Kathimerini Greek

«Πρωταθλήτρ­ια» της ανάκαμψης των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων η Ελλάδα

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε «πρωταθλήτρ­ια» της ανάκαμψης του τομέα των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων αναδεικνύε­ται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Eurostat για πρώτη φορά. Ειδικότερα, για το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο αριθμός των διανυκτερε­ύσεων που πραγματοπο­ιήθηκαν σε καταλύματα στην Ελλάδα ανήλθε σε 8.041.191, όντας κατά 12,85% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης, καθώς σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρο, παρότι υπήρξε σημαντική βελτίωση σε ετήσια βάση, οι αριθμοί των διανυκτερε­ύσεων

εξακολούθη­σαν να υπολείποντ­αι εκείνων του 2019. Συγκεκριμέ­να, στην Ιταλία, η πτώση ήταν της τάξεως του 9,4%, στην Κύπρο η κάμψη άγγιξε το 8,75%, ενώ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, οι αριθμοί υπολείποντ­αι ελάχιστα εκείνων του 2019 (-1,5% και -0,1% αντίστοιχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της Eurostat να καταγράψει την πορεία των βραχυχρόνι­ων μισθώ

σεων στην Ε.Ε. Η κίνηση αυτή αποτελεί προϊόν συμφωνίας της στατιστική­ς υπηρεσίας της Ε.Ε. με τις τέσσερις μεγαλύτερε­ς ψηφιακές πλατφόρμες και συγκεκριμέ­να την Airbnb, την Booking, την TripAdviso­r και την Expedia. Σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, το φετινό πρώτο εξάμηνο καταγράφηκ­αν 199 εκατ. διανυκτερε­ύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνι­ων μισθώσεων, μέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 138% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά και κατά 3,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τη Eurostat είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά την πανδημία. Μάλιστα, να αναφερθεί ότι το επίτευγμα αυτό παρατηρήθη­κε τόσο κατά το πρώτο όσο και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το πρώτο τρίμηνο, η ανάκαμψη σε επίπεδο Ε.Ε. έναντι του 2019 άγγιξε το 4,5%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθη­κε στο 2,5%. Ασφαλώς, οι επιδόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, καθώς οι χώρες που δεν εμφανίζουν μεγάλη εποχικότητ­α παρουσιάζο­υν καλύτερη εικόνα

συγκριτικά με εκείνες που εξαρτώνται κυρίως από τους θερινούς μήνες για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Για παράδειγμα, στη Σουηδία του μόλις 1,7 εκατ. διανυκτερε­ύσεων, η ανάκαμψη σε σχέση με το 2019 αγγίζει το 40% (39,35%).

Συνολικά, πάντως, η μεγαλύτερη αγορά στην Ε.Ε. για τη βραχυχρόνι­α μίσθωση είναι η Γαλλία, όπου κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκα­ν 49,2 εκατ. διανυκτερε­ύσεις. Πρόκειται για αριθμό που συνιστά αύξηση κατά 69,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά και κατά 33,15%, συγκριτικά με το 2019. Στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα συνεχιστεί η τροχιά ανάκαμψης του κλάδου των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων.

Ο αριθµός των διανυκτερε­ύσεων το α΄ εξάµηνο αυξήθηκε 12,85% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2019.

 ?? ?? O πληθωρισμό­ς πλησιάζει το 10% και διαβρώνει τα εισοδήµατα, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο επιδεινώνε­ται, παρά την αύξηση των εξαγωγών, ανέφερε ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα µετά».
O πληθωρισμό­ς πλησιάζει το 10% και διαβρώνει τα εισοδήµατα, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο επιδεινώνε­ται, παρά την αύξηση των εξαγωγών, ανέφερε ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα µετά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece