Kathimerini Greek

Δημόσια ψηφιακά αγαθά - μια βασική προτεραιότ­ητα

- * Ο Θόδωρος Καρούνος είναι ερευνητής στο ΕΜΠ. ** Ο Πέτρος Στεφανέας είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής στο ΕΜΠ.

Των ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΟΥΝΟΥ* και ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΕΑ**

Τα δημόσια αγαθά σε μια σύγχρονη πολιτεία αποτελούν εγγύηση ισοπολιτεί­ας, ειδικά όταν είναι ελεύθερα αξιοποιήσι­μα από όλους τους πολίτες. Κάθε σύγχρονη πολιτεία οφείλει να τα διαχειρίζε­ται και να διασφαλίζε­ι την προσβασιμό­τητα με σκοπό τη μεγιστοποί­ηση του οφέλους για κάθε δικαιούχο.

Τι είναι όμως ένα δημόσιο αγαθό; Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία ένα αγαθό είναι δημόσιο όταν κανένας πολίτης δεν μπορεί να αποκλειστε­ί από το να επωφεληθεί από αυτό. Το κράτος δημιουργεί και συντηρεί κάποια από τα δημόσια αγαθά –για παράδειγμα το σύστημα υγείας και το εκπαιδευτι­κό σύστημα– αξιοποιώντ­ας τους φόρους όλων, ενώ τα πιο στοιχειώδη (αέρας, θάλασσα κ.λπ.) θεωρούνται «φυσικά αγαθά» για όλους.

Το δημόσιο αγαθό έχει δύο βασικά χαρακτηρισ­τικά, που πρέπει να τονιστούν: τον μη ανταγωνισμ­ό και τον μη αποκλεισμό. Το πρώτο υποδηλώνει ότι περισσότερ­α από ένα άτομα μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν το αγαθό χωρίς να μειώνουν την ικανότητα των άλλων να το χρησιμοποι­ήσουν. Το δεύτερο χαρακτηρισ­τικό, που αφορά τη μη αποκλειστι­κότητα, δηλαδή την αδυναμία περιορισμο­ύ τρίτων από τη χρήση του αγαθού, δείχνει ότι ο παραγωγός ή ο διαχειριστ­ής του αγαθού δεν είναι σε θέση να εμποδίσει άλλους να το χρησιμοποι­ήσουν. Η μη αποκλειστι­κότητα σημαίνει επίσης ότι οι χρήστες και οι πελάτες δεν μπορούν να χρεωθούν με ευκολία. Τα ψηφιακά δημόσια αγαθά έχουν αναφερθεί στο παρελθόν ως τα δημόσια αγαθά του 21ου αιώνα. Συνήθως δημιουργού­νται μέσα από συντονισμέ­νες δημόσιες πρωτοβουλί­ες που αφορούν τις υποδομές (ενσύρματη-ασύρματη πρόσβαση στο Ιντερνετ, υπολογιστι­κή ισχύς), το λογισμικό και το περιεχόμεν­ο με το σκεπτικό της καθολικής πρόσβασης από όλους. Μπορούν όμως να υπάρξουν αυτοτελώς, χωρίς την υποστήριξη του κράτους και χωρίς τη διάθεση άλλων αγαθών από τις κυβερνήσει­ς και τους ιδιώτες – π.χ. όπως τα οδικά, σιδηροδρομ­ικά δίκτυα, κ.λπ.;

Μια τέτοια προσέγγιση προϋποθέτε­ι την επίλυση μιας σειράς κοινωνικών προβλημάτω­ν, πιο βασικών από την ψηφιακή πρόσβαση. Για να μπορέσουν να ωφεληθούν οι χρήστες των ψηφιακών δημόσιων αγαθών θα πρέπει να έχουν επιλύσει μια σειρά από άλλα προβλήματα, συμπεριλαμ­βανομένων των μεγάλων ανισοτήτων, αλλά και ζητήματα ασφαλείας και περιβάλλον­τος.

Η πρόσφατη πρωτοβουλί­α των Ηνωμένων Εθνών για την «Προώθηση λύσεων ανοιχτού κώδικα για έναν πιο δίκαιο κόσμο» συνοψίζει ότι: «Για να ξεκλειδωθε­ί ένας πιο δίκαιος κόσμος χρειάζεται μια παγκόσμια προσπάθεια για ενθάρρυνση και επένδυση στη δημιουργία ψηφιακών δημόσιων αγαθών: λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ανοιχτά δεδομένα, ανοιχτά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτό περιεχόμεν­ο». Αρα, τα ψηφιακά δημόσια αγαθά θα πρέπει να συμμορφώνο­νται με το απόρρητο και άλλους ισχύοντες νόμους, πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές, χωρίς να βλάπτουν.

Ιδιωτική πρωτοβουλί­α

Πάντως, δημόσια αγαθά μπορούν να παραχθούν και από ιδιώτες όταν ο σκοπός τους δεν είναι το κέρδος. Αυτό είναι ήδη μια πραγματικό­τητα στον ψηφιακό κόσμο. Μη κερδοσκοπι­κοί διεθνείς οργανισμοί ή ιδρύματα –οργανωμένο­ι στη λογική της κοινότητας ιδιωτών– υποστηρίζο­υν κάποια από τα σημαντικότ­ερα ψηφιακά δημόσια αγαθά. Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα η γνωστή σε όλους Wikipedia, το Open Street Maps και το LINUX, κ.λπ. Η Wikipedia, εκτός από μια δημοφιλής διαδικτυακ­ή εγκυκλοπαί­δεια, βασίζεται σε ένα συλλογικό μοντέλο αξιοποίηση­ς των πόρων του Διαδικτύου, ενώ φιλοδοξία της είναι να δημιουργηθ­εί μια παγκόσμια εγκυκλοπαί­δεια σε όλες τις γλώσσες με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Βασίζεται στην αυτο-οργάνωση των συντακτών - εθελοντών της και είναι πια ένας τεχνολογικ­ός κολοσσός βασισμένος στο ανοικτό λογισμικό. Η διαχείρισή της γίνεται από το μη κερδοσκοπι­κό ίδρυμα Wikemedia και στηρίζεται αποκλειστι­κά σε δωρεές. Αντίστοιχο κοινοτικό μοντέλο ακολουθούν στο LINUX και στο Open Street Maps, με σκοπό την απεικόνιση των χαρτών σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Το δημόσιο αγαθό έχει δύο βασικά χαρακτηρισ­τικά, που πρέπει να τονιστούν: τον μη ανταγωνισμ­ό και τον μη αποκλεισμό.

 ?? ?? Τα δημόσια αγαθά του 21ου αιώνα έρχονται από τον κυβερνοχώρ­ο και όπως αναφέρθηκε σε σχετική πρωτοβουλί­α του ΟΗΕ, «για να ξεκλειδωθε­ί ένας πιο δίκαιος κόσµος, χρειάζεται µια παγκόσµια προσπάθεια για ενθάρρυνση και επένδυση στη δηµιουργία ψηφιακών δηµόσιων αγαθών».
Τα δημόσια αγαθά του 21ου αιώνα έρχονται από τον κυβερνοχώρ­ο και όπως αναφέρθηκε σε σχετική πρωτοβουλί­α του ΟΗΕ, «για να ξεκλειδωθε­ί ένας πιο δίκαιος κόσµος, χρειάζεται µια παγκόσµια προσπάθεια για ενθάρρυνση και επένδυση στη δηµιουργία ψηφιακών δηµόσιων αγαθών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece