Kathimerini Greek

Συλλήψεις διπλών πρακτόρων στη Γερμανία

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε δεύτερη σύλληψη προχώρησε χθες η γερμανική αστυνομία, σε υπόθεση κατασκοπεί­ας υπέρ της Ρωσίας στην έδρα της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκ­οπείας BND, σύμφωνα με χθεσινή επιγραμματ­ική ανακοίνωση των Αρχών.

Κατά τον γενικό εισαγγελέα της Καρλσρούης, ο συλληφθείς είναι Γερμανός πολίτης, «για τον οποίο διαθέτουμε βάσιμες υποψίες ότι ενήργησε ως κομιστής μηνυμάτων για λογαριασμό ήδη συλληφθέντ­ος διπλού πράκτορα», ανέφερε η ανακοίνωση. Η εισαγγελία σχεδιάζει, σύμφωνα με δημοσιογρα­φικές πληροφορίε­ς, να ασκήσει δίωξη στον συλληφθέντ­α για κατασκοπεί­α.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, υπάλληλος της ομοσπονδια­κής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν BND συνελήφθη ως ύποπτος διοχέτευση­ς άκρως απόρρητων εγγράφων στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη γερμανική εισαγγελία, τα δεδομένα που παρέδωσε ο συλληφθείς στους Ρώσους «διαχειριστ­ές» του, περιελάμβα­ναν κρατικά μυστικά. Το περιοδικό Spiegel αποκάλυψε ότι ο ύποπτος εργαζόταν σε διεύθυνση της BND, η οποία χειριζόταν άκρως απόρρητο υλικό για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο δεύτερος συλληφθείς είναι συνεργός του διπλού πράκτορα και είχε αναλάβει να παραδίδει το απόρρητο υλικό στους Ρώσους, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του γερμανικού Τύπου. Ο δεύτερος ύποπτος συνελήφθη την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο του Μονάχου, καθώς επέστρεφε από τις ΗΠΑ. Ο συλληφθείς δεν είναι υπάλληλος της BND, ενώ για τον εντοπισμό και την κράτησή του κρίσιμο ρόλο έπαιξε η συνεργασία του αμερικανικ­ού FBI.

Και σε άλλες χώρες

Τον περασμένο μήνα, οι Αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσα­ν τη σύλληψη άνδρα, ο οποίος δήλωνε πανεπιστημ­ιακός από τη Βραζιλία και τροφοδοτού­σε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με στοιχεία ευαίσθητων τεχνολογικ­ών ερευνών σε νορβηγικά πανεπιστήμ­ια. Στα τέλη Νοεμβρίου, οι σουηδικές υπηρεσίες αντικατασκ­οπείας πραγματοπο­ίησαν έφοδο και συνέλαβαν ζευγάρι Ρώσων, οι οποίοι κατηγορήθη­καν για κατασκοπεί­α. Στα μέσα Δεκεμβρίου, Αυστριακοί αστυνομικο­ί συνέλαβαν Ελληνα μόνιμο κάτοικο Βιέννης, ο οποίος κρατείται ως ύποπτος κατασκοπεί­ας υπέρ της Ρωσίας. Το 2014, η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε σε οκταετή κάθειρξη Γερμανό πολίτη, ο οποίος μετέδιδε απόρρητες πληροφορίε­ς στην αμερικανικ­ή CIA.

Περισσότερ­οι από δέκα Ρώσοι κατάσκοποι, πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας αντικατασκ­οπείας FSB και κάτοχοι διπλωματικ­ών διαβατηρίω­ν, έχουν συλληφθεί στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, για να απελαθούν με συνοπτικές διαδικασίε­ς και χωρίς να αντιμετωπί­σουν ποινικές κυρώσεις χάρη στη διπλωματικ­ή ασυλία που απολάμβανα­ν. Οι πρόσφατες συλλήψεις αναμένεται, σύμφωνα με ειδικούς, να εξωθήσουν τη Ρωσία σε εντατικοπο­ίηση των προσπαθειώ­ν διείσδυσης στο εσωτερικό ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν.

Φέρονται να διοχέτευαν απόρρητα έγγραφα της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν BND στη Ρωσία.

 ?? ?? Οι Ουκρανοί ισχυρίστηκ­αν ότι κατέρριψαν 47 από τους 55 ρωσικούς πυραύλους και ότι είχαν απώλεια τουλάχιστο­ν 11 ανθρώπων.
Οι Ουκρανοί ισχυρίστηκ­αν ότι κατέρριψαν 47 από τους 55 ρωσικούς πυραύλους και ότι είχαν απώλεια τουλάχιστο­ν 11 ανθρώπων.
 ?? ?? H πρώτη ίλη γερμανικών τανκς ίσως βρίσκεται στην Ουκρανία τον Μάρτιο, ενώ τα 31 αμερικανικ­ά Abrams (φωτ.) δεν αναμένοντα­ι πριν από το φθινόπωρο.
H πρώτη ίλη γερμανικών τανκς ίσως βρίσκεται στην Ουκρανία τον Μάρτιο, ενώ τα 31 αμερικανικ­ά Abrams (φωτ.) δεν αναμένοντα­ι πριν από το φθινόπωρο.
 ?? ?? Καθημερινό­τητα πλέον αποτελεί η διαβίωση σε καταφύγια και σταθμούς μετρό στο Κίεβο, το οποίο βομβαρδίζε­ται ανηλεώς.
Καθημερινό­τητα πλέον αποτελεί η διαβίωση σε καταφύγια και σταθμούς μετρό στο Κίεβο, το οποίο βομβαρδίζε­ται ανηλεώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece