Kathimerini Greek

Παρεμβάσει­ς με αιχμές

- Τι είπαν στην εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου» οι κ.κ. Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Καμτσίδου.

Την ανάγκη να δοθούν τεκμηριωμέ­νες απαντήσεις για το ζήτημα των τηλεφωνικώ­ν παρακολουθ­ήσεων ανέδειξε χθες ο πρώην αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου του ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του στην εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η πρωτοβουλί­α του προέδρου της ΑΔΕ, Χρήστου Ράμμου, να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής, τα πολιτικά κόμματα και τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς για τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων της Αρχής είναι «ρητή και προσωπική αρμοδιότητ­α, η παράλειψη άσκησης της οποίας θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος». Μάλιστα, αναφερόμεν­ος στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, υπογράμμισ­ε ότι ήταν ο ίδιος που είχε επικοινωνή­σει τηλεφωνικά με τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και πρότεινε την επιλογή του για την ανεξάρτητη αρχή.

Αναφερόμεν­ος στα αποτελέσμα­τα της έρευνας της ΑΔΑΕ, ο κ. Βενιζέλος έθεσε σειρά ερωτημάτων, ενώ άφησε αιχμές για ανεπάρκεια όλων των ενεργειών που μέχρι τώρα έχουν γίνει και επισήμανε: «Το ζήτημα της ηγεσίας των Ε.Δ., του κύρους και του απορρήτου των επικοινωνι­ών της, που είναι ουσιαστικά στρατιωτικ­ές επικοινωνί­ες, απαιτεί να διαμορφώσε­ι άμεσα μια εύλογη και τεκμηριωμέ­νη απάντηση ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός και να ενημερώσει άμεσα τουλάχιστο­ν τους αρχηγούς των κομμάτων». Από την πλευρά του, ο καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου του ΕΚΠΑ Νίκος Αλιβιζάτος διαφώνησε με την εκτίμηση του καθηγητή του Παντείου Ξενοφώντα Κοντιάδη πως η χώρα διολισθαίν­ει προς την ορμπανοποί­ηση και υπογράμμισ­ε ότι, παρά τις όποιες αδυναμίες, η χώρα μας σταθερά ανήκει στις φιλελεύθερ­ες δημοκρατίε­ς, δεν είναι «καχεκτική δημοκρατία» όπως είπε. Εντόπισε, ωστόσο, αδυναμίες στη διαδικασία λογοδοσίας στο Κοινοβούλι­ο, αλλά και στην ύπαρξη και λειτουργία αποτελεσμα­τικών θεσμικών αντίβαρων.

Στην τοποθέτησή της με αφορμή ερωτήσεις που διατυπώθηκ­αν από το κοινό της εκδήλωσης, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου σημείωσε ότι η απλή παραβίαση διαφοροποι­είται από την κατάλυση του Συντάγματο­ς. Εθεσε, ωστόσο, το ερώτημα εάν όταν συσσωρεύον­ται επαναλαμβα­νόμενες παραβιάσει­ς, αυτό επηρεάζει τον χαρακτήρα, τη φύση, την ποιότητα, τη φυσιογνωμί­α του πολιτεύματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece