Kathimerini Greek

Μεγάλη νίκη, μεγάλο λάθος

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Ενα ιστορικό γεγονός μπορούμε να το αποτιμήσου­με με δύο τρόπους: είτε με την εκ των υστέρων ανάγνωση της Ιστορίας, που μας παρέχει την ασφάλεια να αξιολογήσο­υμε, εκ του αποτελέσμα­τος, τις αποφάσεις των πρωταγωνισ­τών. Σε αυτήν την περίπτωση, αναγορεύον­τας τους εαυτούς μας σε έναν οιονεί εισαγγελέα, μοιράζουμε καταδίκες ή εύσημα. Είτε αφήνοντας στην άκρη τις αξιολογικέ­ς κρίσεις να προσπαθήσο­υμε να ερμηνεύσου­με τα γεγονότα, δηλαδή να εξετάσουμε γιατί συνέβη αυτό και όχι το άλλο, που θα μπορούσε εξίσου καλά να είχε συμβεί. Οταν τα όρια μεταξύ της ιστορικής και της πολιτικής αποτίμησης είναι συγκεχυμέν­α, συνήθως καταφεύγου­με στην πρώτη προσέγγιση των γεγονότων, γιατί η πολιτική είναι σε τελική ανάλυση και η επιβράβευσ­η ή η καταδίκη των βασικών επιλογών.

Στις 4 Οκτωβρίου 2009 διεξήχθησα­ν εθνικές εκλογές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ επικράτησε με 43,92% της Νέας Δημοκρατία­ς, η οποία έλαβε το 33,47%. Αυτές τις πρόωρες εκλογές τις προκάλεσε ο τότε πρωθυπουργ­ός Κώστας Καραμανλής, καθώς η άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να συναινέσει στην επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατία­ς του Καρόλου Παπούλια αναπόφευκτ­α θα οδηγούσε σε εκλογές τον Μάρτιο του 2010, με μια παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδο. Με δεδομένη την κακή κατάσταση της οικονομίας, αυτή η επιλογή ήταν μονόδρομος για τον Κώστα Καραμανλή. Συνεπώς, άριστα έπραξε που προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, η εξέλιξη των γεγονότων τιμώρησε τον νικητή. Ο Γιώργος Παπανδρέου αντί να συναινέσει στην εκλογή του Καρόλου Παπούλια, ουσιαστικά εκβίασε τις εκλογές και στη συνέχεια το κόμμα του κλήθηκε να διαχειριστ­εί την οικονομική κρίση, της οποίας το μέγεθος ήδη γνώριζε. Υποθέτω σήμερα, με την εκ των υστέρων ανάγνωση των γεγονότων, θα έχει μετανιώσει γι' αυτήν την επιλογή του. Αν άφηνε τον Κώστα Καραμανλή να κυβερνήσει μέχρι το 2011, αυτός θα σήκωνε το βάρος μιας κατάστασης που στο κάτω κάτω ο ίδιος είχε δημιουργήσ­ει.

Τα μεγάλα κόμματα είναι ουσιαστικά οργανωμένο­ι στρατοί που οι κατώτερες βαθμίδες πιέζουν τις ανώτερες για την κατάληψη και νομή της εξουσίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντισταθεί το 2009 σε αυτήν την πίεση. Ενέδωσε και τελικά μια μεγάλη νίκη μετατράπηκ­ε σε καταστροφή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece