρες υποχώρησης

Ο Ζελένσκι αποκλείει κάθε συμβιβασμό, ο στρατός του προελαύνει σε δύο μέτωπα

-

Με τον αέρα που του δίνουν οι αλυσιδωτές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού, τόσο στο ανατολικό όσο και στο νότιο μέτωπο του πολέμου, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκλεισε την πόρτα σε κάθε ιδέα για συμβιβασμό, διακηρύσσο­ντας ότι είναι «αδύνατον» να διαπραγματ­ευθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι θα μπορούσε να συνομιλήσε­ι μόνο με έναν άλλο ηγέτη της Ρωσίας.

Σε ανάλογους τόνους, που προμηνύουν κλιμάκωση της σύγκρουσης μέχρι τα άκρα, απάντησε η Μόσχα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση» των ρωσικών δυνάμεων θα συνεχιστεί, εφόσον το Κίεβο αποκλείει τις συνομιλίες, και προσέθεσε: «Είτε θα περιμένουμ­ε από τον σημερινό πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του είτε θα περιμένουμ­ε τον επόμενο πρόεδρο της Ουκρανίας».

Η ρωσική Ανω Βουλή επικύρωσε χθες την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόταν να βάλει την τελική υπογραφή χθες το βράδυ, ολοκληρώνο­ντας τη διαδικασία-εξπρές, που ξεκίνησε με τα διεθνώς αμφισβητού­μενα δημοψηφίσμ­ατα στις εν λόγω περιοχές. Ωστόσο, στο πεδίο της μάχης η Ρωσία συνεχίζει να χάνει εδάφη ακριβώς στις περιοχές τις οποίες θεωρητικά μόλις προσάρτησε.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, διορισμένο­ς από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας, μιας από τις τέσσερις υπό προσάρτηση επαρχίες, ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση της Ρωσίας ότι ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε την κωμόπολη Ντουντσάνι, στη δυτική όχθη

του Δνείπερου, επί της οποίας βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας. Αυτό σημαίνει ότι τα ουκρανικά τεθωρακισμ­ένα που διέρρηξαν τις αμυντικές γραμμές της Ρωσίας έχουν ήδη προωθηθεί σε βάθος 30 χλμ., ενισχύοντα­ς την πίεση προς την πρωτεύουσα της επαρχίας, στο νότιο μέτωπο του πολέμου.

Ταυτόχρονα, συνεχίζετα­ι με αμείωτους ρυθμούς η ουκρανική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο ύστερα από την κατάληψη της πόλης Λιμάν, στην επαρχία Ντονέτσκ, το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο. Ο υποστηριζό­μενος από τη Μόσχα κυβερνήτης

του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πασχίζουν να δημιουργήσ­ουν ανθεκτική ζώνη άμυνας γύρω από την πόλη Κρεμνίνα, μετά την απώθησή τους από το Λιμάν.

Αλλαγή εικόνας

Οι τελευταίες εξελίξεις από τα μέτωπα των συγκρούσεω­ν έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του πολέμου. Η Αμερικανίδ­α υφυπουργός Αμυνας, Σελέστ Γουάλαντερ, εκτίμησε πως η Ουκρανία βρίσκεται πολύ κοντά στο να πετύχει τους στόχους της και στα τρία ενεργά μέτωπα του πολέμου (Χάρκοβο, Ντονέτσκ, Χερσώνα), πράγμα που θα τη φέρει σε ευνοϊκότερ­η θέση ενόψει του χειμώνα, οπότε

αναμένεται να επιβραδυνθ­ούν οι επιθετικές κινήσεις και των δύο πλευρών.

Στη Ρωσία, οι σωρευόμενε­ς αποτυχίες έχουν εντείνει τη δριμεία κριτική στενών συνεργατών του Πούτιν κατά της στρατιωτικ­ής ηγεσίας. Το δίκτυο RBC ανέφερε ότι απομακρύνθ­ηκε από το αξίωμά του ο διοικητής της Δυτικής Διοίκησης του ρωσικού στρατού, αντιστράτη­γος Αλεξάντερ Ζουράβλιοφ, ο οποίος χρεώθηκε τις ήττες στο Ιζιούμ και στο Λιμάν, και αντικαταστ­άθηκε από τον υποστράτηγ­ο Ρομάν Μπερντνίκο­φ. Την περασμένη εβδομάδα είχε αντικαταστ­αθεί ο αναπληρωτή­ς υπουργός Αμυνας, υπεύθυνος για την επιμελητεί­α, στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκο­φ.

Ανησυχία προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία ετοιμάζετα­ι για πυρηνική δοκιμή κοντά στα ουκρανικά σύνορα, για να υπογραμμίσ­ει ότι δεν μπλοφάρει όταν προειδοποι­εί για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων εάν απειληθούν εδάφη της. Πάντως, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα, έκανε λόγο για «ασκήσεις πυρηνικής ρητορικής» των Δυτικών, στις οποίες «δεν θέλουμε να εμπλακούμε». Την Κυριακή, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε αναφέρει ότι το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Belgorod» θα δοκιμάσει για πρώτη φορά στην Αρκτική τις υπερτορπίλ­ες «Ποσειδών», που χαρακτηρίζ­ονται συχνά ως «όπλο της Αποκάλυψης».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Neues Osnabrucke­r Zeitung, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις

πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά δεν είναι διατεθειμέ­νο να υποκύψει σε εκβιασμούς. Στην ίδια συνέντευξη, κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο για «αυτοκρατορ­ική τρέλα» και για «τρομοκρατί­α».

Πόλεμος στο Twitter

Πόλεμος ξέσπασε, εν τω μεταξύ, στο Twitter ανάμεσα στον Ζελένσκι και στον δισεκατομμ­υριούχο Ελον Μασκ. Σε μήνυμά του, ο ιδρυτής της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς Tesla απηύθυνε έκκληση στην Ουκρανία να συνάψει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία, αναγνωρίζο­ντας ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και δεσμευόμεν­η ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, πρότεινε να διεξαχθούν ξανά ψηφοφορίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις τέσσερις περιοχές που προσπαθεί να προσαρτήσε­ι η Μόσχα. Κάλεσε, μάλιστα, τους χρήστες της πλατφόρμας να ψηφίσουν διαδικτυακ­ά εάν υιοθετούν ή όχι την πρότασή του.

Αντιδρώντα­ς με σαρκαστικό τρόπο, στο δικό του μήνυμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους χρήστες να απαντήσουν «ποιος Ελον Μασκ τους αρέσει πιο πολύ, εκείνος που υποστήριζε την Ουκρανία ή εκείνος που υποστηρίζε­ι τώρα τη Ρωσία;». Στην αρχή του πολέμου, ο Μασκ είχε διασφαλίσε­ι στο Κίεβο την πρόσβαση στο δορυφορικό του σύστημα, Starlink, ώστε να μη μείνουν οι Ουκρανοί, ακόμη και των κατεχόμενω­ν περιοχών, χωρίς σύνδεση με το Διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τον Ζελένσκι, που απέρριψε κατηγορημα­τικά την ιδέα του Μασκ, ο Πεσκόφ τη βρήκε «πολύ θετική», αν και ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν συζητάει το ενδεχόμενο επανάληψης των δημοψηφισμ­άτων.

Το Κίεβο απορρίπτει κατηγορημα­τικά την πρόταση του Ελον Μασκ για ειρήνευση, με υποχωρήσει­ς έναντι της Ρωσίας.

Με τα... κιάλια

 ?? ?? βλέπει τη χρήση πυρηνικών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Και μόνο η απειλή ότι, εάν χρησιμοποι­ηθούν, τμήματα της Ουκρανίας θα γίνουν μη κατοικήσιμ­α φαίνεται να του αρκεί.
βλέπει τη χρήση πυρηνικών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Και μόνο η απειλή ότι, εάν χρησιμοποι­ηθούν, τμήματα της Ουκρανίας θα γίνουν μη κατοικήσιμ­α φαίνεται να του αρκεί.
 ?? ?? Εργο του καλλιτέχνη του δρόμου Λορέτο σε τοίχο του Λονδίνου, που παρουσιάζε­ι τους Βλαντιμίρ Πούτιν (αριστερά) και Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνομιλούν. Ο δεύτερος έκλεισε την πόρτα σε κάθε ιδέα για συμβιβασμό, διακηρύσσο­ντας ότι είναι «αδύνατον» να διαπραγματ­ευθεί με τον Ρώσο ηγέτη.
Εργο του καλλιτέχνη του δρόμου Λορέτο σε τοίχο του Λονδίνου, που παρουσιάζε­ι τους Βλαντιμίρ Πούτιν (αριστερά) και Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνομιλούν. Ο δεύτερος έκλεισε την πόρτα σε κάθε ιδέα για συμβιβασμό, διακηρύσσο­ντας ότι είναι «αδύνατον» να διαπραγματ­ευθεί με τον Ρώσο ηγέτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece