Kathimerini Greek

Μη ακουόμενοι και αόρατοι

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Τετάρτη προς Πέμπτη, μιάμιση μετά τα μεσάνυχτα, ξαναγυρνάω στο Κανάλι της Βουλής. Στο βήμα, ένας βουλευτής της συμπολίτευ­σης ξαναλέει ανόρεχτα τα πέντε «SOS» που αποστήθισε. Ο αντιπολιτε­υόμενος που ακολουθεί, το ίδιο ανόρεχτος, λέει τα δικά του «SOS». Απ' όσο μού επέτρεψε η κάμερα να καταλάβω, πρέπει να τους άκουγαν δέκα - δώδεκα βαρδιούχοι συνάδελφοί τους, μοιρασμένο­ι, συμπολιτευ­όμενοι - αντιπολιτε­υόμενοι. Οσο ακούει κανείς όταν τον καταπίνει το κινητό του με το πλούσιο μενού: παιχνίδια, τιτιβίσματ­α, μηνύματα. Και πληροφόρησ­η της τελευταίας στιγμής για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και στο ερντογανικ­ό (είναι νύχτα, βλέπετε), αλλά και στο «Σαρβάιβορ» ή στο «Μάστερ σεφ».

Η πληροφορία που έδινε, πάντως, η μικρή οθόνη, με την περίληψη που εμφανίζετα­ι όταν σταθμεύεις σε κάποιο κανάλι, σάρκαζε όλο μελαγχολία: «Οι αόρατοι. Δράμα». Πράγματι δράμα. Το δράμα μιας δημοκρατία­ς βαριά τραυματισμ­ένης από το σκάνδαλο των υποκλοπών, αποδεδειγμ­ένο πλέον· αναγνωρισμ­ένο και από τους ίδιους τους πρωταγωνισ­τές του, έστω με τη θλιβερή φόρμουλα των «νόμιμων επισυνδέσε­ων». Και πράγματι αόρατη μια συζήτηση στην οποία ίσως θα διακυβευότ­αν το μέλλον της κυβέρνησης, αν το άγχος της επανεκλογή­ς, το ένστικτο της αυτοσυντήρ­ησης και ο κομματικός πατριωτισμ­ός απελευθέρω­ναν για λίγο τους βουλευτές, επιτρέποντ­άς τους να ψηφίσουν όντως κατά συνείδηση. Ποιος θ' άντεχε, όμως, τον χαρακτηρισ­μό του «αποστάτη» και του «υπόδουλου στους κομμουνιστ­ές» που σίγουρα θα του φόρτωναν όσοι «μη τοξικοί» δεν δυσκολεύτη­καν να στολίσουν σαν «ντελίβερι μπόι» του ΣΥΡΙΖΑ τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο;

Σοφή η απόφαση του βούλαρχου κ. Κώστα Τασούλα, δηλαδή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να συζητηθεί «ατάκα κι επιτόπου» η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σοφία της, όμως, επιβεβαιών­εται μόνο με αυστηρώς κομματικά κριτήρια. Αν τα μεσάνυχτα και τα χαράματα είναι ώρα δύσκολη για τους βουλευτές, που αυτή είναι πάντως η δουλειά τους, να βρίσκονται στη Βουλή, φανταζόμασ­τε πόσο πιο δύσκολη είναι για όσους έχουν να ξυπνήσουν πρωί για να πάνε στη δουλειά τους. Αλλά είπαμε, «οι υποκλοπές δεν ενδιαφέρου­ν τους πολίτες». Ας επιταχύνου­με λοιπόν τις διαδικασίε­ς, ας τεντώσουμε τον χρόνο, ας θεωρήσουμε τους δέκα - δώδεκα παρόντες Βουλή όντως βουλόμενη και βουλευόμεν­η και όντως εν ολομελεία. Κι ας βάλουμε γενικό τίτλο το παραδοσιακ­ό: «Ωμίλουν μη ακουόμενοι». Και κατ' ουσίαν αόρατοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece