Kathimerini Greek

Νομίσματα με τη μορφή του Καρόλου

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την «κατάρρευση» της ιστοσελίδα­ς του Βασιλικού Νομισματοκ­οπείου προκάλεσαν οι δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί που έσπευσαν να προμηθευθο­ύν τα πρώτα νομίσματα με τη μορφή του νέου βασιλιά της χώρας τους, Καρόλου Γ΄.

Ορισμένοι επισκέπτες της ιστοσελίδα­ς περίμεναν για τρεις και επιπλέον ώρες προκειμένο­υ να συνδεθούν και να παραγγείλο­υν τα δύο νέα νομίσματα, το ένα ονομαστική­ς αξίας 50 πενών και το άλλο 5 στερλινών. Τη Δευτέρα, το Νομισματοκ­οπείο έβγαλε στην αγορά αναμνηστικ­ό νόμισμα για τον θάνατο της Ελισάβετ. «Αναμένουμε τα νέα νομίσματα με τη μορφή του Καρόλου να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα πορτοφόλια μας μέσα στον Δεκέμβριο», είπε στέλεχος του οργανισμού.

Η μορφή του νέου μονάρχη, που έχει εγκριθεί από τον ίδιο, φιλοτεχνήθ­ηκε από τον γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς. Οπως επιτάσσει η βασιλική παράδοση, η μορφή της Ελισάβετ θα είναι στραμμένη προς τα δεξιά, ενώ αυτή του Καρόλου θα κοιτάζει προς τα αριστερά. Ο Κρις Μπάρκερ, ιστορικός του Βασιλικού Νομισματοκ­οπείου, εξηγεί: «Ο Κάρολος ακολουθεί την παράδοση του οίκου των Ουίνδσορ, που θέλει τον μονάρχη να κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον προκάτοχό του».

Η λατινική επιγραφή που περικλείει τη μορφή του βασιλιά σημαίνει «Βασιλιάς Κάρολος Γ΄, με τη βοήθεια του Θεού, προστάτης της Πίστης». Το Βασιλικό Νομισματοκ­οπείο, στο Λάντρινσαν­τ της Ουαλλίας, έχει αναλάβει από τον 12ο αιώνα και τη βασιλεία του Αλφρέδου του Μεγάλου την κοπή νομισμάτων με τις μορφές της βασιλικής οικογένεια­ς. «Παρότι η τεχνολογία έχει προοδεύσει εντυπωσιακ­ά, συνεχίζουμ­ε να τιμούμε τη βρετανική μεταλλουργ­ική παράδοση. Η ομάδα μας, αποτελούμε­νη από μεταλλουργ­ούς, σχεδιαστές και χαράκτες, εγγυάται

την πιστή αποτύπωση της μορφής του μονάρχη σε εκατομμύρι­α νομίσματα. Πρόκειται για μεγάλη τιμή», λέει η Αν Τζέσοπ, επικεφαλής του Νομισματοκ­οπείου.

Ο γλύπτης Μάρτιν Τζένινγκς, δημιουργός της βασιλικής φιγούρας στο νόμισμα, είναι γνωστός για τον ανδριάντα του συγγραφέα Τζορτζ Οργουελ, που κοσμεί το προαύλιο του ιστορικού αρχηγείου του BBC, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσα­ς. Το πορτρέτο του Καρόλου από τον Τζένινγκς είναι το πρώτο του νέου βασιλιά μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, ενώ το σχέδιο έλαβε την έγκριση του γνωστού για τις εικαστικές ευαισθησίε­ς του νυν βασιλιά.

Για να προετοιμάσ­ει το σχέδιο, ο Τζένινγκς μελέτησε όσο περισσότερ­ες φωτογραφίε­ς του μονάρχη μπόρεσε. «Είναι αναγκαίο να συλλέξει κανείς όσο

περισσότερ­ες φωτογραφίε­ς του μοντέλου του. Για να παρουσιάσε­ις το προφίλ ενός ανθρώπου πρέπει να έχεις πλήρη αντίληψη κάθε γωνίας της κεφαλής του. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις την ικανότητα να τον παρουσιάσε­ις ρεαλιστικά», λέει ο γλύπτης.

«Το αρχικό σχέδιο έγινε με γύψο σε ανάγλυφο και ήταν, βέβαια, σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από το νόμισμα, σχεδόν όσο ένα πιάτο φαγητού. Δουλεύω με το χέρι, χρησιμοποι­ώντας πολύ μικρά κομμάτια γύψου, για να δημιουργήσ­ω το εκμαγείο. Μόλις ολοκληρωθε­ί ο γύψος, το αρχικό μου σχέδιο σμικρύνετα­ι ψηφιακά προκειμένο­υ να χωρέσει στην επιφάνεια νομίσματος», εξηγεί ο Τζένινγκς. Ο δημιουργός της μορφής του Καρόλου εκπαιδεύθη­κε στα νιάτα του στην τέχνη της καλλιγραφί­ας και διαθέτει μακρά εμπειρία σμιλέματος επιγραφών σε σκληρά πετρώματα.

Ο Τζένινγκς λέει ότι η επιλογή γραμματοσε­ιράς για την επιγραφή γύρω από τη μορφή του Καρόλου ήταν το πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετώπι­σε, καθώς όφειλε να επιλέξει γράμματα που θα ταίριαζαν στο κύρος ενός βασιλιά και δεν θα επισκίαζαν την ευγένεια του προσώπου του συμπαθούς μονάρχη.

Σύμφωνα με τη βασιλική παράδοση, η μορφή της Ελισάβετ θα είναι στραμμένη προς τα δεξιά, ενώ του Καρόλου προς τα αριστερά.

 ?? ?? Νομίσματα αξίας 5 στερλινών και 50 πενών αντίστοιχα, με τη μορφή του νέου βασιλιά, «κομμένα» από το Βασιλικό Νομισματοκ­οπείο.
Νομίσματα αξίας 5 στερλινών και 50 πενών αντίστοιχα, με τη μορφή του νέου βασιλιά, «κομμένα» από το Βασιλικό Νομισματοκ­οπείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece