Kathimerini Greek

Επενδυτικά σχέδια 10 δισ. ευρώ με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

-

Να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές και να μειώσουμε το πρωτογενές έλλειμμα φέτος κάτω και από το 1,7% του ΑΕΠ, που ανακοινώθη­κε τη Δευτέρα με το προσχέδιο προϋπολογι­σμού, πρότεινε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά».

Υποστήριξε ότι έτσι θα δοθεί ένα σήμα, που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της επενδυτική­ς βαθμίδας.

Ο ίδιος διατύπωσε εξάλλου την εκτίμηση ότι τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλοντ­αι για χρηματοδότ­ηση με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξηθούν από 7 δισ. ευρώ σήμερα σε 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Αναγνώρισε ότι οι επενδύσεις μπορεί να επηρεαστού­ν αρνητικά από την άνοδο των επιτοκίων και προέβλεψε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση 75 μονάδων βάσης στο τέλος Οκτωβρίου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι με τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αμβλύνεται το πρόβλημα αυτό. Εξάλλου, είπε ότι παρά την πίεση στους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Ο κίνδυνος, βεβαίως, είναι υπαρκτός.

Στο ίδιο πάνελ, με θέμα «Μακροοικον­ομικό πλαίσιο: η συνύπαρξη πληθωρισμο­ύ και ανάπτυξης», ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης ανέδειξε το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων και των αποταμιεύσ­εων ως δύο από τα βασικότερα προβληματι­κά χαρακτηρισ­τικά της οικονομίας. «Το υμνολόγιο δεν είναι όλη η εικόνα», είπε ο ίδιος αναφερόμεν­ος στους πρόσφατους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, την ίδια ώρα ο πληθωρισμό­ς πλησιάζει το 10% και διαβρώνει τα εισοδήματα, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο επιδεινώνε­ται, παρά την αύξηση των εξαγωγών. «Είναι θετικό ότι μειώθηκε το ονομαστικό δημόσιο χρέος, αλλά η ανάπτυξη προβλέπετα­ι στο 1% κατά μέσο όρο μακροχρόνι­α κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα στο μέλλον», σχολίασε.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι το 2023 δεν προβλέπετα­ι ύφεση, αλλά αρκετά μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις ευρύτερες εξελίξεις στο περιβάλλον μας. Στο καλό σενάριο, κατά τον κ. Βέττα, «θα είναι θετικά

Να εκπλήξουµε θετικά τις αγορές και να µειώσουµε το έλλειµµα φέτος κάτω και από το 1,7% του ΑΕΠ, πρότεινε ο κ. Καραβίας.

τα αποτελέσμα­τα με ορισμένες αβεβαιότητ­ες, ενώ το κακό σενάριο καλύτερα ας μην το σκεφτόμαστ­ε». Μακροχρόνι­α, πάντως, κατά τον κ. Βέττα, εκεί όπου ο παράγων της παραγωγικό­τητας παίζει τον καθοριστικ­ό ρόλο, «πρέπει να είμαστε πολύ κουμπωμένο­ι. Αν συνεχίσουμ­ε να κάνουμε ό,τι κάναμε τα τελευταία 40 χρόνια, η εξίσωση δεν θα βγει».

Ο κ. Βέττας, όπως και οι άλλοι ομιλητές, τόνισαν την ανάγκη αξιοπιστία­ς και δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας. Στο ερώτημα αν μπορεί να επιστρέψει η Ελλάδα σε προϋπολογι­σμούς με πρωτογενή πλεονάσματ­α, ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι «οικονομικά είναι εφικτό, αλλά πολιτικά όχι εξασφαλισμ­ένο». Είναι θέμα πολιτικών επιλογών, είπε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece