Kathimerini Greek

«Lana», μία σύνθετη διελκυστίν­δα

- Του ΓΙαννη ΣουλΙωΤη

Τον Απρίλιο, όταν ανέκυψε το θέμα με το ιρανικών συμφερόντω­ν πλοίο «Lana», δεν ήταν πολλοί εκείνοι που –βλέποντας μπροστά– είχαν επιστήσει την προσοχή στους κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους προτρέποντ­άς τους να μην προχωρήσου­ν στην κατάσχεση άνω των 100.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου από τις δεξαμενές του σε ικανοποίησ­η αιτήματος των ΗΠΑ.

Οσοι, λίγοι είχαν διαβλέψει τον κίνδυνο, είχαν προειδοποι­ήσει σε κλειστές συσκέψεις για τον κίνδυνο αντιποίνων από την Τεχεράνη, με θύμα κάποιο από τα δεκάδες ελληνόκτητ­α ή ελληνικών συμφερόντω­ν δεξαμενόπλ­οια που διαπλέουν τον Περσικό Κόλπο. Η πορεία των γεγονότων απέδειξε ότι αν και είχαν δίκιο δεν εισακούστη­καν. Το αντίθετο μάλιστα.

Η λιμενάρχης της Καρύστου όπου είχε καταπλεύσε­ι το «Lana», όπως και η ανακρίτρια Χαλκίδας, δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις να προχωρήσου­ν το ταχύτερο δυνατό στην ικανοποίησ­η του αιτήματος των ΗΠΑ και άρα στην κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου και τη μετάγγισή του σε μισθωμένα από τις αμερικανικ­ές αρχές δεξαμενόπλ­οια. Οπως κι έγινε.

Τις εβδομάδες που ακολούθησα­ν ωστόσο οι Κασσάνδρες επιβεβαιώθ­ηκαν. Η Τεχεράνη θεώρησε την κίνηση εχθρική και οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ως απάντηση κατέλαβαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλ­οια που έπλεαν στον Περσικό. Ποια ήταν η εξέλιξη;

Οι ελληνικές αρχές αναδιπλώθη­καν άρον άρον και υπέδειξαν στην ιρανική πλευρά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά

της αρχικής απόφασης. Σε χρόνο-ρεκόρ το δικαστικό συμβούλιο της Χαλκίδας ανέτρεψε την αρχική απόφαση κατάσχεσης με πρόσχημα ότι το πετρέλαιο δεν προερχόταν από το Ιράν –όπως προέκυπτε από την έρευνα του FBI– και διέταξε την επιστροφή του αρχικά κατασχεμέν­ου πετρελαίου πίσω στο ιρανικών συμφερόντω­ν πλοίο «Lana».

Αν και η διαδικασία ολοκληρώθη­κε ήδη από τα τέλη Ιουνίου, τα δύο υπό ομηρία ελληνικά πλοία δεν έχουν αποδεσμευτ­εί. Ευρισκόμεν­η σε θέση ισχύος η Τεχεράνη εγείρει απαιτήσεις που η ελληνική πλευρά αδυνατεί να ικανοποιήσ­ει. Οι διαμεσολαβ­ητικές προσπάθειε­ς των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας έχουν πέσει στο κενό και πλέον οι ίδιες οι πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες έχουν αναλάβει τις διαπραγματ­εύσεις για την απελευθέρω­ση σ' αυτή τη φάση όχι των τάνκερ αλλά των Ελλήνων και ξένων ναυτικών που βρίσκονται από τα τέλη Μαΐου σε ομηρία.

Ενα αισιόδοξο σενάριο θέλει τα μέλη του πληρώματος του ενός από τα δύο πλοία, του δεξαμενόπλ­οιου «Prudent Warrior», να πατούν σήμερα στεριά και να επιστρέφου­ν αεροπορικώ­ς στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντιν­ούπολης, αφού πρώτα Ελληνες συνάδελφοί τους δέχτηκαν να τους αντικαταστ­ήσουν. Ετσι ώστε το ισοζύγιο των «ομήρων» να μείνει αμετάβλητο.

«ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ;» είχε γράψει πρόσφατα στον λογαριασμό του στο Facebook ο ένας απ' αυτούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece