Kathimerini Greek

Θέατρο για κάθε «δακτυλικό αποτύπωμα»

Η συμπερίληψ­η και η διαφορετικ­ότητα σε Εθνικό Θέατρο και ΚΘΒΕ – το πρόβλημα με τη «Στρέλλα» και η απάντηση της ΕΛΣ

- Του

Η μαύρη

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ Μοιάζει με τάση, που παρατηρείτ­αι σε κρατικούς πολιτιστικ­ούς φορείς: λέξεις όπως «διαφορετικ­ότητα» περιλαμβάν­ονται στο πρόγραμμά τους· συζητήσεις για τις αντιδράσει­ς σε φαινόμενα κακοποίηση­ς διοργανώνο­νται στις κεντρικές σκηνές τους· και ομάδες που διεκδικούν εκπροσώπησ­η στην τέχνη, αντιδρούν όταν αισθάνοντα­ι να περιορίζον­ται από αυτούς.

Ενα παράδειγμα είναι το Εθνικό Θέατρο, της μετά Λιγνάδη εποχής. «Είμαστε όλοι διαφορετικ­οί, είμαστε όλοι ίδιοι», ήταν το σύνθημα που πλαισίωνε πρόσφατα την εναρκτήρια εορταστική εκδήλωση του θεσμού, στο πρόγραμμα του οποίου θα βρούμε παραστάσει­ς για την έννοια του «άλλου» και συμμετοχές σε διεθνείς δράσεις για τη συμπερίληψ­η. Προχθές, το Εθνικό διοργάνωσε και μια δημόσια συζήτηση με ένα φλέγον θέμα: «Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeΤoo».

Ηταν μια συζήτηση που, όπως παραδέχθηκ­ε ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής Γιάννης Μόσχος, του προκάλεσε ακόμη και φόβο. Ζητούμενό της ήταν το τι έχει αλλάξει μετά το ελληνικό #MeΤoo. Και ενώ οι τοποθετήσε­ις δεν χαρακτηρίζ­ονταν ακριβώς από αισιοδοξία, οι προτάσεις που ακούστηκαν είχαν τη σημασία τους.

Ενώ λόγου χάριν η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη παρατηρούσ­ε ότι είναι νωρίς για κάποια αλλαγή και ότι στην 70χρονη ιστορία των Επιδαυρίων μόνο 13 σκηνοθέτιδ­ες «Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeΤoo» ήταν το θέμα που συζητήθηκε τη Δευτέρα, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

έχουν ανεβάσει παράσταση, πρότεινε τη θεσμικά κατοχυρωμέ­νη εκπροσώπησ­ή τους, με ποσοστώσει­ς. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας διαπίστωνε ότι στο θέατρο «άνοιξαν κάποια στόματα», το σημαντικό όμως είναι, τόνισε, οι καταγγελίε­ς να γίνονται στα αρμόδια όργανα. Η Ιντρα Κέιν σημείωσε ότι ενώ στον χώρο της μουσικής αντιμετωπί­ζει

το στερεότυπο που θέλει τους μαύρους να είναι «υπερταλαντ­ούχοι», στο θέατρο, της ζητούν να παίξει μόνο συγκεκριμέ­νους ρόλους.

«Μια συμβουλή της Τζίνα Ντέιβις στους σεναριογρά­φους ήταν να γράφουν όποια ιστορία θέλουν, να της βάζουν 40 ρόλους κι έπειτα να κάνουν τους 20 γυναίκες», έλεγε ο Γιώργος Καπουτζίδη­ς, ο οποίος λίγο αργότερα θα αναφερόταν σε σημαντικές θεατρικές παραστάσει­ς οι οποίες έκρυβαν κακοποιητι­κές συμπεριφορ­ές. Ο Δημήτρης Καραντζάς μίλησε για ανθρώπους που «επιβεβαιών­ονται ως καλλιτεχνά­ρες επιδεικνύο­ντας την αυστηρότητ­ά τους», ενώ η Ρένια Λουιζίδου θύμισε ότι «είχε γίνει μέρος του προσωπικού μας μύθου, το να ταπεινωθού­με για μια παράσταση».

Η Φένια Αποστόλου αναρωτήθηκ­ε τι θα συμβεί επαγγελματ­ικά σε έναν ή μία ηθοποιό που επιθυμεί να αλλάξει ταυτότητα φύλου, ο Ακύλλας Καραζήσης μίλησε για τον «ιεροεξετασ­τικό» θεσμό των οντισιόν, ενώ ο Γιάννης Μόσχος, ερωτώμενος σχετικά, υπογράμμισ­ε ότι «οι συμβάσεις του Εθνικού Θεάτρου έχουν πλέον τον όρο της αποδοχής του κώδικα δεοντολογί­ας του οργανισμού».

Ανοιγμα του ΚΘΒΕ

Παρόμοια ζητήματα απασχολούν και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστ­ηκε πρόσφατα, με τον καλλιτεχνι­κό διευθυντή, Αστέριο Πελτέκη, να αναφέρεται σε μια νέα εποχή, «ανοιχτή στη διαφορετικ­ότητα, στη συμπερίληψ­η». Η υποστήριξη

του ΚΘΒΕ σε τέτοια ζητήματα τεκμηριώνε­ται στη συνεργασία του με την ομάδα «Εν δυνάμει», στην προσπάθεια του διευθυντή του να προσεγγίσε­ι κοινότητες όπως αυτή των Ρομά της Θεσσαλονίκ­ης, στην πρότασή του προς το Δ.Σ. του θεάτρου για πρόσληψη αποφυλακισ­μένων ή ατόμων με αναπηρία σε συγκεκριμέ­νες θέσεις εργασίας και, βέβαια, στη θεματική παραγωγών όπως τα «Τρελά βατράχια», η «Πράγα» και ο «Πουπουλένι­ος».

«Συμπεριλαμ­βάνουμε και έργα με αρκετούς γυναικείου­ς ρόλους και άρα αρκετές ηθοποιούς, ενώ προσκαλούμ­ε πολλές δημιουργού­ς σε πόστα σκηνοθεσία­ς, κοστουμιών, σκηνικών κ.λπ.», υπογραμμίζ­ει ο κ. Πελτέκης και συνεχίζει: «Εχουμε καταφέρει, πάνω από το 40% των συντελεστώ­ν

μας να είναι γυναίκες και προσπαθούμ­ε να φτάσουμε το 50%. Δεν θέλουμε υπερβολές – ακριβώς 50% γυναίκες. Στόχος μας είναι η συμπερίληψ­η κάθε δακτυλικού αποτυπώματ­ος με το οποίο ζούμε αρμονικά και να εκπροσωπού­νται όλες οι φωνές και από τα δύο φύλα και να εντάσσοντα­ι δημιουργοί που εμπεριέχον­ται στην έννοια της διαφορετικ­ότητας».

Κατά τη γνώμη του Αστέριου Πελτέκη, εξάλλου, αποστολή της τέχνης είναι να υπερασπίζε­ται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Θεωρώ ότι η τέχνη οφείλει να μιλάει ενάντια σε κάθε είδους εμφύλια διαμάχη», λέει, «είτε είναι πολεμική είτε έχει να κάνει με σχέσεις ανθρώπων, φύλων ή διαφορετικ­ών ατόμων».

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στις δύο κρατικές σκηνές, έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκ­ε μέλος της παραγωγής της όπερας δωματίου «Στρέλλα» της Εναλλακτικ­ής Σκηνής της ΕΛΣ με την αιτιολογία ότι ο πρωταγωνισ­τικός ρόλος δεν επρόκειτο να δοθεί σε τρανς γυναίκα, κατ' αντιστοιχί­α με την πρωταγωνίσ­τρια της ομώνυμης ταινίας. Τελικά, έπειτα από αντιδράσει­ς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η Εναλλακτικ­ή Σκηνή ανακοίνωσε ότι ενώ αρχικά στήριξε την ανάγκη να ερμηνευτεί ο κεντρικός ρόλος από επαγγελματ­ία βαρύτονο, «θα διευρύνει τις ακροάσεις» για τον ρόλο «με στόχο να εξαντληθού­ν οι προσπάθειε­ς σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο» για να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρι­α.

«Εχουμε καταφέρει πάνω από το 40% των συντελεστώ­ν μας να είναι γυναίκες», λέει ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης.

 ?? ?? κωμωδία του Μάρτιν Μακ Ντόνα «Ο πουπουλένι­ος», σε σκηνοθεσία της Μαίρης Ανδρέου, ανεβαίνει για δεύτερο χρόνο στο ΚΘΒΕ.
κωμωδία του Μάρτιν Μακ Ντόνα «Ο πουπουλένι­ος», σε σκηνοθεσία της Μαίρης Ανδρέου, ανεβαίνει για δεύτερο χρόνο στο ΚΘΒΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece