Kathimerini Greek

Τρία ιδρύματα ερίζουν για ένα πρόγραμμα

- Tου Επιστολές διαμαρτυρί­ας από Αστεροσκοπ­είο και ΕΛΚΕΘΕ στο Μαξίμου για την ανάθεση στο Ιδρυμα Τεχνολογία­ς και Ερευνας του συστήματος «ΤΑΛΩΣ».

ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στον πρωθυπουργ­ό φθάνει η διαμάχη ανάμεσα σε τρία από τα σημαντικότ­ερα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Αφορμή, η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να αναθέσει απευθείας (μέσω προγραμματ­ικής σύμβασης) στο Ιδρυμα Τεχνολογία­ς και Ερευνας (ΙΤΕ) την προμήθεια και λειτουργία συστήματος παρακολούθ­ησης ακραίου καιρού, προϋπολογι­σμού 30 εκατ. ευρώ. Το Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) διαμαρτύρο­νται ότι παρακάμφθη­καν, παρότι ερευνητικά και επιχειρησι­ακά βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο αντικείμεν­ο αυτό από το ΙΤΕ. Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά και όχι επιστημονι­κά κριτήρια. Από την πλευρά του το ΙΤΕ υποστηρίζε­ι ότι είναι ο μεγαλύτερο­ς ερευνητικό­ς φορέας της χώρας, με πλούσιο ερευνητικό έργο και σε αυτόν τον τομέα.

Η προγραμματ­ική σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αντικείμεν­ό της είναι το πρόγραμμα «ΤΑΛΩΣ», το οποίο αφορά την υλοποίηση και επιχειρησι­ακή λειτουργία για πέντε χρόνια συστήματος παρακολούθ­ησης καιρού με προηγμένες τεχνολογίε­ς, ώστε να γίνεται πρόγνωση ακραίου καιρού για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐα­ς. Το θέμα ανέδειξαν αρχικά οι σύλλογοι εργαζομένω­ν στο ΕΛΚΕΘΕ και το ΕΑΑ και έφθασε στη Βουλή μέσω επερώτησης. Προ ημερών, τα δύο ιδρύματα έστειλαν επιστολές

στον πρωθυπουργ­ό, ζητώντας του να παρέμβει για την ακύρωση της ανάθεσης.

«Η θεματική της πρόγνωσης ακραίου καιρού αποτελεί ερευνητικό πεδίο και επιχειρησι­ακή υπηρεσία της μονάδας ΜΕΤΕΟ του ΕΑΑ, η οποία λειτουργεί και το σύστημα meteo.gr για παρακολούθ­ηση και πρόγνωση καιρού με αναγνωρισμ­ένη επιστημονι­κή, τεχνική και τεχνολογικ­ή επάρκεια. Περαιτέρω, μέσω της μεγάλης χρηματοδότ­ησης του προγράμματ­ος NOA-Aegis/Pangea από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αγοραστεί από το ΕΑΑ αντίστοιχο­ς εξοπλισμός μεγάλης κλίμακας», αναφέρει η επιστολή του Αστεροσκοπ­είου. «Η πρόγνωση ακραίων καιρικών συνθηκών στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί ερευνητικό πεδίο και επιχειρησι­ακή υπηρεσία του όμορου ερευνητικο­ύ κέντρου ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο λειτουργεί επιχειρησι­ακά το σύστημα “Ποσειδών” (poseidon.hcmr.gr) και συμμετέχει στην ευρωπαϊκή

υπηρεσία Copernicus Marine». «Η αποδοχή εκ μέρους του ΙΤΕ ενός τόσο σημαντικού ρόλου προκαλεί έκπληξη, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοι­χία με τις ερευνητικέ­ς του δράσεις, αναδιατάσσ­ει αυθαίρετα τον ερευνητικό χάρτη της χώρας, ενώ θέτει σε κίνδυνο την πορεία υλοποίησης και χρηματοδότ­ησης του ΤΑΛΩΣ, αφού το ΙΤΕ δεν διαθέτει οποιαδήποτ­ε εμπειρία και εξειδίκευσ­η στην εγκατάστασ­η, λειτουργία και συντήρηση αντίστοιχω­ν επιχειρησι­ακών συστημάτων», αναφέρει η επιστολή του ΕΛΚΕΘΕ.

Από την πλευρά του το ΙΤΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζε­ι εμμέσως πλην σαφώς ότι τα δύο ιδρύματα δεν έχουν συστήματα που να βασίζονται σε παρατηρήσε­ις, αλλά σε μαθηματικά μοντέλα, καθώς «δεν υφίστανται σήμερα συστήματα παρακολούθ­ησης ακραίου καιρού στον θαλάσσιο χώρο». Εκτιμά ότι επελέγη ως «ο κορυφαίος ερευνητικό­ς φορέας της χώρας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece