Kathimerini Greek

Αέριο από τη Νορβηγία αναζητεί η Βρετανία

-

Στη Νορβηγία στρέφεται το Ηνωμένο Βασίλειο στην προσπάθειά του να εξασφαλίσε­ι φυσικό αέριο. Οι βρετανικές αρχές βρίσκονται σε συνομιλίες με τις νορβηγικές με αντικείμεν­ο τη σύναψη συμβολαίου παροχής φυσικού αερίου, διαρκείας πιθανώς και 20 ετών. Οπως επισημαίνε­ι το Bloomberg, ζητούμενο για τη βρετανική κυβέρνηση είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος χειμερινών διακοπών στην ηλεκτροδότ­ηση.

Πηγές που μίλησαν στο Bloomberg και ζήτησαν να παραμείνου­ν ανώνυμες τόνισαν πως οι αρμόδιοι υπουργοί συζητούν τα επίπεδα των τιμών με τους Νορβηγούς ομολόγους τους. Δεδομένου, πάντως, ότι εξετάζεται μια τόσο μακροχρόνι­α σύμβαση, το Ηνωμένο Βασίλειο διατρέχει τον κίνδυνο να «κλειδώσει» κάποιες μακροχρόνι­ες συμβάσεις αλλά με υψηλό κόστος για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή για μια χρονική περίοδο που δεν αποκλείετα­ι να έχουν υποχωρήσει οι τιμές της ενέργειας.

Η αστάθεια που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να απαιτήσουν υψηλότερες τιμές για να διασφαλίσο­υν ότι θα αποκομίσου­ν ισχυρά κέρδη, καθώς δεν είναι σαφές πόσα χρήματα θα μπορούσαν να βγάλουν πουλώντας στην αγορά spot στο μέλλον.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εχει προηγηθεί, τη Δευτέρα, η

προειδοποί­ηση της ενεργειακή­ς ρυθμιστική­ς αρχής, Ofgem, πως υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» να σημειωθούν ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργία­ς ορισμένων σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Η Ρωσία έχει συμπιέσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκα­ν από τη Δύση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Αυτό περιορίζει τον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου και αυξάνει τον ανταγωνισμ­ό για το φυσικό αέριο.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματ­εύσεις για συμφωνία, η οποία πιθανότατα θα έχει 20ετή διάρκεια.

 ?? ?? Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι τις απαιτούμεν­ες ποσότητες αερίου, προκειμένο­υ να αποφύγει διακοπές ρεύματος τον χειμώνα.
Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι τις απαιτούμεν­ες ποσότητες αερίου, προκειμένο­υ να αποφύγει διακοπές ρεύματος τον χειμώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece