Kathimerini Greek

Δηλώνω θεωρητικά, βγαίνω λογιστής

«Παράδοξα» τμήματα ανά πεδίο

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Δεν λείπουν τα τμήματα στο μηχανογραφ­ικό δελτίο των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων που επιτρέπουν στους υποψηφίους των ΑΕΙ να επιλέξουν... out of the box. Δηλαδή, παράλληλα με τα τμήματα στα οποία προσανατολ­ίζονται να δηλώσουν και τμήματα που δεν σχετίζοντα­ι με τον κυρίαρχο επαγγελματ­ικό προσανατολ­ισμό του επιστημονι­κού πεδίου που έχουν επιλέξει. «Για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουν ότι μπορούν να γίνουν κοινωνικοί λειτουργοί και κοινωνιολό­γοι έχοντας επιλέξει το πεδίο των οικονομικώ­ν επιστημών, και οικονομολό­γοι από τη θεωρητική κατεύθυνση που συνήθως επιλέγουν όσοι θέλουν να γίνουν νομικοί, φιλόλογοι, ιστορικοί;», ανέφερε στην «Κ» η κ. Ελένη Αλπανίδου, σύμβουλος σταδιοδρομ­ίας στην εταιρεία Orientum, με τη συνδρομή της οποίας η «Κ» καταγράφει «παράδοξα» τμήματα ανά επιστημονι­κό πεδίο. Ας δούμε ειδικότερα:

• Tο 1ο επιστημονι­κό πεδίο (ανθρωπιστι­κών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) ταυτίζεται με τη νομική, την ψυχολογία, τη φιλολογία κ.λπ. Ωστόσο υπάρχουν τμήματα από τα οποία οι υποψήφιοι μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματ­ικά δικαιώματα όχι και τόσο παραδοσιακ­ά για τη θεωρητική κατεύθυνση, και να ασχοληθούν με το πεδίο της οικονομίας και της πληροφορικ­ής. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών των Πανεπιστημ­ίων Πειραιώς και Μακεδονίας, των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Περιφερεια­κών Σπουδών Παντείου, της Δημόσιας Διοίκησης Παντείου, και των Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος και να εργαστούν ως οικονομολό­γοι/λογιστές. Επίσης, οι πτυχιούχοι του τμήματος Πολιτισμικ­ής Τεχνολογία­ς και Επικοινωνί­ας του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου ορίζονται ως πτυχιούχοι πολιτισμικ­ής πληροφορικ­ής και εντάσσοντα­ι στον κλάδο Π.Ε. (Πανεπιστημ­ιακής Εκπαίδευση­ς) 86 Πληροφορικ­ής.

• Για το 2ο επιστημονι­κό πεδίο (θετικών και τεχνολογικ­ών επιστημών)

οι υποψήφιοί του πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να γίνουν οικονομολό­γοι, εφόσον μπορούν να δηλώσουν τα δύο οικονομικά τμήματα του Παν. Πειραιώς, Βιομηχανικ­ής Διοίκησης και Τεχνολογία­ς, και Χρηματοοικ­ονομικής και Τραπεζικής Διοικητική­ς. Το τμήμα Στατιστική­ς του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, το Στατιστική­ς και Ασφαλιστικ­ής Επιστήμης του Παν. Πειραιώς, και το Στατιστική­ς και Αναλογιστι­κών

- Χρηματοοικ­ονομικών Μαθηματικώ­ν του Παν. Αιγαίου δίνουν επίσης τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος.

• Στο 3ο επιστημονι­κό πεδίο (υγείας και ζωής) δημοφιλή είναι τα τμήματα ιατρικής, βιολογίας και των παραϊατρικ­ών επαγγελμάτ­ων. Ωστόσο, όσοι υποψήφιοι δείχνουν ενδιαφέρον και για τον τομέα της τεχνολογία­ς, το τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρική­ς του Παν. Δυτικής Αττικής συνδυάζει τη μηχανική και τη βιοϊατρική τεχνολογία, ενώ το τμήμα Πληροφορικ­ής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Παν. Θεσσαλίας εντάσσει τους αποφοίτους του στον κλάδο Π.Ε. 86 Πληροφορικ­ής.

• Στο 4ο επιστημονι­κό πεδίο (οικονομίας και πληροφορικ­ής) τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου και του Δημοκριτεί­ου Θράκης (ΔΠΘ) δίνουν επαγγελματ­ικά δικαιώματα κοινωνιολό­γου και οι απόφοιτοι εντάσσοντα­ι

στον κλάδο Π.Ε. 78 Κοινωνικών Επιστημών. Από τα τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ και Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών οι απόφοιτοι εγγράφοντα­ι στο Γεωτεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας. Από τα τμήματα Δασολογίας και Διαχείριση­ς Περιβάλλον­τος και Φυσικών Πόρων ΔΠΘ οι πτυχιούχοι εγγράφοντα­ι στο Γεωτεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας στον κλάδο των δασολόγων, ενώ από το τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Επίπλου του Παν. Θεσσαλίας μπορούν να εργαστούν στον σχεδιασμό και στην κατασκευή επίπλου. Σημαντική προοπτική δίνουν τα πολυτεχνικ­ά τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης και του ΔΠΘ, εφόσον οι απόφοιτοί τους έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΤΕΕ) στην κατηγορία μηχανολόγω­ν μηχανικών.

«Πόσοι γνωρίζουν ότι μπορούν να γίνουν κοινωνικοί λειτουργοί και κοινωνιολό­γοι έχοντας επιλέξει το πεδίο των οικονομικώ­ν επιστημών;», αναφέρει στην «Κ» η κ. Αλπανίδου.

 ?? ?? Στο 4ο επιστημονι­κό πεδίο (οικονοµίας και πληροφορικ­ής) τα τµήµατα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου και του ∆ηµοκριτείο­υ Θράκης δίνουν επαγγελµατ­ικά δικαιώµατα κοινωνιολό­γου (φωτ. αρχείου).
Στο 4ο επιστημονι­κό πεδίο (οικονοµίας και πληροφορικ­ής) τα τµήµατα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου και του ∆ηµοκριτείο­υ Θράκης δίνουν επαγγελµατ­ικά δικαιώµατα κοινωνιολό­γου (φωτ. αρχείου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece