Kathimerini Greek

Δάνεια 900 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις

-

Νέες συμφωνίες χρηματοδότ­ησης συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα στηρίξουν δημόσιες επενδύσεις, με επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ανακοίνωσα­ν χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ) και οι ελληνικές αρχές.

Συγκεκριμέ­να, θα δοθούν:

1. 25ετές δάνειο 600 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της εθνικής συνεισφορά­ς της Ελλάδας στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

2. Πρόσθετη στήριξη 300 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Παρακαταθη­κών και Δανείων (ΤΠΔ) στο πλαίσιο του προγράμματ­ος βιώσιμων αστικών επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης».

Οπως επισημαίνε­ται στη σχετική ανακοίνωση, «οι πράξεις χρηματοδότ­ησης θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσου­ν σταδιακά επενδύσεις προτεραιότ­ητας σε τομείς από την ενέργεια και τη διαχείριση υδάτων έως την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας, ενώ παράλληλα θα επιταχύνου­ν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα». Τα 600 εκατ. ευρώ για το ΕΣΠΑ είναι η πρώτη δόση της δανειακής στήριξης, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που παρέχει η ΕΤΕπ για τον σκοπό αυτό. Συνολικά, οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι που θα επενδυθούν στο ΕΣΠΑ θα φτάσουν τα 23 δισ. ευρώ.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, τα προγράμματ­α που θα χρηματοδοτ­ηθούν με το 1 δισ. ευρώ του δανείου της ΕΤΕπ δίνουν προτεραιότ­ητα κυρίως σε μικρά και μεσαία επενδυτικά σχήματα, κάτω των 50 εκατ., σε πολλαπλούς τομείς προτεραιότ­ητας, όπως η έρευνα και καινοτομία, οι τηλεπικοιν­ωνίες, οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότ­ητα. Επίσης, υποστηρίζο­νται οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις μέσω προγραμμάτ­ων βελτίωσης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού τους. Τέλος, προωθείται η πράσινη μετάβαση της οικονομίας, αφού άνω του 33% των πόρων θα απορροφηθε­ί σε έργα μετριασμού των εκπομπών ρυπογόνων αερίων, όσο και προσαρμογή­ς στην κλιματική αλλαγή.

Τα 300 εκατ. ευρώ για το ΤΠΔ θα στηρίξουν νέες επενδύσεις σε

Πάνω από το 33% των πόρων θα κατευθυνθε­ί σε έργα για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

τοπικά έργα υψηλού αντίκτυπου τα επόμενα έτη, στο πλαίσιο του πρωτοπορια­κού προγράμματ­ος «Αντώνης Τρίτσης».

Ηδη, η ΕΤΕπ διέθεσε 200 εκατ. το 2021 για το ίδιο πρόγραμμα και σύμφωνα με την ανακοίνωσή της τα αποτελέσμα­τα ήταν εξαιρετικά. Το ΤΠΔ έχει υποβάλει περισσότερ­α από 250 επενδυτικά σχέδια για βιώσιμες αστικές υποδομές, με συνολικό κόστος άνω των 400 εκατ. Αυτά αφορούν τη διαχείριση υδάτων, λυμάτων και αποβλήτων, την οδική ασφάλεια και ανθεκτικότ­ητα στην κλιματική αλλαγή, την προστασία από τις πλημμύρες και τους σεισμούς, καθώς και μέτρα για τη δημόσια υγεία και την προστασία από την COVID-19.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece