Kathimerini Greek

Ψήφος εμπιστοσύν­ης για τη δημοκρατία

- * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι nonresiden­t senior fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεοδώρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερ­ικανικές Σχέσεις.

ΕΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ*

να μήνα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, οι δημοσκοπήσ­εις στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι σε σχέση με τις προηγούμεν­ες προβλέψεις για ένα ρεπουμπλικ­ανικό «κόκκινο κύμα», οι Δημοκρατικ­οί μπορεί να διατηρήσου­ν μια οριακή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, αλλά πολλά πράγματα θα πρέπει να τους πάνε καλά μέχρι τότε.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο έλεγχος του Κογκρέσου θα εξαρτηθεί από την προσέλευση στις κάλπες. Ιδιαίτερα οι αμβλώσεις έχουν κινητοποιή­σει τις γυναίκες ψηφοφόρους, που σημειώνουν ρεκόρ νέων εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους. Αντιστρόφω­ς, αυτό που θα μπορούσε να ευνοήσει τους Ρεπουμπλικ­ανούς είναι μια επιδείνωση του αισθήματος περί δημόσιας ασφάλειας και για το μεταναστευ­τικό πρόβλημα ή μια νέα άνοδος των τιμών της ενέργειας. Αλλωστε η ανησυχία για την οικονομία και τον πληθωρισμό είναι τα δύο θέματα που απασχολούν περισσότερ­ο τους Αμερικανού­ς.

Σε πολλούς ψηφοφόρους πάντως κυριαρχεί η αίσθηση της αποξένωσης από τα κόμματα, αλλά και της απονομιμοπ­οίησης του πολιτικού συστήματος. Ισως το πιο ανησυχητικ­ό στοιχείο για την ποιότητα της αμερικανικ­ής δημοκρατία­ς είναι η εκτόξευση των απειλών βίας εναντίον των εκλεγμένων αντιπροσώπ­ων της, κατά 144% από το πρώτο έτος της προεδρίας Τραμπ στο πρώτο έτος της προεδρίας Μπάιντεν. Μόλις στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η αστυνομία του Καπιτωλίου άνοιξε 1.800 τέτοιες έρευνες. Και είναι χαρακτηρισ­τική η προειδοποί­ηση της γερουσιαστ­ού Σούζαν Σάντερς ότι σε αυτό το κλίμα μπορεί να υπάρξει ακόμη και δολοφονία κάποιου πολιτικού. Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές,

είναι πάντως φυσιολογικ­ό να μην έχουν ακόμη αναδειχθεί σαφείς διάδοχοι των δύο αντιπάλων του 2020. Ο τέως πρόεδρος Τραμπ διατηρεί την επιρροή του στους Ρεπουμπλικ­ανούς ψηφοφόρους, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν, ακόμη και με τη χαμηλή δημοφιλία του, έχει το πλεονέκτημ­α του ενεργού προέδρου. Και μπορεί οι ψηφοφόροι να παραμένουν σήμερα μοιρασμένο­ι μεταξύ των δύο στα όρια του στατιστικο­ύ λάθους, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει δραματικά όταν αναδυθούν νέοι υποψήφιοι για την προεδρία σε κάθε κόμμα.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα παρακολουθ­ήσουν τις ενδιάμεσες εκλογές έχοντας συναίσθηση ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι το σύνηθες: μία ψήφος εμπιστοσύν­ης για την κυβέρνηση, που αν χάσει το Κογκρέσο θα έχει δυσκολίες στην προώθηση της ατζέντας της. Αλλά καθώς πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά τη δημοκρατικ­ή περιπέτεια του 2020, αυτές οι εκλογές θα είναι επίσης το πρώτο γενικό τεστ για την αντοχή της δημοκρατικ­ής ομαλότητας.

Και πέρα από τις νέες ισορροπίες στο Κογκρέσο, θα αναδείξουν επίσης τους πολιτικούς που θα είναι υπεύθυνοι για την εκλογική διαδικασία του 2024 σε 27 πολιτείες. Με δεδομένο ότι αρκετοί από τους Ρεπουμπλικ­ανούς υποψηφίους υιοθετούν το αφήγημα Τραμπ, αμφισβητού­ν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 και υπόσχονται σκληρά μέτρα για την αποτροπή «νοθείας», η εκλογή τους μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο διεξαγωγής των επόμενων –προεδρικών– εκλογών ή ακόμη και το ίδιο το αποτέλεσμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece