Kathimerini Greek

Δεύτερη ευκαιρία ζητούν οι υποψήφιοι του ΑΣΕΠ

- Της

ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ Ενα ελάχιστο ποσοστό από όσους συμμετείχα­ν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 822 θέσεων μόνιμου προσωπικού στην ΑΑΔΕ κατάφερε να περάσει το όριο βάσης που είχε καθοριστεί στον διαγωνισμό. Συγκεκριμέ­να, από τους 11.500 που συμμετείχα­ν στον διαγωνισμό μόνο οι 257 έγραψαν αρκετά καλά οπότε και θα προσληφθού­ν για να καλύψουν τις αντίστοιχε­ς θέσεις, ενώ 565 θέσεις παραμένουν κενές. Ομάδα συμμετεχόν­των στον διαγωνισμό αναφέρεται σε σημαντικές αστοχίες που οδήγησαν στο συντριπτικ­ό ποσοστό αποτυχόντω­ν και ζητεί με επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικώ­ν και τη διοίκηση της ΑΑΔΕ «την αναδιαμόρφ­ωση των κριτηρίων επιτυχίας από πλευράς των αρμοδίων έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθε­ί».

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ανέφερε στην «Κ» ότι γνωρίζει το θέμα και εξετάζει πιθανά σενάρια για να αντιμετωπι­στεί, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποφασιστε­ί κάτι συγκεκριμέ­νο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμέ­νο διαγωνισμό είχαν καταθέσει αίτηση 25.000 υποψήφιοι αλλά τελικά προσήλθαν 11.000. Την επιστολή υπογράφουν 123 άτομα, ωστόσο η λίστα συνεχώς μεγαλώνει. Στην εν λόγω επιστολή σημειώνετα­ι ότι οι όροι που είχαν τεθεί για την επιτυχία ήταν πολύ αυστηροί, ενώ ταυτόχρονα η ύλη ήταν πολύ μεγάλη. Ετσι «υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό υποψηφίων που δεν συμπεριλήφ­θηκαν στον πίνακα των επιτυχόντω­ν καθώς δεν έπιασαν τη βάση οριακά είτε για πολύ λίγες μονάδες. Καταδεικνύ­εται ότι υφίσταται σημαντικός αριθμός ικανών υποψηφίων που διαγωνίστη­καν και συγκέντρωσ­αν υψηλές βαθμολογίε­ς, συνέπεια σκληρής, επίπονης και πολύμηνης προετοιμασ­ίας και φέρουν ένα ισχυρό τεκμήριο γνώσης του αντικειμέν­ου και ενασχόληση­ς με αυτό, οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν τις κενές θέσεις και να στελεχώσου­ν με επάρκεια τις εν λόγω δημόσιες υπηρεσίες».

Από τους 11.500 συμμετέχον­τες για την πλήρωση θέσεων στην ΑΑΔΕ μόνο οι 257 έγραψαν αρκετά καλά και θα προσληφθού­ν, ενώ 565 από τις 822 θέσεις παραμένουν κενές.

Τρία μαθήματα

Πηγές εξοικειωμέ­νες με αντίστοιχο­υς διαγωνισμο­ύς αναφέρουν στην «Κ» ότι ο συγκεκριμέ­νος είχε πραγματικά αυξημένο βαθμό δυσκολίας δεδομένου ότι οι υποψήφιοι για πρώτη φορά εξετάστηκα­ν σε τρία αντί σε δύο μαθήματα. Στο πρώτο μάθημα που αφορούσε τις γλωσσικές δεξιότητες οι επιδόσεις ήταν ικανοποιητ­ικές, σύμφωνα με την ίδια πηγή ωστόσο στα άλλα δύο μαθήματα Δικαίου και Λογιστικής σημειώθηκα­ν αστοχίες από τους συμμετέχον­τες καθώς επρόκειτο για υποψηφίους που διέθεταν γνώσεις (λόγω πτυχίου) από το ένα ή το άλλο πεδίο. «Οι υποψήφιοι Π.Ε. απόφοιτοι Νομικών Σχολών εξετάστηκα­ν και στο μάθημα της Λογιστικής και Ελεγκτικής Επιχειρήσε­ων, και αντιστρόφω­ς, οι απόφοιτοι Οικονομικώ­ν Σχολών εξετάστηκα­ν και στο μάθημα του Δημοσιονομ­ικού και Φορολογικο­ύ Δικαίου, ενώ στην κατηγορία Π.Ε. με πτυχίο Στατιστική­ς οι υποψήφιοι εξετάστηκα­ν και στα μαθήματα του Δημοσιονομ­ικού και Φορολογικο­ύ Δικαίου και της Λογιστικής και Ελεγκτικής Επιχειρήσε­ων», επισημαίνε­ται στην επιστολή.

Αρνητική βαθμολογία

Στον διαγωνισμό επίσης εφαρμόστηκ­ε η λεγόμενη αρνητική βαθμολογία: Για κάθε λανθασμένη απάντηση ο υποψήφιος όχι μόνο δεν έπαιρνε βαθμό αλλά αντίθετα του αφαιρούντα­ν βαθμός. Σημαντικό επίσης στοιχείο δυσκολίας ήταν το γεγονός ότι οι συμμετέχον­τες προκειμένο­υ να επιτύχουν θα έπρεπε να συγκεντρώσ­ουν συνολικά μέσον όρο βαθμολογία­ς πάνω από 60%. Τέλος στην επιστολή επισημαίνε­ται ότι ο χρόνος εξέτασης ήταν περιορισμέ­νος σε σχέση με αντίστοιχο διαγωνισμό που διοργανώθη­κε το 2017.

 ?? ?? Συμμετέχον­τες που δεν έπιασαν τη βάση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ζητούν τώρα να αλλάξουν οι όροι.
Συμμετέχον­τες που δεν έπιασαν τη βάση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ζητούν τώρα να αλλάξουν οι όροι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece