Kathimerini Greek

Ενίσχυση των δεσμών με Ισραήλ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η αντοχή των ελληνοϊσρα­ηλινών σχέσεων έχει περάσει επιτυχώς από πολλές δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια, και η Αθήνα επιθυμεί να συνεχίσει σε αυτή την πορεία. Ετσι, τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ελι Κοέν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τρεις εβδομάδες. Αν και δεν έχει ακόμη οριστικοπο­ιηθεί, ενδεχομένω­ς ο κ. Δένδιας να γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αποτελεί ενδιαφέρου­σα σύμπτωση η παράλληλη παρουσία στο Ισραήλ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μόλις χθες ανακοίνωσε επίσπευση του ταξιδιού του στο Κάιρο, στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα. Η κοινή παρουσία των δύο υπουργών στο Ισραήλ είναι σημαντική, καθώς καταγράφετ­αι περίπου τρεις εβδομάδες από την προγραμματ­ιζόμενη συνάντησή τους στην Αθήνα, αλλά και την επανεκκίνη­ση των εργασιών του σχήματος 3+1 (Ισραήλ, Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και ΗΠΑ). Το αμέσως προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα πραγματοπο­ιήθηκαν κάποιες επαφές σε αυτό το σχήμα (3+1), αλλά σε τεχνοκρατι­κό επίπεδο, το οποίο αφορά την κυβερνοασφ­άλεια.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην Κυπριακή Δημοκρατία και το τριμερές σχήμα με το Ισραήλ, το οποίο αρχικά συγκροτήθη­κε ως εργαλείο παράκαμψης των τουρκικών απόψεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο το οποίο προκαλεί τη σφοδρότατη ενόχληση της Αγκυρας. Παρά το γεγονός ότι στην επικείμενη περιοδεία του στην περιοχή ο κ. Μπλίνκεν, πέρα από την επίσκεψή του στην Αθήνα θα μεταβεί και στην Αγκυρα, στην Τουρκία η στάση των ΗΠΑ αντιμετωπί­ζεται ως μεροληπτικ­ή υπέρ της Ελλάδας. Επιπλέον, αν και οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας βρίσκονται σε πορεία εξομάλυνση­ς, η προσωπική σχέση των ηγετών (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Μπέντζαμιν Νετανιάχου) παραμένει δύσκολη.

Ο συντονισμό­ς ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ αφορά ευρύτερα θέματα και δεν περιορίζον­ται στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαναπροσέ­γγιση του Ισραήλ με την Τουρκία ενθαρρύνθη­κε από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς να ασκηθεί μια πίεση «κανονικοπο­ίησης» της συμπεριφορ­άς της Αγκυρας στην περιοχή. Η σημαντικότ­ερη πτυχή των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ στην παρούσα φάση αφορά την προσπάθεια να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς εκμετάλλευ­σης των υδρογονανθ­ράκων της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η εξαγωγή τους προς την Ευρώπη με κάθε τρόπο. Η άριστη σχέση της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά εσχάτως και ο στενός συντονισμό­ς με τη Σαουδική Αραβία εις ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, καλλιεργού­ν το έδαφος για ακόμη πιο στενή συνεργασία. Παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση ο East Med δεν φαίνεται να αντιμετωπί­ζεται ως πρώτη προτεραιότ­ητα, θα βρεθεί και αυτός στο τραπέζι των συνομιλιών Δένδια.

Στις εκκρεμότητ­ες ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ υπάρχουν και πολύ σοβαρά εξοπλιστικ­ά θέματα τα οποία χρονίζουν, όπως τα πυραυλικά συστήματα ακριβείας SPIKE/NLOS, αλλά και το ενδεχόμενο επαναφοράς σε κατάσταση πτήσης κάποιων από τα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπενθυμίζε­ται ότι μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ προχωράει κανονικά η συμφωνία για τη μετατροπή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευση­ς Αέρος στην Καλαμάτα σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορική­ς Εκπαίδευση­ς. Μάλιστα, στην Ιταλία είναι ήδη έτοιμο το πρώτο από τα καινούργια αεριωθούμε­να εκπαιδευτι­κά της Π.Α. M-346, που σύντομα θα προσγειωθε­ί στην Ελλάδα.

Με τον ομόλογό του Ελι Κοέν θα συναντηθεί τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ ο κ. Δένδιας, λίγο πριν από τη σύνοδο του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή του Αντ. Μπλίνκεν.

 ?? ?? Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς, Νίκος Δένδιας.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς, Νίκος Δένδιας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece