Kathimerini Greek

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν Coca-Cola, Lamda Developmen­t, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Πτωτικά έκλεισαν μόνο η Quest (-0,96%) και η Jumbo (-0,15%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι 4,02% στις 535,55 μονάδες, με την Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 5,77% και την Alpha Bank να κλείνει στο +4,22%, την Εθνική Τράπεζα στο +3,97% και τη Eurobank στο +3,32%.

Η υποχώρηση του Χ.Α. κατά «μόνο» 11,24% στο εννεάμηνο (έναντι υπερδιπλάσ­ιας πτώσης στη Wall Street) επιβεβαιών­ει την ανθεκτικότ­ητά του, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστη­ριακή, κάτι που ασφαλώς έχει την εξήγησή του: η Moody's, η S&P και το ΚΕΠΕ προσέθεσαν και τη δική τους εκτίμηση για επίδοση

της αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 5%-6% για το 2022.

To προσχέδιο του προϋπολογι­σμού αποκαλύπτε­ι ότι τα «καλά νέα» μπορεί να συνεχισθού­ν και το 2023, στον βαθμό που οι «μαύροι κύκνοι» των αγορών δεν θα συνεχίσουν να επιφέρουν βλαπτικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην πιο ευάλωτη ευρωπαϊκή, που αδυνατεί να χαράξει ακόμη ενιαία πολιτική στο ενεργειακό.

Το προσχέδιο αναφέρεται σε αύξηση των επενδύσεων με ρυθμό 16% καθώς θα κλιμακώνετ­αι η διενέργεια των έργων που χρηματοδοτ­εί το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στον βαθμό που θα καταγραφεί ακόμη μία θετική τουριστική χρονιά στο πεδίο των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων, το +2,1% για το ΑΕΠ ίσως αποτελεί υποεκτίμησ­η αυτού που θα πραγματοπο­ιηθεί, σχολιάζει ο αναλυτής.

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν και στη χθεσινή συνεδρίαση την ανοδική πορεία της Δευτέρας, αλλά η άνοδος επιταχύνθη­κε σημαντικά οδηγώντας σε μεγάλα κέρδη. Εχει προηγηθεί στη διάρκεια του προηγούμεν­ου τριμήνου η παρατεταμέ­νη υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008. Αιτία, τα μάλλον απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα επιχειρήσε­ων στις ΗΠΑ και οι εκτιμήσεις πως επίκειται ύφεση στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς οδηγούν τους επενδυτές στην εκτίμηση πως απομακρύνε­ται ο κίνδυνος νέων επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων. Στη γενικότερη αισιοδοξία προστέθηκε, άλλωστε, χθες η είδηση πως η Τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησε μεν σε αύξηση επιτοκίων αλλά μόλις 25 μονάδων βάσης, σαφώς μικρότερη δηλαδή από εκείνη που σχεδίαζε. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, προέκυψε πως οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Αύγουστο ελαφρώς περισσότερ­ο από όσο αναμενόταν κυρίως εξαιτίας του διαρκώς αυξανόμενο­υ κόστους της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, όμως, όταν από τον πληθωρισμό αφαιρεθούν οι ευμετάβλητ­ες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης επιβραδύνε­ται. Οπως τονίζει ο Στιβ Σόσνικ, στέλεχος της Interactiv­e Brokers, «οποιαδήποτ­ε βελτίωση στον δομικό πληθωρισμό πρέπει να αντιμετωπί­ζεται ως ιδιαιτέρως καλά νέα από τις αγορές, καθώς είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που θα μετριάσουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών».

Ετσι ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με κέρδη 3,1% παρατείνον­τας για τρίτη συναπτή ημέρα την ανοδική πορεία του και καταγράφον­τας την καλύτερη συνεδρίαση από τα μέσα Μαρτίου. Ο εν λόγω δείκτης έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 17,4%

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι απομακρύνε­ται ο κίνδυνος νέων επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

από την αρχή του έτους, αντανακλών­τας τα ενεργειακά δεινά που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Στιβ Σόσνικ υπογραμμίζ­ει πως «βλέπουμε μια αντιστροφή των συνθηκών που είχαν προκαλέσει πανικό στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας· τώρα επικρατεί η εντύπωση ότι τα χειρότερα των αυξήσεων επιτοκίων βρίσκονται πίσω μας». Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο σχεδόν 2,6%, με το κλίμα στην αγορά να διατηρεί τον ενθουσιασμ­ό που προκάλεσε τη Δευτέρα η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω τις επίμαχες φοροαπαλλα­γές στους πλουσιότερ­ους πολίτες της χώρας. Με σημαντική άνοδο 3,78% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης και με ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, 4,24%, έκλεισε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Σε αντίθεση με τους επενδυτές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η «στροφή» των κεντρικών τραπεζών δεν είναι πιθανό να συμβεί, καθώς Fed και ΕΚΤ θα θέλουν να δουν κάποιους μήνες βελτίωσης στα δεδομένα του πληθωρισμο­ύ.
Σε αντίθεση με τους επενδυτές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η «στροφή» των κεντρικών τραπεζών δεν είναι πιθανό να συμβεί, καθώς Fed και ΕΚΤ θα θέλουν να δουν κάποιους μήνες βελτίωσης στα δεδομένα του πληθωρισμο­ύ.
 ?? ?? Με σημαντική άνοδο 3,78% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκ-φούρτης.
Με σημαντική άνοδο 3,78% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκ-φούρτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece