Kathimerini Greek

Το «δηλητήριο» μιας συγγνώμης

- Του σΤαυρου ΤζιΜα

Ηυπόθεση της πεντάχρονη­ς που δήθεν πέθανε αβοήθητη από τσίμπημα σκορπιού σε νησίδα του Εβρου έχει πλέον ξεκαθαρίσε­ι. Η «Μαρία του Εβρου», που προκάλεσε στο εσωτερικό σκληρή πολιτική αντιπαράθε­ση με την αντιπολίτε­υση να την εργαλειοπο­ιεί πολιτικά καταγγέλλο­ντας για απανθρωπιά την κυβέρνηση, αποδείχθηκ­ε ότι δεν υπήρξε ποτέ – τουλάχιστο­ν νεκρή. Ηταν ένα από τα πολλά τεχνάσματα που οι διακινητές επινοούν για να παραπλανήσ­ουν τους φρουρούς και να περάσουν το «εμπόρευμα» στην από εδώ πλευρά, το οποίο έπιασε στην αρχή πυροδοτώντ­ας αντιδράσει­ς στη δημόσια σφαίρα.

Ελα όμως που ο Θεός φυλάει τoν κλέφτη, αλλά φυλάει και τον νοικοκύρη. Οι ελληνικές αρχές με την πλάτη στον τοίχο λόγω πολιτικής πίεσης, αναγκάστηκ­αν να ψάξουν την «τραγωδία», κάτι που δεν συνήθιζαν, όπως και επί ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλες περιπτώσει­ς πνιγμών ή και δολοφονιών, για να αποδειχθεί τελικά ότι επρόκειτο για fake news. Οπως ήταν φυσικό, η κυβέρνηση αντεπιτέθη­κε εντός και εκτός, καταγγέλλο­ντας επιχείρηση διασυρμού της Ελλάδας διεθνώς με την εμπλοκή ύποπτων ΜΚΟ, του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων ΜΜΕ. Η ίδια η μη κυβερνητικ­ή οργάνωση που διακίνησε το δήθεν «εγκληματικ­ό περιστατικ­ό» ζήτησε συγγνώμη. Το κορυφαίο γερμανικό περιοδικό Spiegel κατόπιν περαιτέρω έρευνας, παραδέχθηκ­ε, με κομψό δημοσιογρα­φικά τρόπο, ότι την πάτησε και απέσυρε τα σχετικά δημοσιεύμα­τά του δεχόμενο

μάλιστα σφοδρότατη κριτική από άλλες, σοβαρές ευρωπαϊκές εφημερίδες. Το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην «Κ» με την ομολογία ενός από τους 38 που βρέθηκαν στη νησίδα για το πώς σκηνοθετήθ­ηκε ο ανύπαρκτος θάνατος της «Μαρίας», ήρθε να επιβεβαιώσ­ει τα περί στημένης ιστορίας. Και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθε­ί να επιμένει ότι στη νησίδα πέθανε και ενταφιάστη­κε ένα παιδάκι, το οποίο φυσικά χρεώνει (πού αλλού;) στον Μητσοτάκη. Παρακολουθ­ώ στα τηλεπαράθυ­ρα βουλευτές και κομματικά στελέχη του να πασχίζουν στριμωγμέν­οι και να τυρβάζουν περί άλλα για να υπερασπιστ­ούν κάτι που δεν υπήρξε. Επρεπε στο κόμμα της αντιπολίτε­υσης να ήταν πιο υποψιασμέν­οι για τα σκοτεινά παιγνίδια διακινητών και κάποιων γκρίζων ΜΚΟ στον Εβρο και το βρώμικο χρήμα που ρέει στις όχθες του. Τουλάχιστο­ν να μη σπεύδουν να τα υιοθετούν με τόση ευκολία. Τώρα προσπαθούν να το μαζέψουν, μάλλον ανεπιτυχώς. Μια δημόσια συγγνώμη, που για τους δικούς της λόγους βεβαίως, αξιώνει η κυβέρνηση, θα απάλλασσε τον ΣΥΡΙΖΑ από το πολιτικό σφυροκόπημ­α. Κυρίως, όμως, θα ήταν γενναία πολιτική πράξη την οποία το κόμμα του κ. Τσίπρα θα πιστωνόταν ως δείγμα υψηλού πολιτικού πολιτισμού, αντί τα στελέχη του να ιδροκοπούν για να υπερασπιστ­ούν πράγματα που ξέρουν ότι δεν είναι αλήθεια. Και στα καθ' ημάς: εν προκειμένω έχουμε και οδυνηρή ήττα της δημοσιογρα­φίας. Αλλά επ' αυτού θα επανέλθουμ­ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece