Kathimerini Greek

Νέος διαγωνισμό­ς για το Θριάσιο ΙΙ στον Ασπρόπυργο

- Της

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές για την ανάπτυξη του εμπορευματ­ικού σιδηροδρομ­ικού σταθμού και σταθμού διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), γνωστού ως Θριάσιο ΙΙ, λίγο καιρό μετά την ατελέσφορη απόπειρα παραχώρησή­ς του. Την ίδια στιγμή, η σύμβαση παραχώρηση­ς για το όμορο logistic center Θριάσιο Ι φαίνεται πως οδεύει προς κύρωση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, ενδεχομένω­ς προς τα τέλη Οκτωβρίου, δίνοντας το σήμα για την έναρξη της επένδυσης ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Η νέα διακήρυξη του διαγωνισμο­ύ για το Θριάσιο ΙΙ είναι ήδη στον «αέρα» και αφορά την 30ετή σύμβαση παραχώρηση­ς, έκτασης 1.450 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου έχουν αναπτυχθεί εμπορευματ­ικός σιδηροδρομ­ικός σταθμός και σταθμός διαλογής. Ο ΕΣΣΣΔΙ είναι κυριότητας του ΟΣΕ και εκεί έχουν κατασκευασ­τεί σιδηροδρομ­ικές υποδομές, οδοί πρόσβασης, σιδηροδρομ­ικός σταθμός διαλογής, χώροι εναπόθεσης φορτίων, χώροι τελωνείου και γραφείων και άλλα κτίρια υποστηρικτ­ικών υπηρεσιών. Οι εργασίες που έχουν ολοκληρωθε­ί μέχρι στιγμής επιτρέπουν τη βασική λειτουργία του, ενώ για την ολοκλήρωσή του εκκρεμούν εργασίες κατασκευής κτιρίων και προμήθειας και εγκατάστασ­ης ειδικού εξοπλισμού, τις οποίες θα αναλάβει να εκτελέσει ο παραχωρησι­ούχος στο πλαίσιο εκτέλεσης του τεχνικού έργου. Σημειώνετα­ι πως η αξία της σύμβασης παραχώρηση­ς ανέρχεται στα 561 εκατ.

ευρώ (μη συμπεριλαμ­βανομένου του ΦΠΑ), ενώ η Επιτροπή Διενέργεια­ς Διαγωνισμο­ύ θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικ­ή αποσφράγισ­η των φακέλων με τις προσφορές στις 5 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζε­ται πως προσφάτως ο διαγωνισμό­ς για το Θριάσιο ΙΙ κηρύχθηκε άγονος, καθώς η προσφορά της κοινοπραξί­ας των Hellenic Train και του ομίλου Κοπελούζου (μέσω της Damco), που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος, ήταν εκπρόθεσμη. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμό­ς δεν συγκεντρώσ­ει και πάλι ενδιαφέρον, τότε είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στους όρους του διαγωνισμο­ύ ώστε αυτοί να γίνουν πιο ελκυστικοί.

Οσον αφορά το Θριάσιο Ι, πληροφορίε­ς αναφέρουν πως οδεύει προς τη Βουλή η κύρωση της σύμβασης παραχώρηση­ς το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, επειδή πρόκειται για τυπική διαδικασία, εξετάζεται να ενταχθεί σε ένα νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο θα διευθετεί κάποιες επιμέρους διατάξεις. Σημειώνετα­ι πως η ανάδοχος του Θριασίου Ι, η κοινοπραξί­α Goldair - ETBA ΒΙΠΕ προβλέπετα­ι πως θα κατασκευάσ­ει, σε διαφορετικ­ές φάσεις, 210.000 τετραγωνικ­ά μέτρα στεγασμένω­ν αποθηκών, 250.000 παλετοθέσε­ις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά σε έκταση 588 στρεμμάτων. Την κατασκευή του εμπορευματ­ικού κέντρου θα υλοποιήσει η «Μυτιληναίο­ς», ενώ το έργο θα διαδραματί­σει κομβικό ρόλο για τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον χάρτη των logistics.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece