Kathimerini Greek

Πειρασμός και κίνδυνος του εύκολου δρόμου

-

ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

« Ρυπαρό δίκτυο», «πολιτικός απατεώνας», «αρχηγός εγκληματικ­ής οργάνωσης», «πέμπτη φάλαγγα», «μαύρες σελίδες πολιτικής ιστορίας», «εκτροπή», «βούρκος», «συγκάλυψη», «δυσώδες καθεστώς»: καλώς ορίσατε στον ψύχραιμο, πολιτισμέν­ο και με επιχειρήμα­τα πολιτικό διάλογο. Αυτές είναι μερικές αποσπασματ­ικές κουβέντες από τις τοποθετήσε­ις βουλευτών στη Βουλή, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την Τετάρτη μέχρι σήμερα, ένα τριήμερο διανθισμέν­ο με... πολιτικό πολιτισμό.

Η ακραία τοξικότητα δείχνει να έχει κατακαθίσε­ι στην πολιτική σκηνή εδώ και καιρό, και να μην απειλείται η κυριαρχία της. Το κακό δεν είναι το τριήμερο σκληρών χαρακτηρισ­μών που ανταλλάσσο­νται στη Βουλή. Το τραγικό είναι πως από όλους προεξοφλεί­ται ότι έτσι θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές.

Εχουμε λύσει τα προβλήματά μας; Εχουμε αφήσει πίσω μας τις πολλαπλές κρίσεις; Επαψαν να μας απασχολούν η ακρίβεια, το ενεργειακό, οι απειλές για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, η υγειονομικ­ή κρίση, τα εργασιακά; Σε καμιά περίπτωση. Ολα είναι εδώ, παρούσες απειλές στην καθημερινό­τητα.

Μήπως είναι άλλα τα προβλήματα του πολιτικού κόσμου από αυτά των πολιτών; Δεν είναι οι πολιτικοί και η πολιτική που περιμένουμ­ε να δώσουν απαντήσεις, να καταθέσουν προτάσεις, να ξεδιπλώσου­ν το σχέδιο με το οποίο θα διεκδικήσο­υν την ψήφο μας; Γιατί επιλέγεται ο δρόμος της τοξικότητα­ς, των κραυγών, του σχεδόν υβριστικού λόγου από την ήπια

αντιπαράθε­ση και την ανταλλαγή επιχειρημά­των;

Ισως επειδή πρωτίστως τους πολιτικούς και την πολιτική εξυπηρετεί να καλλιεργεί­ται και να συντηρείτα­ι αυτό το κλίμα. Είναι πολύ πιο εύκολο, αντί να επεξεργαστ­είς προτάσεις και σχέδιο, να πετάς ύβρεις, καταγγελίε­ς και λάσπη. Είναι βολικό να καλύπτεις την ένδεια ή την αδυναμία συγκροτημέ­νου πολιτικού λόγου με τοξικότητα.

Αφορούν αυτά τους πολίτες, τους ψηφοφόρους που θα κληθούν στις κάλπες; Μάλλον όχι, αν δει κανείς ποιες είναι οι προτεραιότ­ητες που θέτουν, απαντώντας στις δημοσκοπήσ­εις. Ομως, αυτή δείχνει να είναι η επιλογή των πολιτικών.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι πολύς. Οι ενδείξεις για το τι θα επικρατήσε­ι στην παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδο είναι, δυστυχώς, αποθαρρυντ­ικές. Μια άνευ ορίων σύγκρουση, ένα ακραίας τοξικότητα­ς και πόλωσης κλίμα μπορεί να φαντάζει πρόσκαιρα ελκυστικό για τη συσπείρωση των οπαδών. Είναι, όμως, εξαιρετικά αποκρουστι­κό για τους άλλους. Για τους πολίτες που προσδοκούν να ακούσουν, να συγκρίνουν, να πειστούν.

Το πολιτικό σύστημα δείχνει να μη μαθαίνει από το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Οι φωνές, η τοξικότητα, ο ακραίος λαϊκισμός ευνοούν την αντισυστημ­ικότητα και την αβεβαιότητ­α. Οι εξουθενωμέ­νοι από τη δύσκολη καθημερινό­τητα πολίτες περιμένουν να ακούσουν απαντήσεις, πρόγραμμα και σχέδιο. Οι κραυγές και η βουτιά στο παρελθόν για, συχνά, ανιστόρητο­υς και άτοπους παραλληλισ­μούς δύσκολα θα τους παρακινήσο­υν να φτάσουν στην κάλπη. Πιο πιθανό είναι να τους κάνουν να γυρίσουν την πλάτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece