Kathimerini Greek

Το Κέντρο ζητάει απαντήσεις

- Της Γιουλης εΠΤακοιλη

« Το έχω πει άπειρες φορές. Δεν χρειάζοντα­ι ανεξάρτητε­ς αρχές. Το Σύνταγμα λέει πέντε, γιατί πρέπει να έχουμε 36; Εξηγήστε μου τον λόγο. Αν δεν θέλετε, θα τον εξηγήσουμε εμείς στον ελληνικό λαό για να καταλάβει πώς του κλέβουν τα χρήματα. Πρώτον, οι ανεξάρτητε­ς αρχές υποκαθιστο­ύν την κυβέρνηση που έχει ψηφιστεί. Δεύτερον, απασχολούν­ται σε αυτές χιλιάδες εργαζόμενο­ι και ξοδεύονται πολλά εκατομμύρι­α ευρώ για τις αμοιβές τους».

Σύμφωνα με το λαϊκιστικό παραλήρημα του Κυριάκου Βελόπουλου προχθές από το βήμα της Βουλής, οι ανεξάρτητε­ς αρχές είναι αχρείαστες. Kαι πρέπει να καταργηθού­ν. Είναι τυχαία η αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στις ανεξάρτητε­ς αρχές; Είναι σύμπτωση ότι έρχεται λίγες ώρες μετά την επίθεση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «προφανώς φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγων

σε μια ευαίσθητη περίοδο», ενώ έκανε λόγο και για «περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ»; Οχι άδικα, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι υπάρχει κάποια υστερόβουλ­η στρατηγική ευτελισμού του κύρους των ανεξάρτητω­ν αρχών και κάποια παρασκηνια­κή συμφωνία της κυβέρνησης με την Ελληνική Λύση.

Στις δημοσκοπήσ­εις καταγράφετ­αι σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. παρά τις αποκαλύψει­ς σε σχέση με τις υποκλοπές. Οι πολίτες ανησυχούν για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, για τα ζητήματα της ασφάλειας και τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Αυτές τις προτεραιότ­ητες θέτουν. Και πιστεύουν ότι η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί καλύτερη διαχείριση της οικονομίας και μεγαλύτερη σταθερότητ­α. Το ζήτημα των υποκλοπών προκαλεί ανησυχία, αλλά δεν βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των ψηφοφόρων, πλην ενός ποσοστού που προέρχεται από το Κέντρο, όμως στις προηγούμεν­ες εκλογές ψήφισε Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχομένω­ς δίνοντας για πρώτη φορά ψήφο στο κόμμα της Νέας Δημοκρατία­ς.

Ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια αντίδραση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα θεσμικά ατοπήματα, στις παλινωδίες. Σήμερα, παρακολουθ­ώντας την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει για τις υποκλοπές, ανησυχούν βαθιά και ζητούν απαντήσεις. Δεν είναι εύκολο να προσδιορισ­τεί πόσο είναι αυτό το ποσοστό και αν κρίνει την αυτοδυναμί­α, αν και πολλοί υποστηρίζο­υν ότι οι εκλογές κερδίζοντα­ι στο Κέντρο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. για να τις κερδίσει και να μπορέσει να κυβερνήσει με κάποια άνεση δεν πρέπει να χάσει ούτε μία ψήφο από αυτήν τη δεξαμενή ψηφοφόρων. Για να το καταφέρει όμως αυτό, χρειάζεται να σταματήσει το κρυφτό πίσω από δικαστικές γνωμοδοτήσ­εις και να δώσει καθαρές απαντήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece