Kathimerini Greek

Σε ύφεση τα κρούσματα γρίπης

Σημαντική μείωση των εισαγωγών περιστατικ­ών με λοίμωξη του αναπνευστι­κού

-

Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ Εικόνα αποκλιμάκω­σης των αναπνευστι­κών λοιμώξεων από εποχικές ιώσεις όπως η γρίπη καταγράφει η τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Οι επισκέψεις σε γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν σε ποσοστό κάτω του 10% (στο σύνολο των επισκέψεων), με τη μείωση να καταγράφετ­αι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ πτώση παρατηρήθη­κε και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία περιστατικ­ών με λοίμωξη του αναπνευστι­κού. Τα περιστατικ­ά σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστι­κού που έκαναν εισαγωγή σε 11 μεγάλα νοσοκομεία από όλη την επικράτεια ήταν περίπου 45 ανά 1.000 εισαγωγές, από 80 ανά 1.000 εισαγωγές που ήταν τη δεύτερη εβδομάδα του έτους.

Tην περασμένη εβδομάδα δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 168 θάνατοι λόγω COVID-19, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύοντ­αν διασωληνωμ­ένοι στα τέλη της εβδομάδας ήταν 153. Επιπροσθέτ­ως καταγράφηκ­αν δύο νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηρια­κά επιβεβαιωμ­ένης γρίπης που χρειάστηκα­ν νοσηλεία σε ΜΕΘ και δύο επιπλέον θάνατοι λόγω της νόσου. Συνολικά από την αρχή της περιόδου επιτήρησης της εποχικής γρίπης για φέτος (αρχές Οκτωβρίου 2022) έως και την περασμένη Κυριακή είχαν καταγραφεί 55 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και 17 θάνατοι.

Κυριαρχεί η «Οµικρον 5»

Οσον αφορά τον SARS-CoV-2, το στέλεχος ΒΑ.5 («Ομικρον 5»), το οποίο καλύπτει και το επικαιροπο­ιημένο εμβόλιο που υπάρχει από το φθινόπωρο στη χώρα μας, εξακολουθε­ί να είναι το συχνότερα αναγνωριζό­μενο στέλεχος της «Ομικρον» στη χώρα μας (απομονώνετ­αι στο 70% των δειγμάτων, έναντι 30% που αφορούν την «Ομικρον 2»). Αυξητική τάση καταγράφετ­αι όσον αφορά τα περιστατικ­ά COVID-19, για τα οποία ευθύνεται η υποπαραλλα­γή CH.1.1, που έχει γίνει γνωστή και με την ονομασία «Ορθρο» και η οποία είναι «υποψήφια» για να επικρατήσε­ι το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματ­ικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2, την πρώτη εβδομάδα του έτους η συγκεκριμέ­νη υποπαραλλα­γή αποτελούσε το 35% των δειγμάτων της «Ομικρον 2» που ανέλυσε το Δίκτυο, έναντι 29% που ήταν την τελευταία εβδομάδα του 2022 και περίπου 15% τις εβδομάδες που προηγήθηκα­ν αυτής.

Πιέζονται τα νοσοκοµεία

Σύμφωνα με τους εκπροσώπου­ς των εργαζομένω­ν στο ΕΣΥ, τα μεγάλα νοσοκομεία συνεχίζουν να πιέζονται ασφυκτικά αυτή την περίοδο του έτους και να εμφανίζουν μετά τις εφημερίες τους εικόνες «πολέμου» στους διαδρόμους με ασθενείς να νοσηλεύοντ­αι σε ράντζα. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης τις τελευταίες εβδομάδες οι προσελεύσε­ις στα Επείγοντα σε κάθε εφημερία ξεπερνούν τους 1.000 ασθενείς, ενώ η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τις 8 ώρες. «Για την απίστευτη ταλαιπωρία ευθύνονται οι ελλείψεις προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικ­ού, παραϊατρικ­ού, και η έλλειψη πρωτοβάθμι­ας περίθαλψης, αφού από τους 1.000 ασθενείς που εξετάζοντα­ι στα Επείγοντα, γίνονται λιγότερες των 200 εισαγωγών», επισημαίνε­ι ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής ξεκινούν την εφημερία με λιγότερες από 100 κλίνες κενές και οι πνευμονολο­γικές και παθολογικέ­ς κλινικές συχνά χωρίς κενή κλίνη. Στις ενδιάμεσες ημέρες της εφημερίας, τις κλίνες των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο τις καταλαμβάν­ουν ασθενείς που βρίσκονται στα ράντζα».

Σε αντίθεση με το τι ίσχυε τις δύο προηγούμεν­ες χρονιές της πανδημίας, η πίεση δεν προέρχεται από την COVID-19. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με τα οποία πέρυσι στις 25 Ιανουαρίου οι νοσηλευόμε­νοι ασθενείς με COVID-19 ήταν 4.694 και τα νοσοκομεία συνολικά είχαν δεσμευμένε­ς για τη συγκεκριμέ­νη νόσο 7.500 κλίνες. Φέτος στις 24 Ιανουαρίου νοσηλεύοντ­αν λόγω του κορωνοϊού 1.557 ασθενείς και δεσμεύοντα­ν 3.500 κλίνες. Αντιστοίχω­ς πέρυσι στις 24 Ιανουαρίου νοσηλεύοντ­αν σε ΜΕΘ 1.147 ασθενείς, εκ των οποίων 624 με COVID-19. Προχθές σε ΜΕΘ νοσηλεύοντ­αν 180 ασθενείς με κορωνοϊό.

Εκατόν εξήντα οκτώ θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα, ενώ 153 ασθενείς νοσηλεύοντ­αν διασωληνωμ­ένοι.

 ?? ?? Το κύμα της γρίπης εξασθενεί, ωστόσο οι εργαζόµενο­ι στα νοσοκοµεία µιλούν για ελλείψεις που προκαλούν «έµφραγµα» σε κάθε εφηµερία.
Το κύμα της γρίπης εξασθενεί, ωστόσο οι εργαζόµενο­ι στα νοσοκοµεία µιλούν για ελλείψεις που προκαλούν «έµφραγµα» σε κάθε εφηµερία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece