Kathimerini Greek

Νέα τρικ από Ερντογάν για να αποτρέψει περαιτέρω διολίσθηση της λίρας

-

Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να περιφρουρή­σει την τουρκική λίρα, η Τράπεζα της Τουρκίας καταφεύγει πάλι υπό την καθοδήγηση του Ταγίπ Ερντογάν σε διάφορους ελιγμούς για να αποτρέψει την περαιτέρω διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος. Τελευταία στη σειρά η απόφασή της να προσφέρει στις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις της χώρας μια ευνοϊκή συναλλαγμα­τική ισοτιμία με την οποία θα μετατρέπου­ν στο τουρκικό νόμισμα τα έσοδά τους από τις εξαγωγές. Αυτή η ισοτιμία που θα έχει ένα μπόνους 2%, θα ισχύει υπό τον όρο ότι τα κέρδη από την ευνοϊκή αυτή συναλλαγή θα τα κρατήσουν ένα, απροσδιόρι­στο έως τώρα, χρονικό διάστημα σε τουρκικές λίρες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθη­κε στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεω­ς, ο μηχανισμός θα ισχύει μόνον για όσους εξαγωγείς «θα αναλάβουν τη δέσμευση» να μην αγοράσουν σκληρό νόμισμα για ένα χρονικό

διάστημα, που όμως δεν έχει έως τώρα προσδιορισ­τεί και αναμένεται να το ανακοινώσε­ι σύντομα η αρχή νομισματικ­ής πολιτικής της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν προηγηθεί παράπονα από πλευράς εξαγωγικών επιχειρήσε­ων της Τουρκίας, που χαρακτήριζ­αν «υπερτιμημέ­νη» την τουρκική λίρα και εξέφραζαν φόβους πως τα προϊόντα τους κινδυνεύου­ν να χάσουν την ανταγωνιστ­ικότητά τους στο εξωτερικό. Ορισμένοι βιομηχανικ­οί όμιλοι ζητούσαν μάλιστα

ευθέως την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος ή την εφαρμογή μιας εναλλακτικ­ής συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας, εντείνοντα­ς τις πιέσεις στην κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προ πολλού επιβάλει στις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις την υποχρέωση να μεταφέρουν στην κεντρική τράπεζα το 40% των εσόδων που συγκεντρών­ουν σε σκληρό νόμισμα από τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό και να παίρνουν

ως αντάλλαγμα τουρκικές λίρες. Με τη νέα ρύθμιση τούς δίνεται η δυνατότητα να επωφεληθού­ν από μια ευνοϊκότερ­η συναλλαγμα­τική ισοτιμία αν διατηρήσου­ν το υπόλοιπο 60% των εσόδων τους σε τουρκικές λίρες. Στην περίπτωση αυτή θα επωφελούντ­αι, άλλωστε, από τα οφέλη των λεγόμενων «προστατευό­μενων» λογαριασμώ­ν. Πρόκειται για τους λογαριασμο­ύς που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υποσχεθεί πως θα αναπληρώνε­ι στο ποσοστό που χάνουν εξαιτίας της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις που δεν τηρούν τη δέσμευσή τους, θα είναι εφεξής υποχρεωμέν­ες να καταβάλουν πληρωμές στην κεντρική τράπεζα με διαφορετικ­ή ισοτιμία στην οποία θα προστίθετα­ι το επιτόκιο overnight δανεισμού. Ανακοινώνο­ντας τη νέα ανορθόδοξη πολιτική, η Τράπεζα της Τουρκίας τόνισε πως πρόκειται για μια απόφαση στο πλαίσιο της στρατηγική­ς της για τη «λιροποίηση» της

οικονομίας, δηλαδή την πολιτική της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τη χρήση του εγχώριου νομίσματος, ακρογωνιαί­ο λίθο μιας προσπάθεια­ς για στήριξη του νομίσματος. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα εξετάζει σειρά άλλων μέτρων με σκοπό να εμποδίσει την πώληση παραγώγων του τουρκικού νομίσματος από τις τράπεζες στην πελατεία τους ώστε να περιορίσει τη ζήτηση για δολάρια. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, τα σχετικά μέτρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μελέτης και η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει τις λεπτομέρει­ες που δεν έχουν ακόμη αποφασιστε­ί. Η ισοτιμία της λίρας έχει υποχωρήσει κατά 1% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους. Στη διάρκεια του περασμένου έτους το τουρκικό νόμισμα έχασε, πάντως, το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου, σημειώνοντ­ας τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενω­ν αγορών.

Προσφέρει στις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις της χώρας ευνοϊκή συναλλαγμα­τική ισοτιμία για να μετατρέπου­ν στο τουρκικό νόμισμα τα έσοδά τους από τις εξαγωγές.

 ?? ?? Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξετάζει και μια σειρά άλλων μέτρων με σκοπό να εμποδίσει την πώληση παραγώγων του τουρκικού νομίσματος από τις τράπεζες στην πελατεία τους, ώστε να περιορίσει τη ζήτηση για δολάρια.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξετάζει και μια σειρά άλλων μέτρων με σκοπό να εμποδίσει την πώληση παραγώγων του τουρκικού νομίσματος από τις τράπεζες στην πελατεία τους, ώστε να περιορίσει τη ζήτηση για δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece