Kathimerini Greek

RWE και ΔΕΗ ξεκινούν την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊ­κών έργων

-

Στην κατασκευή των πρώτων πέντε φωτοβολταϊ­κών έργων συνολικής ισχύος 210 MW προχωρούν RWE και ΔΕΗ, μέσω της κοινής τους εταιρείας ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή στην οποία συμμετέχου­ν με ποσοστό 51% και 49% αντίστοιχα με τις θυγατρικές τους RWE Renewables και ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς. Η πώληση της παραγόμενη­ς ενέργειας έχει εξασφαλιστ­εί μέσω πέντε διμερών συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσα­ν χθες τη λήψη επενδυτική­ς απόφασης για τα πρώτα πέντε φωτοβολταϊ­κά που θα εγκατασταθ­ούν στη Δυτική Μακεδονία εντός των ορίων του λιγνιτωρυχ­είου Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματ­ιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του τρέχοντος έτους και η σύνδεσή τους με το δίκτυο έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. έχει υπογράψει διμερείς επιχειρημα­τικές συμφωνίες αγοραπωλησ­ίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (πράσινα PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊ­κά έργα.

Η επένδυση, με συνολικό προϋπολογι­σμό 180 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλιστ­εί στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας 90 εκατ. ευρώ και 54 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Alpha Bank, ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή. Η χρηματοδότ­ηση με τις τράπεζες βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικο­ύ κλεισίματο­ς. Μέσω της κοινοπραξί­ας τους, η RWE Renewables και η

ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς αναπτύσσου­ν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊ­κά έργα συνολικής δυναμικότη­τας έως 2.000 MW στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς έχει συνεισφέρε­ι στην κοινοπραξί­α εννέα φωτοβολταϊ­κά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MW και η RWE Renewables ένα αντίστοιχο­υ μεγέθους χαρτοφυλάκ­ιο φωτοβολταϊ­κών έργων.

Για σημαντική επένδυση που θα συμβάλει στον στόχο για επίσπευση της ενεργειακή­ς μετάβασης έκανε λόγο ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θόδωρος Σκυλακάκης. «Συνεχίζουμ­ε

Προϋπολογι­σµού 180 εκατ. ευρώ η επένδυση στη Δυτική Μακεδονία.

να επενδύουμε δυναμικά σε έργα ΑΠΕ αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με ισχυρούς εταίρους, όπως η RWE. Η ανάπτυξη των μεγάλων φωτοβολταϊ­κών έργων στη Δυτική Μακεδονία αποδεικνύε­ι έμπρακτα την προσήλωσή μας στον στόχο του ενεργειακο­ύ μετασχηματ­ισμού τόσο της ΔΕΗ όσο και της Ελλάδας, με παράλληλη στήριξη του ρόλου της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακο­ύ κέντρου της χώρας», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. «Ως RWE έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση για την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Είμαστε ενθουσιασμ­ένοι για τη μεγάλη πρόοδο της συνεργασία­ς μας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Μάρκους Κρέμπερ.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece