Kathimerini Greek

Αύξηση πωλήσεων και κερδών για ΕΛΙΝΟΙΛ το πρώτο εξάμηνο

-

Σημαντική ενίσχυσηοι­κονομικών μεγεθών παρουσίασε το α΄ εξάμηνο η ΕΛΙΝΟΙΛ κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στη διεθνή αγορά και των πωλήσεων στερεών καυσίμων στη βιομηχανία. Ιδιαίτερα θετική ήταν και η επίπτωση στα αποτελέσμα­τα των εσόδων από τα αποθέματα λόγω της συνεχιζόμε­νης αύξησης των τιμών βενζίνης και πετρελαίου κίνησης μέχρι τον Ιούνιο, τα οποία υπερκάλυψα­ν τις απώλειες από την εσωτερική αγορά και αύξησαν την κερδοφορία. Η εταιρεία ανακοίνωσε EBITDA α΄ εξαμήνου 2022 στα 15,02 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 και καθαρά κέρδη 6,03 εκατ. ευρώ έναντι 1,36 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 7,48 εκατ. ευρώ έναντι 1,89 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2021.

Ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών του ομίλου της ΕΛΙΝΟΙΛ ανήλθε κατά το α΄ εξάμηνο του 2022 σε 1,95 δισ. ευρώ έναντι 681,42 εκατ. του α΄ εξαμήνου του 2021, καταγράφον­τας αύξηση 186,30%. Για την ίδια χρονική περίοδο, τα μεικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 31,3 εκατ. έναντι 21,5 εκατ., και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικ­ονομικών αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 15,72 εκατ. παρουσιάζο­ντας αύξηση 104,95%. Τα ενοποιημέν­α αποτελέσμα­τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη 6,19 εκατ. έναντι 1,27 εκατ. του αντίστοιχο­υ περυσινού διαστήματο­ς.

Οι πωλήσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ στην εσωτερική αγορά σημείωσαν μικρή αύξηση παρά την ταυτόχρονη μείωση κερδοφορία­ς. Αντίθετα, οι πωλήσεις στη διεθνή αγορά, με το άνοιγμα των συνόρων και την άρση των περιοριστι­κών

μέτρων παγκοσμίως, παρουσίασα­ν μια πολύ μεγάλη αύξηση αλλά και αντίστοιχη ενίσχυση της κερδοφορία­ς.

Σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία είχαν οι πωλήσεις στερεών καυσίμων στη βιομηχανία, ενώ αντίθετα η μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η αδυναμία των καταναλωτώ­ν να εξοφλήσουν εγκαίρως τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές τους οδήγησαν τη δραστηριότ­ητα με τα εμπορικά σήματα «electricon» και «aerion» σε ζημίες.

Αισιόδοξος για το επόμενο εξάμηνο, παρά τη μεταβλητότ­ητα του ενεργειακο­ύ περιβάλλον­τος

Ο τζίρος του οµίλου της ΕΛΙΝΟΙΛ ανήλθε σε 1,95 δισ. ευρώ έναντι 681,42 εκατ. το α΄ εξάµηνο του 2021.

και τις εντεινόμεν­ες ανησυχίες για μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Αλιγιζάκης σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα. Στο β΄ εξάμηνο του 2022 η εταιρεία, όπως δήλωσε, στοχεύει στη διατήρηση των πωλήσεών της στην εσωτερική αγορά, με την ανάπτυξη νέων πρατηρίων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να υπερκαλύψε­ι τις απώλειες από την πολύ πιθανή υποχώρηση της αγοράς και τις ζημίες από τα αποθέματα, απόρροια της αποκλιμάκω­σης των τιμών των καυσίμων από τον Ιούλιο.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece