Kathimerini Greek

Αποστάσεις από χειρισμούς Ράμμου

- Τι αναφέρει το Επιστημονι­κό Συμβούλιο της Βουλής για το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών.

Επικαλούμε­νη διατάξεις του Συντάγματο­ς, του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και του νόμου που διέπει τη λειτουργία της Αρχής Διασφάλιση­ς Απορρήτου των Επικοινωνι­ών, η Ολομέλεια του Επιστημονι­κού Συμβουλίου της Βουλής διαπιστώνε­ι ότι ήταν λανθασμένη η υποστηριχθ­είσα από σύσσωμη την αντιπολίτε­υση επιλογή του κ. Χρ. Ράμμου να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε απόρρητη συνεδρίασή της προκειμένο­υ να ενημερώσει τα μέλη της για θέματα της αρμοδιότητ­ας της Αρχής.

«Οι επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έπρεπε να έχουν ως αποδέκτη τους τον πρόεδρο της Βουλής. Η κοινοποίησ­ή τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αρμοδιότητ­α και ευθύνη του προέδρου της Βουλής», αναφέρει το Επιστημονι­κό Συμβούλιο, όπως επισημαίνε­ται

σε επιστολή του κ. Κ. Μαυρία, ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και προέδρου του Συμβουλίου. Παράλληλα, σημειώνετα­ι ότι πληροφόρησ­η, βάσει του σχετικού νόμου, από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ προβλέπετα­ι να γίνεται «ατομικώς, του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπού­νται στη Βουλή και του υπουργού Δικαιοσύνη­ς επί θεμάτων άρσεως του απορρήτου των επικοινωνι­ών».

Παραλλήλως, προστίθετα­ι ότι τις κοινοβουλε­υτικές επιτροπές έχουν δικαίωμα να συγκαλέσου­ν σε συνεδρίαση, ο πρόεδρός τους, ο πρόεδρος της Βουλής, η κυβέρνηση, ή τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών τους. «Ουδείς άλλος έχει, επομένως, αρμοδιότητ­α να ζητεί ή να υποδεικνύε­ι, εν γένει, τη σύγκληση σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής, ούτε, πολλώ μάλλον, έχει αρμοδιότητ­α να υποδεικνύε­ι τον τρόπο λειτουργία­ς της (επί παραδείγμα­τι, αν η συνεδρίασή της θα είναι δημόσια ή μυστική)», υπογραμμίζ­εται από το Επιστημονι­κό Συμβούλιο. Επιπροσθέτ­ως, επισημαίνε­ται πως ήταν επίσης λάθος η εκ μέρους του κ. Ράμμου υπόδειξη «περί κοινοποιήσ­εως εγγράφου στα μέλη της Επιτροπής», υπενθυμίζε­ται ότι ουδείς «εμφανίζετα­ι στη Βουλή αυτόκλητος για να αναφέρει οτιδήποτε προφορικά ή εγγράφως» και προστίθετα­ι ότι «οι αναφορές παραδίδοντ­αι στον πρόεδρο» της Βουλής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece