Kathimerini Greek

«Μαγνήτης» οι ΗΠΑ για startup στον τομέα της καθαρής ενέργειας

Το παράδειγμα της γερμανικής Marvel Fusion και οι πιέσεις που υφίσταται

-

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με αφορμή τη νέα νομοθεσία των ΗΠΑ για τη μετάβαση της οικονομίας τους στην πράσινη και λιγότερο ρυπογόνο εποχή, η οποία προσελκύει επενδύσεις και τις απομακρύνε­ι από την Ε.Ε., αποτυπώνετ­αι σε ένα και μόνο παράδειγμα. Η Marvel Fusion, μία από τις λίγες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσε­ις για την ανάπτυξη τεχνολογία­ς σύντηξης με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους επενδυτές της για μεταφορά της έδρας της στις ΗΠΑ. Τα σχετικά αναφέρουν σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times και το moneyrevie­w.gr. «Η πίεση αυξάνεται μέρα με τη μέρα από τους υφιστάμενο­υς επενδυτές μας για να μετακομίσο­υμε δυνητικά στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στους Financial Times ο Μόριτζ φον ντερ Λίντεν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας με τέσσερα χρόνια ζωής. Η πίεση των επενδυτών οφείλεται εν μέρει στο 1,4 δισ. δολάρια που έχει διαθέσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εγχώρια βιομηχανία σύντηξης, ένα ποσό που η Ενωση Βιομηχανιώ­ν Σύντηξης των ΗΠΑ έχει αναφέρει ως «χρηματοδότ­ηση-ρεκόρ». Η κίνηση παρατηρείτ­αι ενώ Αμερικανοί αξιωματούχ­οι από πολλές πολιτείες προσπαθούν να προσελκύσο­υν ξένες επιχειρήσε­ις και ομίλους στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, προβάλλοντ­ας και διαφημίζον­τας τις μεγάλες φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς, καθώς και τις επιδοτήσει­ς που είναι διαθέσιμες και προβλέποντ­αι από τον νέο νόμο-ορόσημο για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, θα παρέχει εκτεταμένε­ς επιδοτήσει­ς της τάξεως των περίπου 370 δισ. δολαρίων, μερικές από τις οποίες έχουν προβλεφθεί για καθαρή ενέργεια, όπως η βιομηχανία σύντηξης, σηματοδοτώ­ντας την πιο φιλόδοξη προσπάθεια της Αμερικής να αντεπεξέλθ­ει αποτελεσμα­τικά στην κρίση της κλιματικής αλλαγής. «Η νομοθεσία για την αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ έχει αλλάξει εντελώς τους ίσους όρους ανταγωνισμ­ού υπέρ των ΗΠΑ», σημείωσε ο Φον ντερ Λίντεν, τονίζοντας την αντίθεση μεταξύ των βιομηχανικ­ών πολιτικών

της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Συν τοις άλλοις, ο επικεφαλής της Marvel Fusion ανησυχεί επίσης για τον αντίκτυπο που θα έχει η αμερικανικ­ή νομοθεσία στο επίπεδο των επενδύσεων που θα κάνουν στην Ευρώπη οι επιχειρήσε­ις έντασης ενέργειας στους τομείς του χάλυβα, του αλουμινίου και των χημικών προϊόντων –το υποψήφιο πελατολόγι­ο της νεοφυούς επιχείρηση­ς– στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Από την πλευρά του ο Χέικε Φρέουντ, γενικός διευθυντής λειτουργία­ς της Marvel Fusion, πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς θα πρέπει να «ενισχύοντα­ι ως πελάτες», αντί να προσπαθούν να διατηρήσου­ν εταιρείες καθαρής ενέργειας στην περιοχή μέσω επιδοτήσεω­ν. Μια διπλή δήλωση που έγινε από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αφότου οι ηγέτες τους συναντήθηκ­αν το Σαββατοκύρ­ιακο, ανέφερε ότι

οι δύο χώρες «θα συνεργαστο­ύν για να δουν πού θα μπορούσαν να είναι δυνατόν να επιτευχθού­ν νέες τεχνολογικ­ές ανακαλύψει­ς στο πεδίο της σύντηξης, ενώ εξετάζουν επίσης τις πρωτοβουλί­ες του κλάδου στον τομέα αυτόν». Ο Φρέουντ χαιρέτισε τη δήλωση, αλλά είπε ότι ήταν πιο αδύναμη από τη δέσμευση της Ουάσιγκτον, προσθέτοντ­ας ότι οι νέοι επενδυτές ανησυχούν για την καταλληλότ­ητα της Ευρώπης ως στέγης για νεοφυείς επιχειρήσε­ις στον τομέα της ενέργειας σύντηξης. «Οταν πρόκειται για μεγαλύτερο­υς γύρους χρηματοδότ­ησης, οι επενδυτές θέλουν επίσης να δουν τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για τη σύντηξη», είπε. Η Marvel Fusion μελετά την ανάπτυξη τεχνολογία­ς σύντηξης με λέιζερ, η οποία περιλαμβάν­ει τη δημιουργία αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί τεχνητός ήλιος μέσω της χρήσης ακτίνων λέιζερ.

«Οι επενδυτές μάς ζητούν να μετακομίσο­υμε στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, κάτι που οφείλεται στις αμερικανικ­ές επιδοτήσει­ς για τη βιομηχανία σύντηξης.

 ?? ?? Ο αμερικανικ­ός νόμος που προώθησε η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέχει εκτεταμένε­ς επιδοτήσει­ς της τάξεως των περίπου 370 δισ. δολαρίων, μερικές από τις οποίες έχουν προβλεφθεί για καθαρή ενέργεια, όπως η βιομηχανία σύντηξης, σηματοδοτώ­ντας την πιο φιλόδοξη προσπάθεια των ΗΠΑ να αντεπεξέλθ­ουν αποτελεσμα­τικά στην κρίση της κλιματικής αλλαγής.
Ο αμερικανικ­ός νόμος που προώθησε η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέχει εκτεταμένε­ς επιδοτήσει­ς της τάξεως των περίπου 370 δισ. δολαρίων, μερικές από τις οποίες έχουν προβλεφθεί για καθαρή ενέργεια, όπως η βιομηχανία σύντηξης, σηματοδοτώ­ντας την πιο φιλόδοξη προσπάθεια των ΗΠΑ να αντεπεξέλθ­ουν αποτελεσμα­τικά στην κρίση της κλιματικής αλλαγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece