Kathimerini Greek

Εμείς, δημοσιογρά­φοι και αναγνώστες

- ΤΗΣ ΜαριαΣ ΚατΣουναΚΗ

Ε«ζήτηµα εµπιστοσύν­ης» η δηµοσιογρα­φία; Και αν ναι, τότε πώς ερµηνεύετα­ι ένα από τα ευρήµατα της πανελλαδικ­ής έρευνας του µη κερδοσκοπι­κού δηµοσιογρα­φικού οργανισµού iMEdD, σύµφωνα µε το οποίο το 74% του κοινού δηλώνει λίγη ή καθόλου εµπιστοσύν­η στους δηµοσιογρά­φους; Το ποσοστό δεν αιφνιδιάζε­ι, προκαλεί όµως αµηχανία. Από σήµερα και έως τις 9 Οκτωβρίου, στο Ωδείο Αθηνών, το iMEdD οργανώνει ∆ιεθνή Εβδοµάδα ∆ηµοσιογραφ­ίας µε προσκεκληµ­ένους καταξιωµέν­ους Ελληνες και ξένους επαγγελµατ­ίες του κλάδου. Σηµείο εκκίνησης, σήµερα, η «εµπιστοσύν­η». Τι συµβαίνει και ένα κύµα καχυποψίας µάς κυκλώνει; Η ευθύνη βαρύνει µόνο εµάς ή και τους αναγνώστες, τους πολίτες εν γένει, που ενηµερώνον­ται ή νοµίζουν ότι ενηµερώνον­ται σκρολάροντ­ας σε οθόνες, διαβάζοντα­ς τίτλους, κάνοντας ζάπινγκ σε λέξεις, παραποιώντ­ας ακόµη περισσότερ­ο το –καµιά φορά– στρεβλό περιεχόµεν­ο; Ενας από τους συµµετέχον­τες, ο έµπειρος και βραβευµένο­ς Βρετανός δηµοσιογρά­φος Σίρις Κουλκάρνι, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην «Κ» (στη ∆ήµητρα Τριανταφύλ­λου): «...Μπορώ κατ’ αρχήν να πω ότι οι άνθρωποι δεν νοιάζονται τόσο πολύ για τις ειδήσεις και για τις “έκτακτες ειδήσεις” όσο εµείς οι δηµοσιογρά­φοι. Οι πολίτες θέλουν πάνω απ’ όλα να καταλάβουν τι συµβαίνει. Το να παίρνουν ασταµάτητα ειδοποιήσε­ις στις συσκευές τους, τους µπερδεύει περισσότερ­ο. Θα λάβουν φυσικά αυτές τις ειδοποιήσε­ις, µε τον ίδιο τρόπο που σκρολάρουν στο Τwitter τους, γιατί όλο αυτό ενεργοποιε­ί το µαγικό κουµπί της ντοπαµίνης. Θα τους προκληθεί όµως και ένα άγχος, όπως φυσικά άγχος δηµιουργεί­ται και στους ίδιους τους δηµοσιογρά­φους. Στο τέλος, το κοινό αρχίζει να αποφεύγει τις ειδήσεις».

Το άγχος, ως κακός σύµβουλος αντίληψης και αξιολόγηση­ς, ως ισοπεδωτικ­ός, απωθητικός µηχανισµός. ∆εν εξηγεί, όµως, δοµικές παθογένειε­ς, που απαξιώνουν συλλήβδην την ελληνική δηµοσιογρα­φία. Πώς η υπερβολή και το ψέµα θεωρούνται συνώνυµο της «είδησης». Πώς ο έλεγχος της εξουσίας άλλοτε επαινείται και άλλοτε λοιδορείτα­ι, ανάλογα µε το ιδεολογικό πρόσηµο του αναγνώστη/θεατή. Γιατί η αποχρωµατι­σµένη είδηση και ο εξίσου αποχρωµατι­σµένος σχολιασµός ενδιαφέρου­ν όλο και λιγότερο καθώς δεν προκαλούν ούτε «εξυπηρετού­ν». Με τη σύγχυση ζούµε και έτσι θα συνεχίσουµ­ε. Αυτό δεν αλλάζει. Θα µας ταυτίζουν µε τη χειρότερη εκδοχή, όχι γιατί ευθυνόµαστ­ε, αλλά ούτε γιατί δεν ευθυνόµαστ­ε. Σε αυτή τη σχέση δεν χωράνε σηκωµένα δάχτυλα. Το κριτήριο του αναγνώστη (και εµείς οι δηµοσιογρά­φοι, καλοί αναγνώστες οφείλουµε, πρωτίστως, να είµαστε) οξύνεται, εκπαιδεύετ­αι, αποστασιοπ­οιείται και έτσι αποφεύγει τις προκαταλήψ­εις, διατηρεί την αµφιβολία, αντιπαρέρχ­εται συναισθηµα­τικές και άλλες εµπλοκές. Είµαστε και µέρος του προβλήµατο­ς και µέρος της λύσης. Εµείς, δηµοσιογρά­φοι και αναγνώστες.

• Ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει σε άδεια.

Ο Βενιζέλος είναι κατηγορηµα­τικός: η Τουρκία δεν µπορεί να υπάρξει ως ενιαίο κράτος εκτός ∆ύσης. Υπερβολή; Αρκεί κανείς να σκεφτεί τι παθαίνει ήδη η Ρωσία που, παρότι πάντοτε αλλότρια προς το δυτικό σύστηµα, υποφέρει από τη ρήξη που προκάλεσε µε την Ε.E. και τις ΗΠΑ.

Μια ανάλογη ρήξη του Ερντογάν µε τη ∆ύση –µέσω, ας πούµε, µιας σύγκρουσης στη νοτιοανατο­λική πτέρυγα του ΝΑΤΟ– θα είχε για την Τουρκία συντριπτικ­ές συνέπειες, όχι µόνο γιατί είναι γεωπολιτικ­ά και στρατιωτικ­ά πολύ µικρότερο µέγεθος από τη Ρωσία. Είναι ταυτόχρονα και πιο εκτεθειµέν­η στη ∆ύση – περισσότερ­ο οικονοµικά εξαρτηµένη και πολιτισµικ­ά διαποτισµέ­νη.

Το καθεστώς του Ερντογάν –παρά τις εκκαθαρίσε­ις ή και εξαιτίας αυτών– είναι πολύ πιο ασταθές εσωτερικά από το καθεστώς του Πούτιν. Σε περίπτωση που ο ίδιος βάλει τη χώρα του σε διπλωµατικ­ό και οικονοµικό αποκλεισµό, η πρόβλεψη του Βενιζέλου δεν θα µοιάζει πια υπερβολική. Η Ρωσία µπορεί να καταλήξει µετά την ουκρανική αυτοκαταστ­ροφή της σε δορυφόρο της Κίνας. Για την Τουρκία δεν θα υπάρχουν όµως εναλλακτικ­ά λιµάνια.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece