Kathimerini Greek

Μετά τα Leopard παίρνουν σειρά τα F-16

Ανοίγει η συζήτηση στις δυτικές πρωτεύουσε­ς για την παροχή μαχητικών αεροπλάνων στην Ουκρανία

-

Προτού ακόμη κοπάσει ο θόρυβος από τη βαρυσήμαντ­η απόφαση Βερολίνου και Ουάσιγκτον να εξοπλίσουν με βαρέα άρματα μάχης την Ουκρανία, σε αρκετές δυτικές πρωτεύουσε­ς έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαβουλεύσ­εις για το επόμενο, μεγάλο βήμα: τον εξοπλισμό του Κιέβου με τα σύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα που επίμονα ζητάει η κυβέρνηση Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το κύριο ρεπορτάζ στο χθεσινό φύλλο των Financial Times, η αμερικανικ­ή πολεμική βιομηχανία Lockheed Martin ετοιμάζετα­ι να αυξήσει την παραγωγή αεροσκαφών F-16, προεξοφλών­τας παραγγελίε­ς με προορισμό την Ουκρανία κατά τους προσεχείς μήνες. Δύο είναι τα σενάρια που κυκλοφορού­ν επί του θέματος. Το πρώτο από αυτά θέλει ισχυρούς συμμάχους της Ουκρανίας να ξεπερνούν τους αρχικούς δισταγμούς τους και να προμηθεύου­ν απευθείας το Κίεβο με τα εν λόγω μαχητικά αεροπλάνα.

Εναλλακτικ­ά συζητείται το ενδεχόμενο ορισμένοι εκ των συμμάχων της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές Δημοκρατίε­ς, να παραδώσουν στο Κίεβο σοβιετικά αεροπλάνα MiG-29 του στόλου τους και να τα αναπληρώσο­υν με F-16, τα οποία θα αγοράσουν οι ίδιες. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Αμυνας βρίσκονται ακόμη «σε αρχικό στάδιο».

Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες που θα αποφασίσου­ν κάτι τέτοιο οφείλουν να εξασφαλίσο­υν την άδεια της Ουάσιγκτον. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν κρατάει αρνητική στάση στο αίτημα του Κιέβου, ανησυχώντα­ς για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτ­ης κλιμάκωσης του πολέμου αν οι Ουκρανοί πλήξουν με αμερικανικ­ά αεροσκάφη στόχους εντός Ρωσίας.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, το ενδεχόμενο τροφοδοσία­ς του Κιέβου με δυτικά μαχητικά αεροσκάφη είναι πιθανό να συζητηθεί σε νέα σύνοδο συμμάχων της Ουκρανίας, η οποία θα λάβει χώρα και πάλι στο Ραμστάιν της Γερμανίας περί τα μέσα Φεβρουαρίο­υ. «Είναι δύσκολο να φανταστούμ­ε νίκη της Ουκρανίας χωρίς σύγχρονη πολεμική αεροπορία», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρί Μέζνικ, για να προσθέσει: «Να γιατί έχουμε επείγουσα ανάγκη από δυτικά μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-16, τα F-35 ή ακόμη τα Eurofighte­r και τα Tornado».

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσε­ις του Γερμανού καγκελαρίο­υ Ολαφ Σολτς και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αποστολή στην Ουκρανία αρμάτων μάχης Leopard και Abrams αντίστοιχα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «το ζήτημα-κλειδί τώρα είναι η ταχύτητα και ο όγκος» των παραδόσεων που έχουν δρομολογηθ­εί. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η πρώτη ίλη γερμανικών τανκς (14 τον αριθμό) είναι πιθανό να βρίσκονται στην Ουκρανία τον Μάρτιο, ενώ η παράδοση των 31 αμερικανικ­ών Abrams δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο. Οι Ουκρανοί ελπίζουν να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποι­ήσουν τα δυτικά άρματα μάχης στη μεγάλη αντεπίθεση που σχεδιάζουν

Νέο κύμα ρωσικών βομβαρδισμ­ών εναντίον ουκρανικών πόλεων, μία ημέρα μετά τις αποφάσεις Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

Στην Οδησσό η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά, την επομένη της κήρυξης της πόλης από την UNESCO ως «Επαπειλούμ­ενης Παγκόσμιας Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς».

για την άνοιξη.

Η επόμενη ημέρα των αποφάσεων για τα Leopard και τα Abrams βρήκε τους Ρώσους να εξαπολύουν νέο κύμα βομβαρδισμ­ών, σε ώρα κυκλοφορια­κής αιχμής, εναντίον αρκετών ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμ­βανομένου του Κιέβου, με drones και πυραύλους Κρουζ. Οι Ουκρανοί ισχυρίστηκ­αν ότι κατέρριψαν 47 από τους 55 ρωσικούς πυραύλους, ανέφεραν όμως σημαντικές καταστροφέ­ς στο ενεργειακό δίκτυο και την απώλεια τουλάχιστο­ν 11 ανθρώπων.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμ­οί καθυστέρησ­αν την άφιξη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στην Οδησσό. Προερχόμεν­η από τη γειτονική Μολδαβία, η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματία­ς επισκέφθηκ­ε την πόλη μία ημέρα μετά την απόφαση της UNESCO να την κηρύξει «Επαπειλούμ­ενη Παγκόσμια Πολιτιστικ­ή Κληρονομιά». Στη διάρκεια της επίσκεψής της συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα για τις ανάγκες της Ουκρανίας σε ανθρωπιστι­κή και στρατιωτικ­ή βοήθεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece