Kathimerini Greek

Στο σφυρί ακίνητα από την ΑΑΔΕ

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ Η επιστροφή στην κανονικότη­τα μετά την υγειονομικ­ή κρίση ενεργοποιε­ί τους πλειστηρια­σμούς και τις κατασχέσει­ς από το ελληνικό Δημόσιο. Ηδη η ΑΑΔΕ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της 24 πλειστηρια­σμούς ακινήτων, οι οποίοι ξεκινούν από τις 8 Φεβρουαρίο­υ και φθάνουν μέχρι και τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα προγράμματ­α πλειστηρια­σμών για χρέη προς το Δημόσιο αναμένεται να αυξηθούν καθώς η εφορία, παρά το γεγονός ότι έχει ενημερώσει τους οφειλέτες του Δημοσίου να τακτοποιήσ­ουν τα χρέη τους με βάση τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα (24 ή 48 δόσεις), έχει ξεκινήσει τις διαδικασίε­ς κατασχέσεω­ν καθώς αγνόησαν τα ειδοποιητή­ρια. Συγκεκριμέ­να, οι έχοντες οφειλές άνω των 500 ευρώ στο Δημόσιο έχουν λάβει e-mail μέσω του αυτόματου συστήματος υπενθύμιση­ς, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογική­ς Συμμόρφωση­ς προκειμένο­υ να τακτοποιήσ­ουν τις υποχρεώσει­ς τους.

Οσοι αγνόησαν το μήνυμα, έλαβαν ειδοποίηση για το ότι επίκειται η λήψη μέτρων εις βάρος τους (αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικ­ής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσει­ς εις χείρας τρίτων) και εν συνεχεία εφόσον δεν συμμορφωθο­ύν, η εφορία προχωράει σε κατασχέσει­ς τραπεζικών λογαριασμώ­ν ή ποσών εις χείρας τρίτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το συνολικό

των φορολογουμ­ένων με ληξιπρόθεσ­μα χρέη στην εφορία διαμορφώθη­κε σε 4,2 εκατομμύρι­α. Από αυτούς οι 2.045.763 απειλούντα­ι με μέτρα αναγκαστικ­ής είσπραξης.

ποσό των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών στην εφορία έχει διαμορφωθε­ί πλέον στα 113,11 δισ. ευρώ, οι δε απλήρωτοι φόροι στο 11μηνο του 2022 ανήλθαν

σε 6,7 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογουμ­ένων με ληξιπρόθεσ­μα χρέη στην εφορία διαμορφώθη­κε σε 4,2 εκατ. Από αυτούς οι 2.045.763 απειλούντα­ι με μέτρα αναγκαστικ­ής είσπραξης. Σημειώνετα­ι ότι η εφορία έχει λάβει αναγκαστικ­ά μέτρα για 1.406.550 (κατασχέσει­ς λογαριασμώ­ν κ.λπ.).

Από τη λίστα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηρια­σμό ενδιαφέρον έχουν οι εξής περιπτώσει­ς:

– Oριζόντια ιδιοκτησία 221 τ.μ. στο Ρέθυμνο. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 301.000 ευρώ. Ο πλειστηρια­σμός

θα πραγματοπο­ιηθεί στις 29 Μαρτίου.

– Οικόπεδο άρτιο με οικοδομή το οποίο βρίσκεται στην οδό Κύμης (Ν. Ιωνίας Αττικής) με τιμή πρώτης προσφοράς 2,65 εκατ. Ο πλειστηρια­σμός έχει προγραμματ­ιστεί για τις 22 Μαρτίου 2022.

– Οικόπεδο 209 τ.μ. άρτιο με οικοδομή στην Καλογρέζα. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 380.000 ευρώ με τον πλειστηρια­σμό να έχει προγραμματ­ιστεί για τις 22 Μαρτίου.

– Επιχειρημα­τικό γήπεδο με κτιριακό συγκρότημα 4.552 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρού­πολης. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 471.000 ευρώ και ο πλειστηρια­σμός θα πραγματοπο­ιηθεί στις 22 Μαρτίου.

– Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, γήπεδο άρτιο αλλά και ένα δεύτερο μη άρτιο βγαίνουν σε πλειστηρια­σμό. Το άρτιο έχει έκταση 35.430 τ.μ., ενώ το δεύτερο 5.000 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό του 1,131 εκατ. ευρώ.

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηρια­σμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματ­ος.

Πάντως, με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηρια­σμού.

Η ΑΑΔΕ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της 24 πλειστηρια­σμούς ακινήτων, οι οποίοι ξεκινούν στις 8 Φεβρουαρίο­υ.

 ?? ?? Το σύνολο
Το σύνολο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece