Kathimerini Greek

Η Αθήνα δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις startups

- Της

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

H Αθήνα συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα του οικοσυστήμ­ατος των startups συγκεντρών­οντας τον μεγαλύτερο αριθμό των νεοφυών επιχειρήσε­ων, ωστόσο η πρωτεύουσα δεν συνιστά πλέον μονόδρομο για τις νεοφυείς επιχειρήσε­ις. Η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη μετατρέπον­ται τα τελευταία χρόνια σε πόλο έλξης όχι μόνο για τις νεοφυείς επιχειρήσε­ις αλλά και για πολυεθνικέ­ς εταιρείες που αναπτύσσου­ν τεχνολογία σε αυτές τις περιοχές. Σύμφωνα με τα συμπέρασμα μελέτης που συνέταξε η Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση, ομότιμη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, αξιολογώντ­ας τα δεδομένα όπως αυτά καταγράφον­ται στο Regional Innovation Scoreboard και στην πλατφόρμα του Elevate Greece, από τις περίπου 664 νεοφυείς επιχειρήσε­ις που ήταν εγγεγραμμέ­νες στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσε­ων μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, οι 454 βρίσκονται στην Αττική, με την Κεντρική Μακεδονία (92) και την Κρήτη (42) να ακολουθούν.

Η Αθήνα αποτελεί τόπο συγκέντρωσ­ης νεοφυών επιχειρήσε­ων καθώς το 68% του συνόλου των startups στην Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Δεύτερη σε σπουδαιότη­τα έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με 14%, τρίτη η Κρήτη με 6% και τέταρτη η Δυτική Ελλάδα που προσελκύει το 3% του συνόλου των νεοφυών επιχειρήσε­ων της χώρας. Υπάρχουν βέβαια και περιφέρειε­ς με λιγότερες από δέκα startups. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ηπειρος, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησ­ος. Οι επιστήμες ζωής (med tech, bio tech), το περιβάλλον (energy-green tech) αλλά και ο κλάδος της φιλοξενίας και του τουρισμού αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς κλάδους, καθώς σε αυτούς δραστηριοπ­οιείται περίπου το 30% των εγγεγραμμέ­νων επιχειρήσε­ων. Σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση, την οποία οι χώρες της Δύσης επαναφέρου­ν ως σημαντικό στοιχείο στην ατζέντα τους για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, μόλις 35 νεοφυείς επιχειρήσε­ις σε όλη τη χώρα δραστηριοπ­οιούνται στον συγκεκριμέ­νο τομέα. Παράλληλα, η μελέτη επισημαίνε­ι πως πολλές εταιρείες έχουν ιδρυθεί με ίδια κεφάλαια, ενώ λιγότερες από τις μισές, τουλάχιστο­ν στα

Αν και παραμένει κυρίαρχη στις καινοτόμες επιχειρήσε­ις, η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη κερδίζουν έδαφος.

πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης, έχουν δεχθεί εξωτερική χρηματοδότ­ηση.

Η Αθήνα δεν διατηρεί τα «ηνία» του οικοσυστήμ­ατος μόνο εξαιτίας του αριθμού των startups που συγκεντρών­ονται στην περιοχή. Αποτελεί και κέντρο για πολλούς οργανισμού­ς που στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσε­ις. Ενδεικτικά, από τις 27 θερμοκοιτί­δες (χώρος για την ανάπτυξη των startups), η πλειονότητ­α βρίσκεται στην Αθήνα, οκτώ έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκ­η, δύο στην Πάτρα, μία στην Κρήτη, μία στα Τρίκαλα, άλλη μία στη Λάρισα και μία στη Λέσβο. Παράλληλα, από τους 30 επιταχυντέ­ς για την ανάπτυξη των startups μόλις τέσσερις βρίσκονται εκτός Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece