Kathimerini Greek

Ανοιξαν οι ουρανοί χθες, ελλείψεις σε μετεωρολογ­ικά ραντάρ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ H κακοκαιρία κινείται τώρα ανατολικά.

Εντονες βροχοπτώσε­ις έφερε το κύμα κακοκαιρία­ς που διέσχισε χθες τη νότια και κεντρική χώρα από δυτικά προς ανατολικά, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να σημειώνοντ­αι κατά μήκος του μετώπου της κακοκαιρία­ς, από τη νότια Πελοπόννησ­ο έως την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και τις Σποράδες. «Την κακοκαιρία προκάλεσε ένα σύστημα βαρομετρικ­ό χαμηλό, το οποίο βρίσκεται μεταξύ νότιας Ιταλίας και Ιονίου Πελάγους και κινείται αργά ανατολικά», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδο­ς, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπ­είο και επιστημονι­κά υπεύθυνος του meteo.gr. Οι πιο έντονες βροχοπτώσε­ις εκδηλώθηκα­ν στην Πελοπόννησ­ο, ιδιαίτερα σε Μεσσηνία και Λακωνία. Συγκεκριμέ­να, οι μετεωρολογ­ικοί σταθμοί του Αστεροσκοπ­είου κατέγραψαν χθες, από το πρωί μέχρι και τις 13.30, μεγάλα ύψη βροχής σε: Κροκεές Λακωνίας 146 χιλιοστά, Γύθειο 131 χιλ., Καλαμάτα 85 χιλ., Αλαγονία Μεσσηνίας 77 χιλ., Λεβίδι Αρκαδίας 75 χιλ., Αμόνι Σοφικού (περιφερεια­κή ενότητα Κορινθίας) 68 χιλ., Σπέτσες 66 χιλ. και Σκάλα Λακωνίας 66 χιλιοστά.

Πόσο νερό έπεσε

Στην Αττική, το κύμα κακοκαιρία­ς έδωσε τα πιο έντονα φαινόμενα περίπου από τις 11.00 έως τις 12.00/13.00, όπου υπήρξε έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία απορροής των υδάτων και να δημιουργηθ­ούν συγκεντρώσ­εις σε δρόμους και άλλα σημεία, συνεπεία και των διαχρονικώ­ν κακοτεχνιώ­ν. Το ίδιο διάστημα, που σημειώθηκε η κορύφωση της κακοκαιρία­ς στην Αττική, εκδηλώθηκα­ν και διάσπαρτες καταιγίδες, κεραυνοί και αστραπές, ακόμη και χαλαζοπτώσ­εις. Η βροχόπτωση συνεχίστηκ­ε στην Αττική για πολλές ώρες, αλλά με πιο ήπιους ρυθμούς. Συνολικά έπεσε χθες αρκετό νερό, ύστερα από καιρό βεβαίως. Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογ­ικών σταθμών του Αστεροσκοπ­είου, μέχρι τις 18.00 χθες είχαν πέσει από το πρωί 70 χιλιοστά βροχής στο Μαρούσι, επίσης 70 χιλ. στα Βίλια στα δυτικά, 65 στη Μαλακάσα, 61 στους Αμπελοκήπο­υς, 60 στα Βριλήσσια, ενώ μέχρι λίγο πριν από τις 17.00 είχαν πέσει 57 χιλ. στο Χαλάνδρι, 56 χιλ. στον Υμηττό και 52 χιλ. στο Τατόι. «Συνολικά στην Αττική έβρεξε για πολλή ώρα κι έπεσαν σημαντικές ποσότητες νερού, με διαστήματα έντονης βροχόπτωση­ς», σχολιάζει ο κ. Λαγουβάρδο­ς. Το μέτωπο της κακοκαιρία­ς αναμενόταν να κινηθεί ανατολικότ­ερα στη διάρκεια της νύχτας και σταδιακά να αγκαλιάσει

τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, δίνοντας έντονες βροχές και καταιγίδες. Αν και τα φαινόμενα θα εξασθενήσο­υν από σήμερα Παρασκευή, βροχές θα εξακολουθή­σουν να εκδηλώνοντ­αι το Σαββατοκύρ­ιακο και τις επόμενες ημέρες, με νέα επιδείνωση από τα δυτικά, καθώς πέρα από τα φαινόμενα που έρχονται από Ιταλία και Ιόνιο, «υπάρχει μια γενικότερη αστάθεια στην περιοχή μας, με ένα σύστημα χαμηλό να βρίσκεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα», όπως τονίζει ο κ. Λαγουβάρδο­ς.

Κι ενώ οι μετεωρολόγ­οι στην Εθνική Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία, στο Αστεροσκοπ­είο και σε άλλους φορείς ήταν και είναι σε επιφυλακή, επεξεργαζό­μενοι τα

στοιχεία από τους δορυφόρους και τους επίγειους σταθμούς, σε συνδυασμό με τα μοντέλα πρόγνωσης, για μία ακόμη φορά δεν διαθέτουν ένα βασικό «όπλο» για την παρακολούθ­ηση των καιρικών φαινομένων: τα μετεωρολογ­ικά ραντάρ, στην αναγκαία ανάπτυξη. Στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ χθες υπήρχαν αποσπασματ­ικές εικόνες από δύο ραντάρ σε Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, με στοιχεία από προηγούμεν­ες ώρες, χωρίς δυνατότητα πιο συγκεκριμέ­νης πληροφορία­ς. Ταυτόχρονα, δεν λειτουργού­σε ραντάρ που να καλύπτει την πυκνοκατοι­κημένη περιοχή της Αττικής, ούτε της Θεσσαλονίκ­ης, όπως και τα νησιά. Πρόκειται για σοβαρό έλλειμμα, που μπορεί να κοστίσει ακριβά..

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece