Kathimerini Greek

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις της Attica Bank με τη Thrivest Holdings

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ Την έναρξη συζητήσεων με την εταιρεία Thrivest Holdings για τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ανοίγοντας –σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ– τη διαδικασία για «την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και στοιχείων με τον ενδιαφερόμ­ενο σε σχέση με τη συμμετοχή του σε αυτή». Η έναρξη των συζητήσεων γίνεται σε συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος από την πλευρά της Thrivest Holdings (έχει επενδύσει στην Παγκρήτια Τράπεζα) που είχε υποβληθεί επίσημα στις 16 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η Attica Bank θα υποβάλει «πλήρες νέο επιχειρησι­ακό και κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας στο πλαίσιο της κεφαλαιακή­ς της ενίσχυσης στις αρμόδιες εποπτικές αρχές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, την επίσημη έναρξη των συζητήσεων με την Thrivest υπό τους επιχειρημα­τίες Δ. Μπάκο, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, θα ακολουθήσε­ι due diligence, προκειμένο­υ να καθοριστού­ν και οι όροι για τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (έχει προσδιορισ­τεί στα 490 εκατ. ευρώ). Οπως σημειώνει η Attica Bank στη χθεσινή ανακοίνωσή της, «μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευση­ς της τράπεζας με οποιοδήποτ­ε χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα», εννοώντας την Παγκρήτια Τράπεζα. Αυτό ωστόσο αποτελεί το επικρατέστ­ερο σενάριο, χωρίς προς το παρόν να έχει αποφασιστε­ί. Σε κάθε περίπτωση, ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι η έναρξη των συνομιλιών με τη Thrivest δεν οδηγεί σε πιστή υποκατάστα­ση της συμφωνίας με την Ellington και άρα οι όροι της συμφωνίας πιθανότατα θα τροποποιηθ­ούν, με στόχο προς το καλύτερο.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η εμπλοκή της Thrivest θέτει τέλος στο σίριαλ της συμμετοχής της Ellington στην επικείμενη ΑΜΚ. Οπως έχει γράψει η «Κ», η εμπλοκή αυτή είχε επισφραγισ­τεί μετά τη διαφωνία που είχε υπάρξει στο σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank από τα κόκκινα δάνεια. Είχε όμως προδιαγραφ­εί από τις αλλεπάλληλ­ες καθυστερήσ­εις στην υποβολή του κεφαλαιακο­ύ

Η εμπλοκή της Thrivest θέτει τέλος στο σίριαλ συμμετοχής της Ellington στην επικείμενη ΑΜΚ.

πλάνου και το οποίο ήταν σε άμεση συνάρτηση με το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούντα­ν για το ξεκαθάρισμ­α της τράπεζας από τον όγκο των 2,6 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα δάνεια. Η εξίσωση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερη­ς συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας με το μικρότερο δυνατό κόστος, που ήταν ο προφανής στόχος, συνδέθηκε με τη χρήση των κεφαλαίων της ΑΜΚ, δηλαδή πόσα από τα 490 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των προβλέψεων. Η διαφωνία υπήρξε η θρυαλλίδα των εξελίξεων, που οδηγούν στο διαζύγιο μεταξύ Ellington και των υπολοίπων μετόχων, δηλαδή του ΤΧΣ και του ΤΜΕΔΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece