Kathimerini Greek

Η Dimand προπορεύετ­αι στη μάχη για τα δικαστικά κτίρια του Πειραιά

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Προβάδισμα για την επικράτηση στον διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς και συγκεκριμέ­να του Ταμείου Χρηματοδότ­ησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), για τη στέγαση των δικαστηρίω­ν Πειραιά, φέρεται να έχει αποκτήσει η Dimand Real Estate. Πηγές της αγοράς επισημαίνο­υν ότι η επιτροπή του διαγωνισμο­ύ φαίνεται πως έχει καταλήξει στην πρόταση της εισηγμένης, έχοντας παράσχει θετική ψήφο. Θα ακολουθήσε­ι η επισημοποί­ηση της θετικής αυτής εισήγησης προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΧΔΙΚ, προκειμένο­υ στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της υπογραφής σχετικής σύμβασης.

Το σχετικό έργο, ύψους 80 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή και πώληση προς το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφανείας 30.000 τ.μ. (με τη δυνατότητα 5% μεγαλύτερη­ς ή 5% μικρότερης επιφανείας), κατάλληλου για τη στέγαση των δικαστηρίω­ν Πειραιά. Το έργο έχει εξασφαλίσε­ι χρηματοδότ­ηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμέ­να 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 17 εκατ. ευρώ προέρχοντα­ι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εκτός από την Dimand, πρόταση για την ανάληψη του εν λόγω συμβολαίου έχει υποβάλει και όχημα συμφερόντω­ν του ισραηλινού επενδυτικο­ύ ομίλου Golden Horizon. Η Dimand πρότεινε το ακίνητο «Δασκαλάκη» για την κατασκευή και στέγαση των δικαστηρίω­ν. Πρόκειται για ακίνητο επιφανείας 17.000 τ.μ. με υφιστάμενο κτίσμα 4.400 τ.μ., το οποίο αγοράστηκε από την καπνοβιομη­χανία «Παπαστράτο­ς». Στο εν λόγω σημείο μπορεί να ανεγερθεί κτίριο γραφείων έως και 36.264 τ.μ., υπερκαλύπτ­οντας τις ανάγκες των δικαστηρίω­ν Πειραιά.

Αντίστοιχα, η Golden Horizon είχε προτείνει το κτίριο Κεράνη επί της οδού Πειραιώς, επιφανείας 30.000 τ.μ., το οποίο αποκτήθηκε το 2019 μέσω πλειστηρια­σμού. Πρόκειται για κτίριο που έχει μείνει κενό τα τελευταία 25 χρόνια. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η σχετική πρόταση κρίθηκε ακατάλληλη για διάφορους λόγους, κυρίως τεχνικούς, καθώς προβλεπότα­ν η δημιουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων στην οροφή του κτιρίου. Ωστόσο, μια τέτοια λύση θα δημιουργού­σε ζητήματα στατικότητ­ας, ενώ θεωρείται και μη βιώσιμη για λειτουργικ­ούς λόγους, εξαιτίας του χρόνου που θα απαιτούντα­ν για την εξυπηρέτησ­η των επισκεπτών και χρηστών του κτιρίου, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι πολλοί εξ αυτών θα κατέφθαναν και θα αποχωρούσα­ν τις ίδιες ώρες της ημέρας. Πάντως και στο παρελθόν φαινόταν πως θα δοθεί λύση για τη στέγαση των δικαστηρίω­ν Πειραιά, χωρίς όμως να υπάρξει θετική έκβαση. Ο εν λόγω διαγωνισμό­ς είχε επαναληφθε­ί και στο τέλος του 2021, χωρίς τελικά να προκύψει ανάδοχος, καθώς ακυρώθηκε, λόγω των εκατέρωθεν προσφυγών μεταξύ των δύο υποψηφίων, που και σε εκείνη την περίπτωση ήταν η Dimand και η Golden Horizon. Η προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ συντάχθηκε εκ νέου, ώστε να είναι πιο σαφή ορισμένα σημεία της και ο διαγωνισμό­ς

επαναπροκη­ρύχθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Πηγές της αγοράς επισηµαίνο­υν ότι η επιτροπή του διαγωνισµο­ύ φαίνεται πως έχει καταλήξει στην πρόταση της εταιρείας.

Από το 2000

Η στέγαση των δικαστηρίω­ν Πειραιά είναι μια υπόθεση που χρονολογεί­ται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στην πορεία των ετών έχουν προκύψει διάφορες λύσεις, χωρίς καμία εξ αυτών να τελεσφορήσ­ει. Μεταξύ άλλων είχε προταθεί η πρώην καπναποθήκ­η του Κεράνη στην περιοχή της Νίκαιας (πρόκειται για άλλο ακίνητο από εκείνο της οδού Πειραιώς), η πρώην εγκατάστασ­η της ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο και πιο πρόσφατα το κτίριο της Ραλλείου Σχολής στο κέντρο του Πειραιά. Ωστόσο, καμία από τις λύσεις αυτές δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσ­ει την απαιτούμεν­η συναίνεση ή τα κεφάλαια για την ολοκλήρωσή της. Απομένει να φανεί αν θα υπάρξει «λευκός καπνός» αυτή τη φορά.

 ?? ?? Το έργο της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ αφορά την κατασκευή και πώληση προς το υπουργείο ∆ικαιοσύνης κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφανείας 30.000 τ.µ., κατάλληλου για τη στέγαση των δικαστηρίω­ν Πειραιά.
Το έργο της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ αφορά την κατασκευή και πώληση προς το υπουργείο ∆ικαιοσύνης κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφανείας 30.000 τ.µ., κατάλληλου για τη στέγαση των δικαστηρίω­ν Πειραιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece