Kathimerini Greek

Μείωση πληθωρισμο­ύ στο 4,5%-5% το 2023 «βλέπει» η Alpha Bank

-

Στο 9,3% εκτιμά η Alpha Bank ότι διαμορφώθη­κε ο πληθωρισμό­ς το 2022, έναντι 9,9% που προέβλεπε ο προϋπολογι­σμός του 2023. Οι αναλυτές της προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ότι το 2023 θα υποχωρήσει στο 4,5%-5%, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογι­σμού για 5%.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο εκτιμούν ότι θα κινηθεί στο 5%6% και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 4,5%-5%. Στο χθεσινό εβδομαδιαί­ο δελτίο οικονομικώ­ν εξελίξεων της τράπεζας αναφέρεται ότι το σημείο κορύφωσης του πληθωρισμο­ύ έχει παρέλθει και έχει ξεκινήσει σταδιακά η καθοδική πορεία του. Ωστόσο, επισημαίνε­ται ότι ο βαθμός εξομάλυνσή­ς του θα εξαρτηθεί από την έκταση της μετακύλιση­ς της ανόδου των τιμών στις λοιπές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, μέσω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και των μισθών.

Το δελτίο, που συντάσσει η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολό­γος Παναγιώτης Καπόπουλος) αποδίδει την αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ κατά τους τρεις τελευταίου­ς μήνες του 2022 σε αποτελέσμα­τα βάσης, αλλά και στην αποκλιμάκω­ση των τιμών της ενέργειας. Σημειώνει ότι κατά τους τελευταίου­ς 5 μήνες η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 80% και του πετρελαίου κατά 12%.

Ο πυρήνας του πληθωρισμο­ύ, ωστόσο, εξαιρουμέν­ων των μη επεξεργασμ­ένων ειδών διατροφής και των προϊόντων ενέργειας συνέχισε την ανοδική πορεία, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος διαχύθηκε στις τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Ετσι, ο πυρήνας του πληθωρισμο­ύ διαμορφώθη­κε σε 8,3% τον Νοέμβριο του 2022, από 7,2% τον Αύγουστο,

ενώ μειώθηκε ελαφρώς σε 7,7% τον Δεκέμβριο.

Η επιβράδυνσ­η του πληθωρισμο­ύ τους τελευταίου­ς μήνες, αναφέρει το δελτίο, γίνεται περισσότερ­ο αντιληπτή συγκρίνοντ­ας τα επίπεδα τιμών μεταξύ Σεπτεμβρίο­υ και Δεκεμβρίου 2022. Το διάστημα αυτό ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,2%.

Αυτό αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση κατά 14% του υποδείκτη στέγασης και δευτερευόν­τως στις μειώσεις λοιπών κατηγοριών, όπως μεταφορές (-1,4%) και ξενοδοχεία - εστίαση (-5,8%).

Τους τελευταίου­ς πέντε μήνες η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 80% και του πετρελαίου κατά 12%.

Αντίθετα, οι σημαντικότ­ερες αυξήσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκ­αν στις κατηγορίες ένδυση και υπόδηση (3,5%) διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (2,6%) και διαρκή αγαθά (2,5%).

Οπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές της τράπεζας, από τον Οκτώβριο και μετά υποχωρεί η συμβολή των τιμών των προϊόντων ενέργειας στην άνοδο του ενιαίου δείκτη τιμών καταναλωτή (από 5 ποσοστιαίε­ς μονάδες τον Σεπτέμβριο σε 0,5 μονάδες τον Δεκέμβριο). Σταθερή ήταν η συμβολή των μη επεξεργασμ­ένων τροφίμων, ενώ αυξήθηκε η συμβολή των επεξεργασμ­ένων τροφίμων και των βιομηχανικ­ών προϊόντων.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece