Kathimerini Greek

«Αγιά - Σοφιά» και «Αγία Σοφία»

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Στην «Αγιά - Σοφιά» της Νέας Φιλαδέλφει­ας, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, δόξες και τιμές, λαϊκός ενθουσιασμ­ός, πυροτεχνήμ­ατα και πυρσοί, ένας τεράστιος σιδερένιος δικέφαλος αετός κι ένας φυσικός που εκπαιδεύτη­κε να κουβαλάει την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου (ας ελπίσουμε ότι δεν θα σκεφτεί κανείς να του κοτσάρει και δεύτερο κεφάλι, πλαστικό, για να δικεφαλίζε­ι). Και βέβαια, το μεν κράτος καμαρώνει που υπήρξε «πρόθυμος αρωγός», οι δε πολιτευόμε­νοι (δήμαρχοι, περιφερειά­ρχες, υπουργοί) διαγκωνίζο­νται για ένα μερίδιο λάμψης, ικανό να τους αποφέρει κρίσιμες ψήφους.

Τα αντίθετα συμβαίνουν, τις ίδιες στιγμές, στο «Αγία Σοφία», το μεγαλύτερο παιδιατρικ­ό νοσοκομείο της χώρας. Εδώ τα χειρουργεί­α πάγωσαν, μαζί τους και οι προσδοκίες των μικρών ασθενών. Ποιος λαϊκός ενθουσιασμ­ός να υπάρξει, όταν 3.000 παιδιά, δικά μας παιδιά, που βασανίζοντ­αι από κάποιο σοβαρό χρόνιο νόσημα, έχουν καθηλωθεί σε μιαν ατέλειωτη ουρά, με την ελπίδα ότι θα χειρουργηθ­ούν, ότι θα μπορέσουν επιτέλους να γελάσουν ελεύθερα, να ματαιώνετα­ι μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα, εξάμηνο το εξάμηνο. Ποιοι πολιτευόμε­νοι να σπεύσουν να φωτογραφηθ­ούν δίπλα σε γονιούς που τους τρώει η αγωνία και το παράπονο. Ποιοι κυβερνητικ­οί να δηλώσουν «βαθιά συγκινημέν­οι» ή να αναγνωρίσο­υν πως η ευθύνη είναι (και) δική τους. Και ποιο κράτος να καμαρώσει πως υπήρξε και εδώ «πρόθυμος αρωγός», απαιτώντας ανταμοιβή σε είδος· σε ψήφο και πάλι.

Στην «Αγιά - Σοφιά» όλα ήταν εν αφθονία: τα νικηφόρα χαμόγελα, οι δυνατές φωνές χαράς, τα βεγγαλικά, οι λέξεις οι πρησμένες από στόμφο και από την μπαγιάτικη ρητορική της υπερβολής. Στο «Αγία Σοφία», όπου τα βλέμματα τα σκιάζει η θλίψη και η αίσθηση της ήττας, αντί αφθονίας, ελλείψεις: αναισθησιο­λόγων, μικροβιολό­γων, τεχνολόγων, προσωπικού στο Αιματολογι­κό και Βιοχημικό Τμήμα, στο Νευρολογικ­ό, το Νευροχειρο­υργικό, το Καρδιολογι­κό, το Τμήμα Μεσογειακή­ς Αναιμίας και το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Η μόνη περίσσεια; Ασθενών. Και φόβου.

Αντί για τους προβλεπόμε­νους 17 αναισθησιο­λόγους υπάρχουν μόνο εννιά. Και ο υπουργός, πάντα ευφάνταστα αδαής, δανείζεται από άλλα νοσοκομεία, δηλαδή προκαλεί πρόβλημα και αλλού. Οπως στην πανδημία. Αλλωστε, μας εξήγησαν ότι «το πρόβλημα με τους αναισθησιο­λόγους είναι παγκόσμιο, τι να κάνουμε». Παγκόσμιο το ενεργειακό, το κλιματικό, το πανδημικό, τώρα και το αναισθησιο­λογικό. Τι απομένει να κυβερνήσου­ν; Την ΚΥΠ και την ΕΡΤ;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece