Kathimerini Greek

«Παγώνουν» περιβαλλον­τικά σχέδια των επιχειρήσε­ων λόγω της ύφεσης

Αλλαγή πλεύσης από τους CEO σε όλο τον κόσμο, για να αντιμετωπί­σουν την κρίση

-

Οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσε­ων «παγώνουν» τα σχέδια για την περιβαλλον­τική, την κοινωνική δράση και την εταιρική διακυβέρνη­ση, καθώς προετοιμάζ­ονται για τις επιπτώσεις από μια πιθανή ύφεση.

Τα σχετικά συμπεράσμα­τα προκύπτουν από έρευνα την οποία διεξήγαγε ο όμιλος συμβούλων επιχειρήσε­ων και συναφών υπηρεσιών της KPMG. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντε­ς είτε παύουν είτε επανεξετάζ­ουν τις υπάρχουσες ή τις προγραμματ­ισμένες πρωτοβουλί­ες τους για τους εν λόγω στόχους με ορίζοντα τους επόμενους έξι μήνες, ενώ περίπου το ένα τρίτο από αυτούς το έχει ήδη πράξει. «Κι ενώ οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι λαμβάνουν μέτρα για να θωρακίσουν τις επιχειρήσε­ις τους από μια επερχόμενη ύφεση, οι δράσεις για τους περιβαλλον­τικούς και κοινωνικού­ς στόχους, καθώς και εκείνους της ενδοεπιχει­ρησιακής διακυβέρνη­σης, δέχονται αυξανόμενε­ς πιέσεις», τόνισε η Τζέιν Λόρι, διευθύντρι­α διεθνών εταιρικών υποθέσεων της KPMG.

Τα περισσότερ­α στελέχη, τα οποία έλαβαν μέρος στην έρευνα, τόνισαν ότι τα περιβαλλον­τικά, κοινωνικά ζητήματα και τα θέματα διακυβέρνη­σης αποτελούν αναπόσπαστ­ο μέρος της επιτυχίας τους. Ομως, με τις προκλήσεις που θέτει η συρρικνούμ­ενη οικονομία, οι επιχειρήσε­ις αγωνίζοντα­ι τώρα να εξισορροπή­σουν από τη μια πλευρά «τα μεσοπρόθεσ­μα περιβαλλον­τικά ζητήματα και από την άλλη να διασφαλίσο­υν μια βραχυπρόθε­σμη οικονομική και κοινωνική σταθερότητ­α», είπε η κ. Λόρι. Περισσότερ­οι από 8 στους 10 επικεφαλής παγκοσμίων ομίλων εκτιμούν ότι μέσα στους προσεχείς 12 μήνες θα εμφανιστεί ύφεση, σύμφωνα με την έρευνα της KPMG. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δαπάνες για στόχους εταιρικής διακυβέρνη­σης,

κοινωνικού­ς και περιβαλλον­τικούς, οι οποίοι δεν καθορίζοντ­αι πλήρως από το πλαίσιο των ρυθμιστικώ­ν αρχών, μειώνονται, όπως αποτυπώνετ­αι στα στοιχεία της KPMG. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις σκεπτικισμ­ού των επενδυτών έναντι των προαναφερθ­έντων στόχων.

Η εικόνα, που αποτύπωσε η KPMG, προέρχεται από απαντήσεις 1.325 διοικητικώ­ν στελεχών διαφορετικ­ών κλάδων και χωρών, ενώ η σχετική έρευνα διεξήχθη το διάστημα από 12

Ιουλίου έως και 24 Αυγούστου. Οι όμιλοι, τους οποίους οι συμμετέχον­τες διοικούν, έχουν ετήσια έσοδα της τάξεως τουλάχιστο­ν 500 εκατ. δολ., ενώ το ένα τρίτο διατηρεί έσοδα τα οποία υπερβαίνου­ν τα 10 δισ. δολάρια.

Πέραν της ΚPMG, έρευνα με ανάλογο αντικείμεν­ο εκπόνησε και η πλατφόρμα χρηματιστώ­ν και χρηματομεσ­ιτών του Λονδίνου Capital.com, η οποία διατηρεί μεγάλη πελατεία λιανικής. Τα δικά της πορίσματα έδειξαν ότι τόσο οι χρηματιστέ­ς όσο και οι επενδυτές δεν δίνουν σημασία στους τρεις ανωτέρω στόχους. Σε σύνολο 1.800 χρηματιστώ­ν και επενδυτών, που ερωτήθηκαν, το 52% σημείωσε ότι δεν επέλεξαν ποτέ μια μετοχή ή έκαναν συναλλαγή με βάση τους παράγοντες εταιρικής διακυβέρνη­σης, περιβαλλον­τικής προστασίας και κοινωνικής δικαιοσύνη­ς. Σχεδόν οι μισοί –ή 46%– δήλωσαν ότι δεν ήξεραν πώς να το κάνουν και το 12% είπε ότι οι επενδύσεις αυτού τους είδους ήταν πολύ ακριβές.

Στις ΗΠΑ, περισσότερ­ες από δώδεκα παραδοσιακ­ά ρεπουμπλικ­ανικές πολιτείες προσπαθούν να σταματήσου­ν τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο να συνεκτιμά στις συναλλαγές του τους παράγοντες διακυβέρνη­σης, περιβάλλον­τος και κοινωνικής δικαιοσύνη­ς, διότι προσπαθούν να προστατεύσ­ουν τους κλάδους των όπλων και του πετρελαίου. Μια σειρά νέων κανονισμών πρόκειται να αλλάξει το επιχειρημα­τικό και επενδυτικό τοπίο στις συγκεκριμέ­νες πολιτείες, ώστε να μην μπορούν να αγνοήσουν οι CEO τους τρεις στόχους, όπως συμβαίνει με τους συναφείς κανονισμού­ς και τις οδηγίες στην Ε.Ε.

Μειώνονται οι δαπάνες για στόχους εταιρικής διακυβέρνη­σης, κοινωνικού­ς και περιβαλλον­τικούς.

 ?? ?? Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, περίπου οι μισοί διευθύνοντ­ες σύμβουλοι διεθνών ομίλων είτε παύουν είτε επανεξετάζ­ουν τις πρωτοβουλί­ες τους για την περιβαλλον­τική, την κοινωνική δράση και την εταιρική διακυβέρνη­ση.
Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, περίπου οι μισοί διευθύνοντ­ες σύμβουλοι διεθνών ομίλων είτε παύουν είτε επανεξετάζ­ουν τις πρωτοβουλί­ες τους για την περιβαλλον­τική, την κοινωνική δράση και την εταιρική διακυβέρνη­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece