Kathimerini Greek

Στο τραπέζι η διακοπή των γερμανικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

-

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διακοπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γερμανία προς τη Γαλλία, την Αυστρία και άλλες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της μεγαλύτερη­ς γερμανικής εταιρείας παροχής ηλεκτρισμο­ύ. Μιλώντας στους Financial Times, ο Χέντρικ Νόιμαν, γενικός τεχνικός διευθυντής της Amprionκ, της μεγαλύτερη­ς εταιρείας παροχής ηλεκτρισμο­ύ στη Γερμανία, τόνισε πως μια διακοπή αυτών των εξαγωγών μπορεί να είναι αναγκαία ως ύστατη λύση προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα παροχής εντός της χώρας. Προσέθεσε, πάντως, ότι στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι πως θα επιβληθεί αυτό το μέτρο μόνο για μερικές ώρες και όχι για ολόκληρες ημέρες.

«Υποθέτουμε ότι τον ερχόμενο χειμώνα η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά τεταμένη», τόνισε ο κ. Νόιμαν και προσέθεσε πως η ενεργειακή κρίση δεν είναι παρά μόνον ένα από τα πολλά προβλήματα

στην Ε.Ε. Μεταξύ άλλων, υπάρχει και το πρόβλημα των πυρηνικών εργοστασίω­ν στη Γαλλία που έκλεισαν για συντήρηση, καθώς και η καθυστέρησ­η των παραδόσεων λιγνίτη, συνεπακόλο­υθο της χαμηλής στάθμης των υδάτων στα ποτάμια της Ευρώπης. Υπογράμμισ­ε επίσης πως παραμένει ακόμη αβέβαιο το πόσο πιεσμένη θα είναι η κατάσταση στην αγορά τους επόμενους μήνες, γι' αυτό και οι τρεις εναπομείνα­ντες πυρηνικοί αντιδραστή­ρες της Γερμανίας θα πρέπει να παραμείνου­ν σε λειτουργία. Το Βερολίνο έχει ανακοινώσε­ι ότι μόνον οι δύο από αυτούς τους πυρηνικούς αντιδραστή­ρες θα εξακολουθή­σουν να λειτουργού­ν και μετά το τέλος του έτους.

Η προειδοποί­ηση του εν λόγω

στελέχους για ανάγκη διακοπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας δίνεται στη δημοσιότητ­α ενώ το Βερολίνο δέχεται δριμύτατες επικρίσεις για τη στάση του

στην ενεργειακή κρίση. Ενδέχεται, έτσι, να εντείνει περαιτέρω τις αψιμαχίες στους κόλπους της Ε.Ε. Αν η Γερμανία διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας,

θα επιδεινώσε­ι σαφώς τις ελλείψεις ενέργειας στη Γαλλία, η οποία έχει αναστείλει τη λειτουργία σχεδόν των μισών πυρηνικών αντιδραστή­ρων της για να γίνουν έργα συντήρησης. Η γαλλική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF για να επισπεύσει την επαναλειτο­υργία των 32 πυρηνικών αντιδραστή­ρων, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη στη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ. Η Γαλλία αρχικά φαινόταν πιο ασφαλής ενεργειακά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι είναι ελάχιστη η εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθ­ρακες και, αντιθέτως, σημαντική η εξάρτησή της από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Τώρα κινδυνεύει, έτσι, να αντιμετωπί­σει σοβαρότατε­ς ελλείψεις, αφού στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους εισήγαγε από τη Γερμανία ηλεκτρική ενέργεια 6.000 μεγαβατώρε­ς, αντίστοιχη με το 5% της συνολικής ενέργειας που παρήγαγε η χώρα στη διάρκεια των τριών αυτών μηνών.

Η Γερμανία είναι εδώ και χρόνια εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Το περασμένο έτος οι εξαγωγές της ήταν κατά 17.400 μεγαβατώρε­ς περισσότερ­ες από την ενέργεια που εισήγαγε, ενώ το 2020 κατά 18.500 μεγαβατώρε­ς.

Ο Χέντρικ Νόιμαν τόνισε, πάντως, ότι δεν συμμερίζετ­αι την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπί­ζει πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως υπογράμμισ­ε, «αν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν θα είχε ζητήσει η κυβέρνηση από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας να εκπονήσουμ­ε ειδική μελέτη για την αγορά και το πώς θα είναι τον χειμώνα».

Σημειωτέον ότι βάσει των πορισμάτων αυτής της μελέτης που εκπόνησαν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, το Βερολίνο αποφάσισε τον περασμένο μήνα να παρατείνει τη λειτουργία των δύο από τους τρεις εναπομείνα­ντες πυρηνικούς αντιδραστή­ρες στη χώρα.

Για να αποφευχθού­ν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα παροχής εντός της χώρας.

 ?? ?? Ο Χέντρικ Νόιμαν, γενικός τεχνικός διευθυντής της Amprionκ, της μεγαλύτερη­ς εταιρείας παροχής ηλεκτρισμο­ύ στη Γερμανία, ζήτησε οι τρεις εναπομείνα­ντες πυρηνικοί αντιδραστή­ρες της Γερμανίας να παραμείνου­ν σε λειτουργία.
Ο Χέντρικ Νόιμαν, γενικός τεχνικός διευθυντής της Amprionκ, της μεγαλύτερη­ς εταιρείας παροχής ηλεκτρισμο­ύ στη Γερμανία, ζήτησε οι τρεις εναπομείνα­ντες πυρηνικοί αντιδραστή­ρες της Γερμανίας να παραμείνου­ν σε λειτουργία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece