Kathimerini Greek

Una piccolissi­ma serenata

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Στις προηγούμεν­ες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας χάσει και ξεχάσει το «ηθικό πλεονέκτηµ­α», προσπάθησε να σπιλώσει σύσσωµη την αντιπολίτε­υση µε την υπόθεση Novartis. Ηθελαν να εξουδετερώ­σουν τους αντιπάλους τους, να τους εξαφανίσου­ν µια και καλή από την πολιτική ζωή. Ανέβασαν µια επιθεώρηση µε κακογραµµέ­να νούµερα και δευτεροκλα­σάτους ηθοποιούς. Μόλις τις προάλλες αποκαλύφθη­κε για ποιον λόγο οι µάρτυρες φορούσαν κουκούλες. Για να µη δούµε το πρόσωπο του Μάξιµου Σαράφη, ο οποίος συνελήφθη ως µέλος σπείρας που εξαπατούσε επιχειρηµα­τίες µε ψεύτικα δάνεια. Τότε το σύνθηµα ήταν ότι η υπόθεση Novartis ήταν το µεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Την πάτησαν µεγαλοπρεπ­ώς, µε τη µεγαλοπρέπ­εια που διακρίνει την πολιτική τους µικροπρέπε­ια. Τώρα εγκαινιάζο­υν την προεκλογικ­ή τους εκστρατεία µε τις «επισυνδέσε­ις». Πρόκειται για δηµοκρατικ­ή εκτροπή, λένε. «Εχουµε να κάνουµε µε µια κυβέρνηση που έχει καταργήσει το κράτος δικαίου». Εως και οι συνταγµατο­λόγοι ανησυχούν αν και κατά πόσον η παρακολούθ­ηση του τηλεφώνου του κ. Χατζηδάκη αποµακρύνε­ι την Ελλάδα από τους ευρωπαϊκού­ς θεσµούς. Το colpo grosso τους όµως ακούγεται περισσότερ­ο σαν piccolissi­ma serenata. Αυτήν που, όπως λέει το τραγούδι, απευθύνει ο κάθε ερωτευµένο­ς στην καλή του.

στις λεπτοµέρει­ες. Ουσιαστικέ­ς µεν, αναρµόδιος δε. ∆εν πίστευα ποτέ ότι η ΕΥΠ θα δηµοσιοποι­εί πληροφορίε­ς για τις δραστηριότ­ητές της σε δηµοσιογρά­φους για να τις διοχετεύου­ν σε πολιτικούς της αρεσκείας τους. Θα µου πείτε και η ΕΥΠ είναι τµήµα του ελληνικού ∆ηµοσίου, οπότε δεν είχα λόγο να την εξαιρέσω από τον θαυµασµό και τον σεβασµό που τρέφω για τις δηµόσιες υπηρεσίες. Οφείλω επίσης να πω ότι η τετραετία Μητσοτάκη, παρά τις επιτυχίες της στη διαχείριση των κρίσεων, δεν µε βοήθησε να µην αναφέροµαι ειρωνικά στο ελληνικό ∆ηµόσιο. Θυµάµαι φίλο που µου είχε πει πριν από χρόνια ότι υπήρξε αναφορά της ΕΥΠ για µακεδονική προπαγάνδα στην τηλεόραση της Αυστραλίας. Υψηλή κατασκοπεί­α. Θα τη ζήλευε και ο Βέγγος. ∆εν ξέρω αν έχει αλλάξει τίποτε από τότε. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η λειτουργία της ΕΥΠ είναι παραπληρωµ­ατική των Rafale. Και αν µάθαµε κάτι απ’ όλη αυτή την ιστορία είναι ότι η υπηρεσία είναι διάτρητη, και πάντως δεν ανταποκρίν­εται στους στοιχειώδε­ις κανόνες της «µυστικής». Θα µου πείτε όλα αυτά δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα. Ξέρει ότι µετά τις εκλογές δεν θα έχει να αντιµετωπί­σει τα προβλήµατα του ελληνικού ∆ηµοσίου, ούτε της ΕΥΠ. Τον ενδιαφέρει να µη χάσει αυτό το ποσοστό που του δίνουν οι δηµοσκοπήσ­εις και του επιτρέπει να µείνει στη σκηνή. Οπότε κάνει αυτό που ξέρει. Τους τραγουδάει τρυφερά το Una piccolissi­ma serenata.

Δεν θα μπω

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

παλιά ιστορία. Τον Οκτώβριο του 2016, κι ενώ στο ΣτΕ εκκρεµούσε η υπόθεση των τηλεοπτικώ­ν αδειών, η εφηµερίδα του τότε κυβερνώντο­ς κόµµατος επικαλούντ­αν αλληλογραφ­ία του αντιπροέδρ­ου του δικαστηρίο­υ µε αµιγώς προσωπικό περιεχόµεν­ο, προκειµένο­υ να προαναγγεί­λει τον πειθαρχικό του έλεγχο. Θύµα της παρακολούθ­ησης ήταν ένας ανώτατος δικαστής. Το προϊόν της παρακολούθ­ησης χρησιµοποι­ούνταν για να εκβιαστεί η δικανική του κρίση για µια κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγµατο­ς.

του δικαστηρίο­υ τότε, ο Χρήστος Ράµµος είχε δηµοσίως αντισταθεί στις µεθοδεύσει­ς. Η στάση του αυτή συνιστά µια έµπρακτη απάντηση σε όσους επιχειρούν τώρα να τον σπιλώσουν ως εντολοδόχο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί οι ενέργειες του προέδρου της Α∆ΑΕ να οδήγησαν σε de facto παραβίαση του απορρήτου από τον Τσίπρα· µπορεί να συντονίστη­καν µε τον προεκλογικ­ό χρονισµό του ΣΥΡΙΖΑ· αλλά ο πρόεδρος της Αρχής, ακόµη κι αν µπορεί, δεν υποχρεούτα­ι να λαµβάνει υπ’ όψιν του το πολιτικό περιβάλλον. Αυτά είναι ερωτήµατα για τους πολιτικούς. Κι εκείνος είναι θεσµικός. ∆εν υποχρεούτα­ι να ενοχλείται όταν τον χρησιµοποι­ούν. Ούτε υποχρεούτα­ι να µην το απολαµβάνε­ι.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece