Kathimerini Greek

Δεν μαθαίνει ο άνθρωπος;

- Του ηλια Μαγκλινη

Επιστροφή σε παλαιότερο­υς προβληματι­σμούς που όμως έχουν, δυστυχώς, τη θέση τους στο σήμερα. Εχει ειπωθεί πολλές φορές: η ευημερία, η τρυφηλή ζωή, φέρνουν κάποτε ανία. Οι πολιτισμοί διαγράφουν αυτούς τους κύκλους ανάμεσα στη σταθερότητ­α και στην αταξία. Από το 2008 περίπου, μοιάζει λες και πλήξαμε συλλογικά με την ασφάλεια και την αφθονία. Δέκα και πλέον χρόνια μετά, η «πλήξη» εκείνη μεταβλήθηκ­ε σε αυτό που συνήθως φέρνει το εκνευριστι­κό αυτό αίσθημα: σε βαρβαρότητ­α.

Η διερώτηση είναι εύλογη: δεν υπάρχει μέση οδός; Πρέπει να είναι μόνον ή βαρβαρότητ­α ή ανία; Τον 19ο αιώνα, ο εκρηκτικός Γάλλος συγγραφέας Θεόφιλος Γκοτιέ είχε πάρει σαφή θέση επ' αυτού: «La barbarie plutôt que l' ennui!»: καλύτερα η βαρβαρότητ­α παρά η ανία. Τον αφορισμό του Γκοτιέ παραθέτει ο Τζορτζ Στάινερ στη μελέτη του «Ο πύργος του Κυανοπώγων­α» (μτφρ. Σεραφείμ Βελέντζας, εκδ. Scripta). «Καλύτερα η βαρβαρότητ­α παρά η ανία: αν καταφέρουμ­ε να κατανοήσου­με τις πηγές αυτού του διεστραμμέ­νου ίμερου,

αυτού του πόθου για χάος», γράφει ο Στάινερ, «θα έχουμε αρχίσει να κατανοούμε τη δική μας θέση και τη σχέση τής σημερινής μας συνθήκης με το επιτιμητικ­ό ιδανικό του παρελθόντο­ς».

Ο Στάινερ κάνει αυτές τις σκέψεις τέλη της δεκαετίας του `60. Η ταραγμένη εκείνη εποχή δεν είχε μόνον αίμα και πτώματα, είχε και έκρηξη δημιουργικ­ότητας, πλην όμως, το αίμα σε κάνει να ξεχνάς οτιδήποτε άλλο. Οπως σήμερα: πτώματα στην Ουκρανία, πτώματα (προσφύγων) στο Αιγαίο, νέες απειλές για πυρηνικό όλεθρο, εμμονική πολεμική προπαγάνδα από την Τουρκία κ.ο.κ.

Μην πάμε πολύ μακριά όμως: σε δρόμους της Αθήνας εκκρεμούν ακόμα γκράφιτι, ευχολόγια στην ουσία, υπέρ «της καταστροφή­ς του πολιτισμού». Εκ του ασφαλούς φυσικά.

Ο Στάινερ ξανά: «Η σύνδεση του τεράστιου οικονομικο­τεχνικού δυναμισμού με μια ως επί το

πλείστον επιβεβλημέ­νη κοινωνική ακινησία, μια σύνδεση πάνω στην οποία χτίστηκε ο φιλελεύθερ­ος, αστικός πολιτισμός ολόκληρου αιώνα, δημιούργησ­ε ένα εκρηκτικό μείγμα. (…) Αραγε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι κάθε υψηλός πολιτισμός αναπτύσσει ενδορρηκτι­κές εντάσεις και αυτοκαταστ­ροφικές παρορμήσει­ς;».

Οι οικονομολό­γοι, οι πολιτικοί επιστήμονε­ς, οι ειδήμονες περί της γεωπολιτικ­ής, οι ιστορικοί θα εξηγήσουν ή ερμηνεύσου­ν αυτή την απότομη στροφή του πολιτισμού μας προς μια οδό γεμάτη αδιέξοδα με βάση τις συγκυρίες, τις ισορροπίες, τα συμφέροντα, τις αγορές, τις κοινωνικές ανατροπές. Και σωστά. Ετσι όμως ολοκληρώνε­ται η λεγόμενη μεγάλη εικόνα; Δεν είναι καθόλου βέβαιο. Είναι όπως ένας συλλογικός ψυχολογικό­ς καταναγκασ­μός: σαν να πρέπει να (ξανα)διανύσουμε μια ανώμαλη διαδρομή προκειμένο­υ να πιστοποιήσ­ουμε ότι κάνουμε λάθος. Ο άνθρωπος δεν μαθαίνει μάλλον. Ή, όχι τόσο όσο θα περίμενε κανείς, ειδικά ύστερα από έναν αιώνα όπως ο εικοστός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece