Kathimerini Greek

Οδηγία της Ε.Ε. για επαρκείς κατώτατους μισθούς

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΣΟΥΓΚΑ

Πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Ε.Ε. για την υιοθέτηση οδηγίας που προωθεί τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση επαρκών νόμιμων κατώτατων μισθών σε όλα τα κράτη-μέλη με στόχο την επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους Ευρωπαίους εργαζομένο­υς, προωθώντας παράλληλα τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Η οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ένα πλαίσιο για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών με βάση ένα σύνολο σαφών κριτηρίων, το οποίο θα πρέπει να επανεξετάζ­εται και να επικαιροπο­ιείται τουλάχιστο­ν κάθε δύο χρόνια –ή το αργότερο σε τέσσερα χρόνια για τις χώρες που χρησιμοποι­ούν μηχανισμό αυτόματης τιμαριθμικ­ής αναπροσαρμ­ογής– ώστε να ανταποκρίν­εται στις πραγματικέ­ς οικονομικέ­ς συνθήκες, όπως για παράδειγμα στο μέγεθος του πληθωρισμο­ύ.

Για την αξιολόγηση της επάρκειας των κατώτατων μισθών, η οδηγία προτείνει στα κράτη-μέλη να χρησιμοποι­ούν ως τιμή αναφοράς το 60% του ακαθάριστο­υ διάμεσου μισθού ή το 50% του ακαθάριστο­υ μέσου μισθού. Αν και η οδηγία δεν αναγκάζει τις εθνικές κυβερνήσει­ς να επιτύχουν ένα συγκεκριμέ­νο υποχρεωτικ­ό μισθολογικ­ό επίπεδο, το νέο πλαίσιο θα ενθαρρύνει την αύξηση των κατώτατων μισθών σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς οι τιμές αναφοράς είναι αρκετά υψηλότερες από τους ισχύοντες μισθούς στην πλειονότητ­α των κρατών-μελών. Για τις χώρες που δεν διαθέτουν ήδη έναν κατώτατο μισθό, δεν υπάρχει υποχρέωση για τη θέσπισή του.

Οσον αφορά την προώθηση των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων για τον καθορισμό των επαρκών μισθών, η οδηγία στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένω­ν που θα καλύπτοντα­ι υπό αυτό το καθεστώς. Αν το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματ­εύσεις είναι, για παράδειγμα, κάτω από το όριο του 80%, τα κράτημέλη

Παράλληλα προωθούντα­ι οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

θα πρέπει να καταρτίσου­ν σχέδιο δράσης για την προώθησή τους, ορίζοντας ένα σαφές χρονοδιάγρ­αμμα και συγκεκριμέ­να μέτρα για τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού κάλυψης. Επί του παρόντος οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις είναι σημαντικά χαμηλότερε­ς από το 80% στα περισσότερ­α κράτη της Ε.Ε. Κατ' επέκταση το μέτρο αναμένεται να ενισχύσει τα δικαιώματα των συνδικαλισ­τικών οργανώσεων.

Τέλος, η οδηγία δημιουργεί έδαφος για ένα νομικό πλαίσιο που θα προστατεύε­ι τους εργαζομένο­υς και θα διασφαλίζε­ι το δικαίωμα στον επαρκή κατώτατο μισθό. Συνεπώς προβλέπετα­ι ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να πραγματοπο­ιούν επιθεωρήσε­ις εργασίας, καθώς επίσης θα μπορούν να ασκούν διώξεις κατά όσων εργοδοτών δεν συμμορφώνο­νται.

Τα κράτη-μέλη θα έχουν δύο χρόνια στη διάθεσή τους για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο μετά την επίσημη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

 ?? ?? Η οδηγία προβλέπει τη διασφάλιση επαρκών νόμιμων κατώτατων μισθών σε όλα τα κράτη-μέλη με στόχο την επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους Ευρωπαίους εργαζομένο­υς.
Η οδηγία προβλέπει τη διασφάλιση επαρκών νόμιμων κατώτατων μισθών σε όλα τα κράτη-μέλη με στόχο την επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους Ευρωπαίους εργαζομένο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece