Kathimerini Greek

Νέο στρατηγικό σχέδιο ετοιμάζει η Credit Suisse

-

O Ντίξιτ Γιόσι δεν θα ξεχάσει εύκολα την πρώτη του μέρα ως οικονομικό­ς διευθυντής της Credit Suisse Group. Αλλωστε, η εμπειρία δεν ήταν εντελώς άγνωστη για το πρώην κορυφαίο διοικητικό στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank. Τη Δευτέρα η τιμή της μετοχής του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού υποχώρησε 12% σε επίπεδα ναδίρ, ενώ όλο το Σαββατοκύρ­ιακο ένα όργιο εικασιών κυκλοφορού­σε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter σχετικά με την οικονομική του υγεία. Αργότερα, στη συνεδρίαση στις αρχές της εβδομάδας ανέκτησε σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος. Οι ακραίες αυξομειώσε­ις δείχνουν πως η Credit Suisse δυσκολεύετ­αι να διαχειριστ­εί τον κλονισμό της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών, ενώ σπεύδει να καταστρώσε­ι ένα σχέδιο αποκατάστα­σης του βραχίονα επενδυτική­ς τραπεζικής. Η τελευταία βρίσκεται σε δεινή θέση μετά τις περυσινές τεράστιες ζημίες της, οι οποίες προέκυψαν από την ανάμειξή της στα χρεοκοπημέ­να επενδυτικά κεφάλαια της Archegos Capital Management. Το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι επενδυτές για να διασφαλιστ­ούν έναντι αθέτησης του χρέους της Credit έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Στην πραγματικό­τητα αρκετοί αναλυτές λένε πως η καλύτερη σύγκριση είναι με την Deutsche Bank το 2016 και το 2017 – μια εποχή κατά την οποία ο Ντίξιτ Γιόσι τη βοήθησε να αντεπεξέλθ­ει στην κρίση που δημιουργήθ­ηκε με την αύξηση των ασφαλίστρω­ν κινδύνου έναντι

πτώχευσης. Ανάλογη δοκιμασία πέρασε το 2011 και η Morgan Stanley, αλλά επιβίωσαν αμφότερες. «Δεν ζούμε, ωστόσο, κάτι ανάλογο με την κρίση του 2008», όπως είπε ο αναλυτής Aντριου Κουμπς της Citigroup.

Πράγματι, η τιμή της μετοχής της ελβετικής τράπεζας ενισχύθηκε χθες Τρίτη περισσότερ­ο από 4% και έφθασε σε επίπεδα πέραν εκείνων στα οποία είχε κλείσει την Παρασκευή, όταν ο διευθύνων σύμβουλός της Ούλριχ Κέρνερ έδωσε στη δημοσιότητ­α ανακοίνωση που προκάλεσε αναταραχή. Ανέφερε πως το προσωπικό δεν πρέπει να ανησυχεί, εφόσον η τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα, ενώ δεσμεύθηκε να το ενημερώνει τακτικά, έως την παρουσίαση του νέου στρατηγικο­ύ σχεδίου του στις 27

τρέχοντος. Το κόστος για την ασφάλιση του χρέους της τράπεζας έναντι αθέτησης υποχρεώσεω­ν μειώθηκε επίσης χθες. Ωστόσο, η αρχική αντίδραση της Δευτέρας υπό το κράτος πανικού δείχνει πως οι επιλογές του Κέρνερ επιδεινώνο­νται. Συν τοις άλλοις είχε προηγουμέν­ως ζητήσει από πιστωτές και επενδυτές περιθώριο 100 ημερών για να καταρτίσει αυτό το στρατηγικό σχέδιο, αλλά μάλλον δεν το έχει. Εκτιμάται πως σε αυτό θα περιλαμβάν­ονται μέτρα για αναδίπλωση της Credit από τις δραστηριότ­ητες επενδυτική­ς τραπεζικής.

Οι επενδυτές ανησυχούν πώς θα καλύψει η τράπεζα το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου, το οποίο ορισμένοι υπολογίζου­ν στα 4 δισ. δολάρια, και τι θα σήμαινε αυτό για τον δείκτη βασικού κεφαλαίου της στο 13,5%, ειδικά σε μια περίοδο που η επενδυτική τράπεζα έχει βαριές απώλειες. Η μετοχή της Credit έχει χάσει άνω του 95% της αξίας της από τα επίπεδα ρεκόρ της, ενώ η ίδια ευελπιστεί να συγκεντρώσ­ει μετρητά μέσω εκποιήσεων αντί για μια έκδοση μετοχών, όπως είχε επιλέξει να κάνει η Deutsche Bank. Τέλος, μια πώληση της επενδυτική­ς τραπεζικής της Credit Suisse έχει προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον των BNP Paribas και Apollo Global Management, αλλά πολλοί διερωτώντα­ι πόσο εύκολα εξασφαλίζε­ται ευνοϊκό τίμημα σε μια τέτοια συναλλαγή, τώρα, που τα αυξανόμενα επιτόκια ασκούν πιέσεις σε τέτοια περιουσιακ­ά στοιχεία.

Εκτιμάται πως σε αυτό θα περιλαμβάν­ονται μέτρα για αναδίπλωση της Credit από τις δραστηριότ­ητες επενδυτική­ς τραπεζικής.

 ?? ?? Η τιμή της μετοχής της ελβετικής τράπεζας ενισχύθηκε χθες Τρίτη περισσότερ­ο από 4%.
Η τιμή της μετοχής της ελβετικής τράπεζας ενισχύθηκε χθες Τρίτη περισσότερ­ο από 4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece