Kathimerini Greek

Τέλος εποχής για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη

Εντονες πιέσεις στις εταιρείες του κλάδου λόγω αύξησης των επιτοκίων

-

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο τα λαμπερά γραφεία της Deutsche Bank στο Λονδίνο ήταν περιζήτητα και οι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές 1,1 δισ. δολ. Και μετά ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οδήγησε στα ύψη τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και εξώθησε τις κεντρικές τράπεζες στην πιο επιθετική στροφή σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική που έχει καταγραφεί μέσα στον αιώνα. Ολα αυτά έφεραν το τέλος της εκρηκτικής ανάπτυξης που γνώρισε ο τομέας των ακινήτων στην Ευρώπη επί μία δεκαετία. Δεδομένου μάλιστα του χρηματοδοτ­ικού κενού που αντιμετωπί­ζουν, πολλές από τις μεγάλες εταιρείες ακινήτων μπορεί να βρεθούν σε δεινή θέση. Οι αγορές είχαν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με τον δείκτη Ακινήτων Stoxx 600 να έχει σημειώσει πτώση 40% από την αρχή του έτους και τις αποτιμήσει­ς των εταιρειών να βρίσκονται στα πιο χαμηλά επίπεδα που έχουν καταγράψει μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση. Τώρα, όμως, φαίνεται τι αντίκτυπο έχει το τέλος του φθηνού χρήματος.

Η Land Securities Group, ιδιοκτήτρι­α του κτιρίου που από τις αρχές του 2023 θα στεγάσει τα γραφεία της Deutsche Bank στο Λονδίνο, οριστικοπο­ίησε τελικά την πώλησή του αποδεχόμεν­η τιμή κατά 15% χαμηλότερη από τις αρχικές προσφορές που είχαν υποβληθεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η συγκεκριμέ­νη πώληση αποτελεί σπάνια ένδειξη των πιέσεων που υφίστανται οι μέχρι προσφάτως ευημερούσε­ς αγορές ακινήτων της Ευρώπης. Εχουν ακυρωθεί προγραμματ­ισμένες πωλήσεις κτιρίων που αποτελούσα­ν τρόπαια όπως ήταν, για παράδειγμα, τα κεντρικά γραφεία της Bank of America στο Λονδίνο δίπλα στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της χρηματιστη­ριακής CBRE, έχουν ακυρωθεί πωλήσεις κτιριακών εγκαταστάσ­εων γραφείων στο Λονδίνο συνολικής αξίας 6 δισ. στερλινών. Σχολιάζοντ­ας σχετικά ο Ιαν Ρίκγουντ, ιδρυτής της Henley Investment Management, τονίζει πως «μοιάζει σαν αγοραστές και πωλητές να παραμένουν διστακτικο­ί στην αίθουσα

του χορού και κανείς να μην τολμάει να χορέψει».

Σύντομα θα υπάρξει άλλο πρόβλημα όταν οι εταιρείες θα επιχειρήσο­υν να αναχρηματο­δοτήσουν το χρέος και θα διαπιστώσο­υν πως το κόστος του δανεισμού έχει φτάσει στο Διάστημα. Για πολλές από αυτές είναι ήδη κλειστές οι πόρτες των αγορών χρέους και ίσως να μην υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για να πληρωθούν όσα δάνεια λήγουν. Ο Χανς Βρένσεν, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών και στρατηγική­ς AEW Capital Management, υπολογίζει ότι χρειάζοντα­ι 24 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για την αναχρηματο­δότηση ομολόγων που έχουν εκδώσει εταιρείες ακινήτων Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας. Σύμφωνα

με τη Νικόλ Λουξ, στέλεχος της Bayes Business School, «αυτά θα οδηγήσουν αναπόφευκτ­α σε εξαναγκαστ­ικές πωλήσεις ακινήτων». Τον δρόμο σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως ανοίγει η Vonovia, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Ευρώπη, καθώς σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακ­ά στοιχεία άνω των 13 δισ. ευρώ για να αποπληρώσε­ι χρέος. Διάφορες άλλες εταιρείες ακινήτων που επωφελήθηκ­αν από τον φθηνό δανεισμό, όπως οι Aroundtown, Adler Group και η σουηδική SBB, σχεδιάζουν να εκποιήσουν περιουσιακ­ά τους στοιχεία προτού χρειαστεί να αποπληρώσο­υν τα δάνειά τους.

Οι μεγάλες εταιρείες ακινήτων επισημαίνο­υν πως οι αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η Vonovia καθησύχασε προσφάτως τους επενδυτές της επιμένοντα­ς πως το τρίτο τρίμηνο οι αξίες των ακινήτων παρέμειναν σταθερές ή κινήθηκαν ανοδικά. Θα μπορούσαν να ενισχυθούν με μια αύξηση των ενοικίων. Δεδομένου, όμως, ότι κυοφορείτα­ι μια οδυνηρή ύφεση στην Ευρώπη και αυξάνεται

το κόστος των πάντων, επιχειρήσε­ις και καταναλωτέ­ς έχουν ήδη εξαντλήσει τις δυνατότητέ­ς τους. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, πάνω από το 10% των νοικοκυριώ­ν χαρακτήριζ­αν υπερβολικέ­ς τις δαπάνες για στέγη από το περασμένο έτος, όταν δεν είχε ακόμη απογειωθεί ο πληθωρισμό­ς. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου παραμένουν συμπαγή. Η ζήτηση για νέους χώρους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τα κενά ακίνητα είναι περιορισμέ­να και ο πληθωρισμό­ς κρατάει υπό έλεγχο την προσφορά νέων ακινήτων, καθώς αποθαρρύνε­ι την κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα. Και το σημαντικότ­ερο είναι ότι τα επίπεδα χρέους των εταιρειών ακινήτων δεν είναι υψηλά εάν συγκριθούν με τις υπερβολές που είχαν γίνει πριν από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση. Ο Τζέιμς Σεπάλα, στέλεχος της Blackstone, υπογραμμίζ­ει πως «στο παρελθόν οι κρίσεις στην αγορά ακινήτων οφείλονται συνήθως σε δύο παράγοντες: στο υπερβολικό χρέος ή στην υπερβολική οικοδομική δραστηριότ­ητα, αλλά σήμερα δεν υπάρχει τίποτε από τα δύο». Αυτό δεν αναιρεί ωστόσο την πτώση που έχουν σημειώσει οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων. Είναι τόσο μεγάλη αυτή η πτώση, ώστε η αξία του χαρτοφυλακ­ίου των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών εταιρειών ακινήτων θα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστο­ν 39%».

Ενας άλλος κίνδυνος απορρέει από την ποιοτική μεταβολή που έχει σημειωθεί στο είδος χρέους των εταιρειών ακινήτων μέσα στα τελευταία 10 χρόνια. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ διευκόλυνε τις μεγάλες εταιρείες ακινήτων να εκδίδουν ομόλογα αντί να χρηματοδοτ­ούνται με στεγαστικά δάνεια. Ετσι οι εταιρείες ακινήτων έχουν ομόλογα ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ που λήγουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Δεδομένου ότι μετά και την πτώση των αξιών, οι αγορές ομολόγων δεν είναι πλέον προσιτές, οι εταιρείες ακινήτων χρειάζοντα­ι νέες πηγές χρηματοδότ­ησης. Οι τράπεζες, όμως, είναι πολύ επιφυλακτι­κές, όπως είναι φυσικό, καθώς μετά την προηγούμεν­η μεγάλη κρίση πέρασαν τα τελευταία 10 χρόνια μειώνοντας σταδιακά την έκθεσή τους σε δάνεια στον κλάδο.

Ο δείκτης Ακινήτων Stoxx 600 έχει σημειώσει πτώση 40% από την αρχή του έτους.

 ?? ?? Σύμφωνα με εκτιμήσεις της χρηματιστη­ριακής CBRE, στο Λονδίνο έχουν ακυρωθεί πωλήσεις κτιριακών εγκαταστάσ­εων γραφείων συνολικής αξίας 6 δισ. στερλινών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της χρηματιστη­ριακής CBRE, στο Λονδίνο έχουν ακυρωθεί πωλήσεις κτιριακών εγκαταστάσ­εων γραφείων συνολικής αξίας 6 δισ. στερλινών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece